Miot A of Anahata - kluski już na świecie - 25.12.08 r. |
Autor |
Wiadomość |
Nakasha
Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2008-12-03, 19:20 Miot A of Anahata - kluski już na świecie - 25.12.08 r.
|
|
|
Czas założyć dla miotu A odrębny temat .
krycie: w trakcie
spodziewana data narodzin klusek: 23-25 grudnia 2008
Zaya's Miyu + Samuel Karat
Miyu: standard standard american blue self
Matka: Asterixin Katujen Kuningatar (standard standard buff [beige] self)
Ojciec: Zaya's Always Never Lasts (standard standard rex american lilac self)
Samuel: dumbo standard champagne irish
Matka: Bonita Little Stuart (dumbo standard chocolate velveteen irish)
Ojciec: Aramis of Mickey Mouse (dumbo standard powder blue self)
Spodziewamy się:
kolory: black, american blue i są szanse na mink
znaczenia: self i irish
sierść: standard
uszka: standard (malce będą nieść gen dumbo).
Oto zdjęcia Miyu u Nezu, oczywiście by Nezu:
Samuel jest własnością hodowli Rat's Troop (serdecznie dziękuję Nezu za użyczenie samca do krycia ). Miyu też się cieszy
Miot S Karat nie był dopuszczany do hodowli przez dłuższy czas w związku z pewnymi problemami, które się w nim pojawiły. Czas pokazuje, że to nie były choroby genetyczne. Pojawiły się jednak problemy nowotworowe w spokrewnionych poprzez linię mamy Samuela innych miotach. Dlatego zdecydowałyśmy się na dopuszczenie miotu Samuela i Miyu jako miotu kontrolnego.
Oczywiście wszystko zależy od ilości hipciów, rozkładu płci i kolorów, ale prawdopodobnie będą wolne kluski czarne . |
Ostatnio zmieniony przez Nakasha 2008-12-25, 16:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Izabela
|
Wysłany: 2008-12-03, 19:45
|
|
|
A jakie geny niesie nasza para, że są szanse na takie, a nie inne kolory? |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: 2008-12-03, 19:53
|
|
|
Izabela:
"Miyu: standard standard american blue self
Matka: Asterixin Katujen Kuningatar (standard standard buff [beige] self)
Ojciec: Zaya's Always Never Lasts (standard standard rex american lilac self)
Samuel: dumbo standard champagne irish
Matka: Bonita Little Stuart (dumbo standard chocolate velveteen irish)
Ojciec: Aramis of Mickey Mouse (dumbo standard powder blue self)"
Jeśli jesteś zainteresowana w rodowodach rodziców, wrzucę je być może dzisiaj albo jutro w tym temacie. A takie kolory wynikają też ze specyfiki samego koloru i tego jak jest dziedziczony . Niespodzianek raczej nie będzie, chociaż kto wie?... |
|
|
|
|
Izabela
|
Wysłany: 2008-12-03, 20:26
|
|
|
Genetyka nigdy nie była moją mocną stroną Patrząc na kolory Miu, Samuela oraz ich rodziców nijak nie widzę, dlaczego spodziewane są czarne, niebieskie i mink Ale bardzo wierzę, że tak będzie |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-12-04, 09:11
|
|
|
Izabela napisał/a: | Genetyka nigdy nie była moją mocną stroną Patrząc na kolory Miu, Samuela oraz ich rodziców nijak nie widzę, dlaczego spodziewane są czarne, niebieskie i mink | na tej samej zasadzie dlaczego jeżeli dwoje rodziców ma czarne włosy, to dziecko wychodzi rude - geny recesywne
Zapraszam do http://shsr.szczury.biz/viewtopic.php?t=38 i zagranicznych stron |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
Izabela
|
Wysłany: 2008-12-04, 18:03
|
|
|
Na tyle tępa to chyba nie jestem, wiem, co to są geny recesywne i wiem, że am.blue dziedziczy się recesywnie Może źle zadałam pytanie, spróbuję jeszcze raz:
Jakiego umaszczenia są przodkowie Samuela (oprócz rodziców, bo ich widzę), że są szanse na american (nie powder) blue, czarne i mink? I jak ma się relacja powder do american? |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: 2008-12-07, 21:19
|
|
|
Izabela, powder blue i american blue to jedno i to samo. Powder blue to po prostu jaśniejszy american blue . Więc właściwie to powinno się nazywać: "powder american blue". Niedługo wrzucę rodowody obojga rodziców. |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: 2008-12-08, 13:17
|
|
|
A na razie fotki made by Nezu:
(ja je troszkę rozjaśniłam, bo były ciemnawe )
|
|
|
|
|
Izabela
|
Wysłany: 2008-12-08, 23:37
|
|
|
No i jeśli dziecko odziedziczy z jednej strony gen american, a z drugiej powder, to fenotypowo będzie niebieściakiem jaśniejszym czy ciemniejszym? Wiem, męczę
Poproszę rodowody, jestem ich bardzo ciekawa |
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: 2008-12-09, 09:05
|
|
|
Izabela, na dyskusje o genetyce są inne, odpowiednie tematy na forum . Poza tym kwestie dziedziczenia umaszczenia były poruszane na wielu zagranicznych forach i stronach, ot choćby na popularnej http://www.hawthorn.org.uk/varieties.asp
Miycia uszkodziła sobie zęby o pręty klatki . Nie chce jeść i pić... kciuki są mocno potrzebne! |
|
|
|
|
Ratata [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-12-09, 10:57
|
|
|
|
|
|
|
|
Nakasha
|
Wysłany: 2008-12-09, 11:01
|
|
|
Ratata, dziękuję...
Zaczęła jeść......... ufff.....................
Zęby odrosną, Nezu daje jej witaminki i beta glukan, da też Sachol - maść do jamy ustnej, przeciwzapalna.... powinno być dobrze.
W ciągu najbliższych chwil powinna być druga rujka, jak nie będzie, to prawdopodobnie jest w ciąży . Żeby tylko kluskom nic się z powodu stresu mamusi nie stało... więc kciuki w razie czego wciąż potrzebne. |
|
|
|
|
Ren
|
Wysłany: 2008-12-09, 14:17
|
|
|
Nakasha napisał/a: | więc kciuki w razie czego wciąż potrzebne. |
|
|
|
|
|
Izabela
|
Wysłany: 2008-12-09, 19:45
|
|
|
Wiem, że są inne tematy, ale ja o to wszystko pytam w kontekście tego konkretnego miotu, więc uznałam, że to jest odpowiednie miejsce. Nie chcecie ze mną pogadać, to nie, już się zamykam.
Za przyszłą mamusię kciukam z całych sił, oczywiście - i za ząbki, i za ogólne samopoczucie. |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-12-10, 12:10
|
|
|
Izabela, wystarczy sie przenieść z tymi pytaniami do innego działy, nie trzeba sie od razu obrażać. |
|
|
|
|
|