|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Agresja u samców i samic w stosunku do młodych szczurów |
Autor |
Wiadomość |
believe_86
|
Wysłany: 2011-10-18, 21:41
|
|
|
Nakasha, ej ja pytałam o enro a nie o opiekę
Ja nie widzę nic złego w kastracji samcoli. Kastrowałam 10 szczurów w tym jeden kastracji nie przeżył. Większość kastrowanych szczurów wykazywała ogromną agresję wobec innych- burza horm. lub dołączenie do stada w wieku +1 ale zdarzało się (np. Frugo czy Emoszczur) gdzie zrobiłam to z własnej wygody- szczur był dosyć napastliwy, wszczynał bójki w stadzie a przy ilości 20+ jest to totalna katastrofa. Ropnie? jak najbardziej. Powrózki głównie. Ale ja na agresję sobie nie pozwolę. Owszem- jest to małe zwierzę, nie wyrządzi takiej krzywdy jak pies. Mimo wszystko jest to zwierzak z którym chciał nie chciał ma się kontakt fizyczny- czy to sprzątanie klatki, karmienie, pielęgnacja czy wizyta u weta. Ja zwierzaka muszę być pewna. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2011-10-18, 22:34
|
|
|
AngelsDream napisał/a: | Nie można jednak zignorować tego, że wykastrowane samce zazwyczaj żyją po prostu spokojniej, mniej biorą do siebie, mniej się przejmują tym wszystkim, co pełnoprawne samce może niepokoić. | ja z obserwacji swoich kastratów widzę także, że samcom kastrowanym później zaczynają siadać tylne łapy
zuuzuushii napisał/a: | Ale ja jestem też zła, że nikt mnie nie poinformował, że te ropnie mogą się robić do wewnątrz. | nic byś i tak z tym nie zrobiła, tzn. teoretycznie można operować ropnie wewnętrzne, ale jest to jedna z operacji najwyższego ryzyka, bo wylanie się ropnia do jamy brzusznej powoduje zapalenie otrzewnej, a to na ogół = śmierć
Ja miałam teraz serię kastrowanych samców, dokładnie 12. Z czego ropnie miało 3 (2 ewidentne uczulenie na nici, bo ropnie pojawiły się 3 tygodnie po zabiegu kiedy rana pokastracyjna już dawno była wygojona, a Burbon sobie rozwalił szwy i zakaził ranę), 2 miała podejrzenie ropni, ale po nacięciu okazało się, że jest to jedynie zapalny rozrost tkanek (może i zrobiłby się z tego ropień, ale tak nie było). Wcześniejsze kastracje moich szczurów (13 sztuk) przebiegło bez problemu, zabieg przeżyły wszystkie, jeden zmarł w wyniku komplikacji po zabiegu. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2011-10-19, 00:24
|
|
|
Oli napisał/a: | ja z obserwacji swoich kastratów widzę także, że samcom kastrowanym później zaczynają siadać tylne łapy | Jestem ciekawa bardzo mogłabyś rozwinąć (może wiesz) jaka jest przyczyna tego? |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2011-10-19, 00:58
|
|
|
wuwuna, nie wiem, ale podejrzewa wpływ testosteronu. Postaram się poszperać i poszukać czegoś na ten temat. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2011-10-19, 01:05
|
|
|
Oli napisał/a: | Postaram się poszperać i poszukać czegoś na ten temat | To gdybyś coś się dowiedziała, to koniecznie daj znać. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Nakasha
Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-10-20, 11:02
|
|
|
believe_86, nie bierz tego do siebie, to był tylko przykład mnóstwo osób pyta o różne rzeczy, w tym ja, a wydawałoby się, że "już powinno się to wiedzieć". Ale nikt nie wie wszystkiego i dlatego czasami ciężko jest wpaść na pomysł, co jeszcze trzeba wyjaśnić.
Cytat: | eoretycznie można operować ropnie wewnętrzne, ale jest to jedna z operacji najwyższego ryzyka, bo wylanie się ropnia do jamy brzusznej powoduje zapalenie otrzewnej, a to na ogół = śmierć |
Dokładnie z tego powodu zmarł Lemmi. Ale jego ropnie nie miały związku z kastracją.
Co do agresji, to jeszcze dodam, że moje kastrowane samice po zabiegu stawały się odrobinkę spokojniejsze. U niektórych, jak u Miyu czy Ariany, zmiana była ogromna, u innych ledwo zauważalna. |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2013-03-10, 20:39
|
|
|
po mimo tego, że temat trochę przygnębiający, może warto do niego wrócić?
kolejny przypadek u Pylki, a jeśli pamięć mnie nie myli to od ostatniego postu w temacie do dzisiaj nie był on jedyny.
czas pokazuje, że nie jest to rzecz codzienna, ani nagminna, ale mimo to na mój gust pojawiająca się zbyt często [chyba, że takie wrażenie powoduje ładunek emocjonalny].
może warto zrobić listę takich szczurów?
wiek szczurów łączonych + okoliczności |
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 39 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-03-10, 20:44
|
|
|
L., co miałoby to na celu, prócz nastraszenia osób niedoświadczonych i udowodnienia, że szczury nie są tak stadne jak twierdzimy, że są?
Jeśli myślisz, że wyciągniemy schemat, to ja bardzo wątpię.
A doświadczenie z samcami mam duże. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
Pyl
Jakość. Nie ilość!
|
Wysłany: 2013-03-10, 21:59
|
|
|
L., jak dla mnie można robić listę, jeśli Wam to pomoże, proszę bardzo.
Problem, w tym, że ja działań AXLa nie podepnę jednoznacznie pod hasło "agresja". Napisałam wprost - nie umiem ocenić na ile było to działanie zamierzone a na ile przypadek. I skoro nie umiem ocenić tego dziś, na świeżo mając przed oczami sytuację to nie wiem czy ocenię to kiedyś później.
Dla jasności - maluch panikował w stosunku do dużych szczurów. Zarówno na wybiegu tydzień temu, jak w stosunku do własnego ojca, z którym maluchy pomieszkiwały w klatce (w ramach przyzwyczajania się do dużych szczurów - Qbuś to akurat ideał szczura do łączenia). W trakcie łączenia szczury były spokojne, przez ok. kwadrans współistniały pokojowo - wąchały się, obsikiwały, maluchy popiskiwały przy tym, ale bez tragedii, nie było panicznych ucieczek, co najwyżej nerwowe pisknięcia i znieruchomienia (c)Habra oraz boksowanki Hafla.
Z drugiej strony AXL jest szczurem namolnym i jak dominuje to upierdliwie - tylko dlatego stracił jajka. Nie wykazuje (i przed jajcięciem tez nie wykazywał) zachowań typowo hormonalno-agresywnych - nie puszy się, nie ociera, nie bije ogonem. Po wszystkim jak wyciągnęłam go z wanny to bez najmniejszych problemów, nawet się nie odwrócił do chwytającej go ręki.
W przypadku tego łączenia podejrzewam, że nałożyła się namolność AXLa z paniką Hafla.
Chwilę wcześniej AXL zdominował (c)Habra i maluch jest cały. Różnica była taka, że (c)Haber jest mniejszym panikarzem w stosunku do szczurów i bardzo ładnie się poddał. A Hafel nie. Może za bardzo się wyrywał? Może AXL chciał go mocniej przytrzymać?
Nie znajdę odpowiedzi na te pytania. Niestety.
Ale przy całej tej sytuacji i moim dzisiejszym przygnębieniu daleka jestem od przypisania AXLowi łatki "agresor". Na pewno jest to "szczur-ryzyko". |
|
|
|
|
pszczoła
Członek SHSRP
Wiek: 36 Dołączyła: 30 Gru 2010 Posty: 642 Skąd: Poznań/Gryfice
|
Wysłany: 2013-03-10, 22:29
|
|
|
O ile mi wiadomo takie sytuacje zdarzały sie również samicom. Może o wiele rzadziej, ale jednak... Dochodzimy więc do tematu "agresja doroslych w stosunku do mlodych". I tu nijak nie ma reguły ani tym bardziej sposobu, by to przewidzieć lub zapobiec
To "się zdarza" można powiedzieć, mimo że to ogromnie przykre i niesprawiedliwe. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-03-10, 22:38
|
|
|
pszczółka, zdarzyło się i to nawet rodowodowym samicom. Nie każdy taki przypadek jest taki sam, nawet nie każdy świadczy o agresji. Poradnik łączenia został drobiazgowo odświeżony, ale niczego nowego nie wynajdziemy. To nadal zwierzęta. Wprowadzając pewne schematy, możemy nawet nasilić ilość takich wypadków, bo ludzie będą się bardziej bać i bardziej ingerować. |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2013-03-10, 22:43
|
|
|
Cytat: | O ile mi wiadomo takie sytuacje zdarzały sie również samicom. |
aczkolwiek mam wrażenie, że to ułamek w stosunku do tego co się zdarza samcom.
jasne, że się zdarza, aczkolwiek może jest jakiś mechanizm, czy bodziec, którego nie zauważamy rozpatrując to indywidualnie.
tym bardziej, że podczas eksperymentów behawioralnych w środowisku laboratoryjnym wychodziło, iż dorosłe samce są bardziej potulne w stosunku do maluchów. a także, iż samice podczas dołączania nowego osobnika do stada są bardziej zaciekłe, a do tego potrafią dotkliwie ranić.
co u nas [nie empirycznie i subiektywnie] wydaje się być odwrotne.
edit: żeby nie skłamać, bo rozmawiałam z tymi ludźmi jakieś 2 lata temu, więc istotne szczegóły mogły mi ulecieć.
http://www.homunculus.ug.edu.pl/projekty.html
o ile ten eksperyment jest na stronie. |
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-03-10, 22:55
|
|
|
Cytat: | tym bardziej, że podczas eksperymentów behawioralnych w środowisku laboratoryjnym wychodziło, iż dorosłe samce są bardziej potulne w stosunku do maluchów. a także, iż samice podczas dołączania nowego osobnika do stada są bardziej zaciekłe, a do tego potrafią dotkliwie ranić. |
Może wszystko rozbija się o "stadność", o ilość kontaktu z młodszymi szczurami? |
|
|
|
|
Pyl
Jakość. Nie ilość!
|
Wysłany: 2013-03-11, 00:18
|
|
|
AXL jako jedyny ze stada nie miał wcześniejszych kontaktów z maluchami - jest najmłodszy, więc nie miał doświadczeń z łączeniem maluchów. Ma też wysoką pozycję.
Dotychczas przyłączałam maluchy "częściej", czyli nie było sytuacji, aby półtoraroczny szczur miał pierwszy w życiu kontakt z małymi. Tylko czy to jest klucz? |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-03-11, 08:18
|
|
|
Mogę też dodać do listy łączenie z samcami, które niedawno (2-3 miesiące?) kryły, a maluchy dołączane nie są ich dziećmi, ale to trzeba byłoby przeanalizować do tyłu. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|