|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Zamknięty przez: AngelsDream 2013-09-03, 11:32 |
Miot Magiczny 1.12.2010 - Miot w całości za TM |
Autor |
Wiadomość |
gratis
Sekretarz GSK
Wiek: 31 Dołączyła: 30 Sty 2009 Posty: 457 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2010-12-01, 20:56 Miot Magiczny 1.12.2010 - Miot w całości za TM
|
|
|
1.12.2010 - Czarownice i Czarnoksiężnicy zaszczycili świat swoim przybyciem!
Rodzicami zostali:
FIONA Beris x LETO z TazManie
Fiona:
standard, standard, burmese, self
ur. 23.04.2010
Leto:
standard, rex, siamese seal point, self
ur. 03.07.2009
Link do pierwszej strony tematu w "planowanych" (lista rezerwacyjna, rodowód etc.) http://forum.szczury.biz/...p=485843#485843
Maluchów było 8-9.
Niestety jedna dziewczynka nie żyje, nie wiem z jakiego powodu. Była całkiem spora i miała mleczko w brzuszku. Mimo próby, nie udało mi się jej pomóc.
Dostała imię na drogę: Phe. Gwiazdka z gwiazdozbioru Feniksa. Nie mogła pozostac bezimienna, co by odpowiedziała, spytana o imię?
Reszta ma się dobrze.
Fiona ma się dobrze. I jest dobrą mamą, a przy okazji daje mi zaglądnąc do dzieciaków, absolutnie jej to nie stresuje, wręcz przyjmuje postawę "chcesz? Jak chcesz to je bierz! Tanio sprzedam". Jednak każdy cichy pisk zwraca jej uwagę.
Więcej szczegółów, zdjęc zaległych i nowych, niebawem.
urodziło się 9 maluszków i 8 maluszków przeżyło
Obecnie ma prawie 2 lata i 6 miesięcy.
Rodowód miotu.
Matka: FIONA Beris S(Dc) S burmese self - wł. Wrocław Happy Feet - współ. gratis 23.04.2010 - nie żyje, odeszła 03.07.2012, sekcja jako powód wykazała zakrztuszenie
Babcia: Yumiko Beris S S bessp self - wł. Chs Beris 21.3.2009 - [*]01.06.2011 wirus przyniesiony z wystawy
Dziadek: Lopushook Modus Vivendi S(Dc) S burmese self wł. Chs Beris 08.10.2009 -[*] 22.05.2011 wypadek
Ojciec: LETO z TazManie S(Dc) R ssp self - wł. Anahata Rattery - Białystok - współ. gratis 03.07.2009 - nie żyje, odszedł 04.07.2012.
Po śmierci Fiony stan Leta gwałtownie się pogorszył, został uśpiony. Sekcja nie wykazała znaczących zmian, które nie byłyby typowe dla szczura w tym wieku.
Babcia: CMMR Star of TMR S R B self 04.02.2009 wł. Chs TazManie
Dziadek: CMMR Cannonball S S dwarf black self wł. Colorado Mountain Meadow's Rattery
Dziewczyny:
F Athame D S american blue burmese self - wł. Happy Feet mioty: M 26.05, N 23.11 - nie żyje, zmarła 07.04.2013 roku. Sekcja wykazała przekrwione jelita, co może wskazywać na ich zapalenie, wg weterynarza bezpośrednią przyczyną śmierci było jednak pęknięcie naczyń krwionośnych wokół serca.
F Avada Kedavra S R burmese self - (wł. Happy Feet - współ. Gratis) od 15.09.2012 właściciel: AngelsDream - nie żyje, przewlekłe (od dość młodego wieku) problemy z wyciekami porfiryny z prawego oka oraz kichanie. Samiczka wykastrowana - w trakcie kastracji niewielka arytmia, ale badania kardiologiczne w normie.
Dość drobnej budowy. W trakcie osłabienia w uchu od strony oka pojawił się ropień. Wyczyszczenie i antybiotykoterapia skuteczne. Obecnie widoczne pierwsze symptomy zaniku mięśni w tylnych łapach.
20.02.2013 - ponowne problemy z ropą w uchu, znaczne zaniki mięśni w tylnych łapach.
07.04.2013 - uśpiona po ponad miesięcznej walce z ropą w obrębie kości twarzoczaszki, wciąż czekamy na wyniki histopatologii.
F Mistyczna Dama D S bessp self - Wrocław - alexa1707 - nie żyje, usuwane gruczolaki, problemy z nadwagą. Obecnie leczona na objawy guza przysadki. Słabsza tylna lewa łapa.
09.02.2013 roku odeszła. Sekcja wykazała oprócz guza przysadki także mniejsze niż prawidłowe serce.
F Avo Malafrena S R burmese self - Wrocław - Agi - nie żyje, wystąpił gruczolak listwy mlecznej, w grudniu 2012 roku leczona na infekcję neurologiczną, zareagowała na leczenie. (W dniu 08.01.2013 otrzymałam wiadomość, że stan Avo się pogorszył).
30.01.2013 roku została uśpiona w związku ze znacznym pogorszeniem stanu zdrowia.
F Sheira'h Rainbow D R burmese self - Wrocław - Agi - nie żyje, odeszła 27.08.2012 roku. Objawy neurologiczne, oszacowane jako wylew. Nie zareagowała na leczenie.
Chłopcy:
M Drizzt Do'Urden S R burmese self - współwłasność Happy Feet - Madzook - nie żyje, odszedł 27.05.2013, w ciągu życia miał jedynie problemy z nadwagą, większe problemy zdrowotne pojawiły się późno.
Od końca marca/początku kwietnia 2013 roku podawane prilium, na RTG stwierdzono powiększoną sylwetkę serca. Leczony także na zapalenie ucha.
M Andaj Pukis D S bessp self - wł. Warszawa AngelsDream&Asaurus - nie żyje, odszedł 01.08.2012, wcześniej zdiagnozowane i leczone problemy z sercem (kardiomiopatia oznaczająca rozrost serca do wewnątrz), uśpiony z powodu powikłań i bólu związanego z guzem w kręgosłupie – w maju 2012 roku z tej okolicy wycięty guz będący zrostem tkanek po stanie zapalnym – trudności w metabolizmie narkozy wziewnej, nadwaga.
M Perkun Kaukai S R bessp self - wł. Warszawa AngelsDream&Asaurus - żyje, w młodym wieku przeszedł długotrwałe zapalenie ucha, od listopada 2011 roku stale na prilium, choć badania nie wykazują bezpośrednio wady serca, bez prilum szczur czuje się gorzej, badanie krwi w grudniu 2012 roku wykazało nieznacznie podwyższone parametry wątrobowe, obecnie widoczne pierwsze symptomy zaniku mięśni w tylnych łapach.
Od marca 2013 roku leczony w związku z objawami guza przysadki.
Stan ogólny dostateczny. Szczur ma piękną sierść i wolę walki, ale problemy zdrowotne, a zwłaszcza z zębami utrudniają mu funkcjonowanie. |
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream 2013-10-04, 11:46, w całości zmieniany 15 razy |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2010-12-02, 07:48
|
|
|
gratis, Gratuluje babciowania
Kciuki za Fionę i maluszki |
|
|
gratis
Sekretarz GSK
|
Wysłany: 2010-12-02, 08:13
|
|
|
heniok, dziękuję! Wydaje mi się, że to uzależniające. Całkiem przyjemnie jest się budzic przy ich piskach, brzmią trochę jak świnki morskie.
Maleństw jest 8.
Fiona mi daje przy nich grzebac. W ogóle jej to nie stresuje, że wyciągam szkraby.
Z szybkiego rzutu okiem na dzieciaki wyłapałam 4 chłopców i 4 dziewczynki. Może to jednak ulec zmianie jak się poprzyglądam dokładniej. |
|
|
|
|
emileczka
Członek SHSRP Przewodniczący
|
Wysłany: 2010-12-02, 10:39
|
|
|
gratis napisał/a: | Całkiem przyjemnie jest się budzic przy ich piskach |
myślę, że do czasu, poczekaj aż podrosną |
_________________ Z nami: Hiacynta of NL, Wicia SR, Biedronka SR, Bucca SR, Beren SR, Dynia SR, Szarlotka B, Tortilka B, Ulęgałka B
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-12-02, 13:43
|
|
|
Fionka mamą
Powodzenia i kciuki za mleczko. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Nakasha
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-12-02, 14:38
|
|
|
emileczka, dokładnie.
Tutaj też serdecznie gratuluję robaczków! |
|
|
|
|
gratis
Sekretarz GSK
|
Wysłany: 2010-12-02, 15:51
|
|
|
Oto zdjęcia!
Przepraszam za ilośc szumów. Nie dało się inaczej. O kolejne można mnie męczyc najwcześniej jutro.
|
|
|
|
|
Nakasha
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-12-02, 16:18
|
|
|
Czy ja jestem głupia, czy tam są dumbo?... |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-12-02, 16:23
|
|
|
Nakasha, jest taka możliwość też mi się coś właśnie zdawało
Ja też gratuluję! |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
emileczka
Członek SHSRP Przewodniczący
|
Wysłany: 2010-12-02, 17:07
|
|
|
Oj są dubuszki minimum 2 |
_________________ Z nami: Hiacynta of NL, Wicia SR, Biedronka SR, Bucca SR, Beren SR, Dynia SR, Szarlotka B, Tortilka B, Ulęgałka B
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-02, 17:37
|
|
|
Bosz, jakie glizdaki cudowne! |
|
|
|
|
gratis
Sekretarz GSK
|
Wysłany: 2010-12-03, 04:52
|
|
|
emileczka, czyli to nie tak, że mam przewidzenia? xD
Wydawało mi się, że dumbo mają całkiem inny kształt główki, ale nawet bałam się tak odważnie myślec.
O, na przykład tu: http://vrzucacz.chill-lab...1_456739716.jpg
Dużo rexów jest, to na pewno. Więcej może mi się uda dopatrzec za kilka godzin, jak wyjdzie słoneczko.
Z tego by wynikało, że Phe także była dumbo, echu, ech.
Byłoby super, gdyby jeszcze wkradł mi się rusek. Mru
Ale szczęście nie chodzi parami więc pewnie nawet nie mam co myślec o tym.
Fiona jest specyficzną mamą.
W pokoju jest raczej chłodno więc zabarykadowała dzieciaki otaczając gniazdo warstwą trotów, w znaczeniu termo-zaizolowała je.
Do tego przychodzi, nakarmi, umyje, idzie.
Dla mnie lepiej, bo mogę je wyciągac bez narażania się na zęby i jej stres.
Maluchy są nakarmione i doglądnięte. A ona rządna wybiegów i jedzenia.
Pełen pozytyw. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-12-03, 10:06
|
|
|
gratis napisał/a: | Wydawało mi się, że dumbo mają całkiem inny kształt główki, ale nawet bałam się tak odważnie myślec. | To nieprawda. To tylko złudzenie.
Czy, dumbo, czy standard, czy manx szczur budowę ciała ma taką samą jak inny przeciętny. |
|
|
|
|
gratis
Sekretarz GSK
|
Wysłany: 2010-12-03, 11:38
|
|
|
wu,
Dziś też mi wyszło 4 chłopców [bardzo pewne] i 4 dziewczynki [mniej pewne].
Nie jestem pewna koloró. Teoretycznie te z czarnymi oczami powinny byc burmami, te z czerwonymi siamami, a problem polega na tym, że ja wszędzie widzę czerwone. Dajcie mi kilka dni.
Bardzo prawdopodobne, że 2 chłopców jest dumbo. Prawdopodobne, a nie pewne.
Wśród czarowników mamy 2 standardy i 2 rexy, za to czarownice to 3 rexy i standardka.
Fiona mnie dziś bardzo niemiło przestraszyła, kiedy przez pół dnia zakopywała dzieciaki w trotach, a gniazdo sobie zrobiła w innym kącie. Przełożyłam maluchy do jej nowego gniazda i sobie o nich przypomniała.
Są i zdjęcia z dzisiaj.
To urocze tygrysisko z wczorajszych zdjęc to pan. Jak już wspomniałam, kopia Leta.
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-12-03, 12:42
|
|
|
To jest genialne!
Jaka ja jestem dumna z Fionki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|