|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Miot S Rat`s Troop |
Autor |
Wiadomość |
nezumysz
|
Wysłany: 2008-08-10, 20:46 Miot S Rat`s Troop
|
|
|
Wczoraj po południu, po ciężkich perypetiach (jeden malec, pierworodny, zaklinował się w drogach rodnych i urodził się praktycznie w ostatniej chwili przed moim panicznym biegiem z szczurzycą na cesarkę...) urodził się miot S Rat`s Troop. Oliwka była bardzo dzielna.
Miot bardzo liczny..
Jeden z maluszków, ten kolosik, który zablokował na początku drogi rodne Oliwki, odszedł dziś w nocy... [']
O tym ile się ich urodziło i ile przeżyje trudne pierwsze dni, napiszę za około tydzień. Jestem też zmuszona prosić przyszłe domy o odbiór malców dopiero po ukończeniu przez nie 6 tygodni, zamiast 5. Taka gromadka będzie na pewno drobniejsza. |
Ostatnio zmieniony przez nezumysz 2008-12-28, 02:02, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2008-08-10, 21:24
|
|
|
za klusie. |
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2008-08-11, 11:03
|
|
|
bardzo mocno kciukam
Tak bardzo chcę już kolejny tydzień
Niech ten czas się pospieszy |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-11, 12:28
|
|
|
Kciukam cały czas, nieustająco.
I ciesze sie okropnie, że Oliwka jest tak wspaniałą mamą, że tak niesamowicie ich pilnuje i dogląda. Wyjątkowa samiczka. I gdzies tam jest moje małe czarne dumbo (mam nadzieję) - Sabli. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2008-08-14, 23:03
|
|
|
Czas zrobić coming out.
Oliwka urodziła aż 19 szczurząt. 14 samców i 5 samic. nie żyją 4 samczyki i samiczka...
Pierwsze 4 maluchy, 3 chłopców i samiczkas odchodziły z powodu braku możliwości odchowania takiego miotu samodzielnie przez mamę. Jak widać, był to największy rodowodowy miot urodzony w Polsce.
Ostatni,beżowy dumbuś zginął dziś zakopany w ściółce w trakcie przebudowy gniazda...
Miot więc liczy sobie 14 żywych klusek. I mam nadzieję, że tak już zostanie i nikt nie będzie twierdził, że fuzzice to złe matki.
Jest 10 samców i 4 samice.
Zdjęcia są zbiorowe, podzielone kolorami i sierścią..
Po pierwsze, jasne fuzziki. Samiczka która chyba będzie topaz i standardouszna i dwóch beżowych chłopców.. Jeden standard i jeden dumbo.
Od lewej samiczka, samiec dumbo, samiec standard. Cała trójka różowa i fuzzikowa..
Po drugie, fuzziki łaciate i jeden hm... nie wiem jaki, czas pokaże. Jak widać taki...szarawy. Wszystko chłopy.
Od lewej:
fuzz, dumbo, kolor nieokreślony
fuzz, dumbo, blazed, variegated, kolor nieokreślony
fuzz, standard, black, variegated, spotted
fuzz, standard, agouti capped
fuzz, dumbo, spotted, variegated, kolor nieokreślony
Pannice standardowosierstne sztuk 3, dwie agouti dumbo w tym jedna varieberk i jedna nieznana i 1 czarna standardowouszna varieberk.
Od lewej:
standard, standard, black, varieberk
dumbo, standard, agouti, varieberk
dumbo, standard, agouti, berkshire?
2 standardowych łaciatych chłopców...
Od lewej,
dumbo, standard, kolor nieokreślony, spotted, variegated
Dumbo, standard, agouti?, spotted, variegated
I na koniec chłopiec dumbo, agouti, blazed, american berkshire...
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2008-08-15, 10:13
|
|
|
Jej,jej jej jakie cudowności. dla babci |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2008-08-15, 10:55
|
|
|
Czy u niej wszystko musi być z opóźnieniem?
Ja rozumiem, że miała ZA dużo dzieci, ale czy naprawdę musi dążyć do 12stki, czyli do takiej liczby ile ma gruczołów mlekowych?...
Niestety, dziś w gnieździe znalazłam tylko 13 maluszków...
Nie ma dumbusia fuzza jaśniutkiego..
http://www.fotosik.pl/sho...5050abdad6058c0
tego po środku fotki... Maluszka
Nie ma... po prostu zniknął.
Nie ma też śladu krwi, a gdyby maluszek żył w trakcie jego zjadania (bo tylko taka opcja wchodzi w rachubę, zjedzenie), krew by była. Choćby na chusteczkach w gnieździe lub na ściółce... Ot, przykre, ale cenne źródło białka.. Tak widać uznała Oliw.
Proszę tylko, żebyście nie wyzywali jej od wyrodnych czy złych matek. Prawda jest taka, że gdyby było ich 15, a nie 19 odeszłyby dwa i nikomu nie przyszłoby do głowy jej wtedy wyzywać. 19 to o 4 za dużo dla nawet bardzo dobrej mamy. Zdarzają się takie które sobie radzą z ich samodzielnym wykarmieniem, ale jest ich bardzo, bardzo niewiele..
Możliwe, że Oliw tak jak jej mama po prostu nie radzi sobie ze zbyt dużą ilościa maluchów..
Inna sprawa, że jasny dumbuś był najsłabszy i najmniejszy w żyjącym rodzeństwie i ryzyko takiego końca było ryzykiem bardzo dużym. Nie znaczy to, że nie miałam nadziei, okazała się jednak złudna i cud się nie zdarzył. Słabiaczek odszedł.
Wiecie, wczoraj po śmierci dumbusia standardka nadałam wszystkim imiona.. chciałam przełamać ten los, ale nie wyszło.
W każdym razie maluszek nie był bezimienny...
Pożegnajmy więc malutkiego Skauta... ['] |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2008-08-15, 11:11
|
|
|
Oliwka,jest bardzo dobrą mamą i nikt nie ma prawa jej oskarżać.
Widocznie uznała,że tak bedzie lepiej dla Skauta [*] |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
Ren
|
Wysłany: 2008-08-15, 17:39
|
|
|
Dla Skauta... [*] |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2008-08-18, 23:57
|
|
|
Chlopcy:
1) Sabat - standard, fuzz, black, variegated, spotted
2) Sahib - dumbo, fuzz, cinnamon/mock cinnamon, varieberk
3) Sebald - dumbo, standard, agouti, blazed, varieberk. Zapowiada się na wystawowego...
4) Seneka - dumbo, fuzz, cinnamon/mock cinnamon, blazed, variegated
5) Siuks - dumbo, standard, cinnamon/mock cinnamon, spotted, variegated
6) Skarbimir - standard, fuzz, beige, blazed, variegated
7) Smirnoff - standard, fuzz, black, capped. Zapowiada się na wystawowego
8 ) Spartakus - dumbo, fuzz, cinnamon, spotted, variegated
9) Sun - dumbo, standard, agouti, spotted, variegated
Samiczki:
1) Sake - standard, fuzz (poss. satin), beige, varieberk? berkshire? (jednak chyba jest beige, jej kolorek jest zbyt brzoskwiniowy, za mało złoty...)
2) Sansara - standard, standard, black, varieberk. Zapowiada się na wystawową.
3) Sepia - dumbo, standard, agouti, varieberk
4) Szelma - dumbo, standard, agouti, berkshire/irish? (nie widać jeszcze znaczeń na brzuchu)
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2008-08-19, 10:53
|
|
|
łiiiiiiiiiiiii jakie bobaski
żeby rosły zdrowo |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-08-19, 13:14
|
|
|
I jak tu wybrać jednego??! |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2008-08-19, 14:48
|
|
|
ojejj ale cuda
o kurczaczki |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|