Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: AngelsDream
2013-09-03, 11:32
Miot Magiczny 1.12.2010 - Miot w całości za TM
Autor Wiadomość
gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-12-01, 20:56   Miot Magiczny 1.12.2010 - Miot w całości za TM

1.12.2010 - Czarownice i Czarnoksiężnicy zaszczycili świat swoim przybyciem!

Rodzicami zostali:

FIONA Beris x LETO z TazManie

Fiona:
standard, standard, burmese, self
ur. 23.04.2010

Leto:
standard, rex, siamese seal point, self
ur. 03.07.2009

Link do pierwszej strony tematu w "planowanych" (lista rezerwacyjna, rodowód etc.) http://forum.szczury.biz/...p=485843#485843

Maluchów było 8-9.
Niestety jedna dziewczynka nie żyje, nie wiem z jakiego powodu. Była całkiem spora i miała mleczko w brzuszku. Mimo próby, nie udało mi się jej pomóc.
Dostała imię na drogę: Phe. Gwiazdka z gwiazdozbioru Feniksa. Nie mogła pozostac bezimienna, co by odpowiedziała, spytana o imię?

Reszta ma się dobrze.
Fiona ma się dobrze. I jest dobrą mamą, a przy okazji daje mi zaglądnąc do dzieciaków, absolutnie jej to nie stresuje, wręcz przyjmuje postawę "chcesz? Jak chcesz to je bierz! Tanio sprzedam". ;) Jednak każdy cichy pisk zwraca jej uwagę. :serducho:

Więcej szczegółów, zdjęc zaległych i nowych, niebawem.

Miot Magiczny urodził się 01.12.2010
urodziło się 9 maluszków i 8 maluszków przeżyło

Obecnie ma prawie 2 lata i 6 miesięcy.

Rodowód miotu.

Matka: FIONA Beris S(Dc) S burmese self - wł. Wrocław Happy Feet - współ. gratis 23.04.2010 - nie żyje, odeszła 03.07.2012, sekcja jako powód wykazała zakrztuszenie
Babcia: Yumiko Beris S S bessp self - wł. Chs Beris 21.3.2009 - [*]01.06.2011 wirus przyniesiony z wystawy
Dziadek: Lopushook Modus Vivendi S(Dc) S burmese self wł. Chs Beris 08.10.2009 -[*] 22.05.2011 wypadek

Ojciec: LETO z TazManie S(Dc) R ssp self - wł. Anahata Rattery - Białystok - współ. gratis 03.07.2009 - nie żyje, odszedł 04.07.2012.
Po śmierci Fiony stan Leta gwałtownie się pogorszył, został uśpiony. Sekcja nie wykazała znaczących zmian, które nie byłyby typowe dla szczura w tym wieku.
Babcia: CMMR Star of TMR S R B self 04.02.2009 wł. Chs TazManie
Dziadek: CMMR Cannonball S S dwarf black self wł. Colorado Mountain Meadow's Rattery

Dziewczyny:

F Athame D S american blue burmese self - wł. Happy Feet mioty: M 26.05, N 23.11 - nie żyje, zmarła 07.04.2013 roku. Sekcja wykazała przekrwione jelita, co może wskazywać na ich zapalenie, wg weterynarza bezpośrednią przyczyną śmierci było jednak pęknięcie naczyń krwionośnych wokół serca.

F Avada Kedavra S R burmese self - (wł. Happy Feet - współ. Gratis) od 15.09.2012 właściciel: AngelsDream - nie żyje, przewlekłe (od dość młodego wieku) problemy z wyciekami porfiryny z prawego oka oraz kichanie. Samiczka wykastrowana - w trakcie kastracji niewielka arytmia, ale badania kardiologiczne w normie.
Dość drobnej budowy. W trakcie osłabienia w uchu od strony oka pojawił się ropień. Wyczyszczenie i antybiotykoterapia skuteczne. Obecnie widoczne pierwsze symptomy zaniku mięśni w tylnych łapach.

20.02.2013 - ponowne problemy z ropą w uchu, znaczne zaniki mięśni w tylnych łapach.

07.04.2013 - uśpiona po ponad miesięcznej walce z ropą w obrębie kości twarzoczaszki, wciąż czekamy na wyniki histopatologii.

F Mistyczna Dama D S bessp self - Wrocław - alexa1707 - nie żyje, usuwane gruczolaki, problemy z nadwagą. Obecnie leczona na objawy guza przysadki. Słabsza tylna lewa łapa.
09.02.2013 roku odeszła. Sekcja wykazała oprócz guza przysadki także mniejsze niż prawidłowe serce.

F Avo Malafrena S R burmese self - Wrocław - Agi - nie żyje, wystąpił gruczolak listwy mlecznej, w grudniu 2012 roku leczona na infekcję neurologiczną, zareagowała na leczenie. (W dniu 08.01.2013 otrzymałam wiadomość, że stan Avo się pogorszył).
30.01.2013 roku została uśpiona w związku ze znacznym pogorszeniem stanu zdrowia.

F Sheira'h Rainbow D R burmese self - Wrocław - Agi - nie żyje, odeszła 27.08.2012 roku. Objawy neurologiczne, oszacowane jako wylew. Nie zareagowała na leczenie.

Chłopcy:

M Drizzt Do'Urden S R burmese self - współwłasność Happy Feet - Madzook - nie żyje, odszedł 27.05.2013, w ciągu życia miał jedynie problemy z nadwagą, większe problemy zdrowotne pojawiły się późno.

Od końca marca/początku kwietnia 2013 roku podawane prilium, na RTG stwierdzono powiększoną sylwetkę serca. Leczony także na zapalenie ucha.

M Andaj Pukis D S bessp self - wł. Warszawa AngelsDream&Asaurus - nie żyje, odszedł 01.08.2012, wcześniej zdiagnozowane i leczone problemy z sercem (kardiomiopatia oznaczająca rozrost serca do wewnątrz), uśpiony z powodu powikłań i bólu związanego z guzem w kręgosłupie – w maju 2012 roku z tej okolicy wycięty guz będący zrostem tkanek po stanie zapalnym – trudności w metabolizmie narkozy wziewnej, nadwaga.

M Perkun Kaukai S R bessp self - wł. Warszawa AngelsDream&Asaurus - żyje, w młodym wieku przeszedł długotrwałe zapalenie ucha, od listopada 2011 roku stale na prilium, choć badania nie wykazują bezpośrednio wady serca, bez prilum szczur czuje się gorzej, badanie krwi w grudniu 2012 roku wykazało nieznacznie podwyższone parametry wątrobowe, obecnie widoczne pierwsze symptomy zaniku mięśni w tylnych łapach.

Od marca 2013 roku leczony w związku z objawami guza przysadki.

Stan ogólny dostateczny. Szczur ma piękną sierść i wolę walki, ale problemy zdrowotne, a zwłaszcza z zębami utrudniają mu funkcjonowanie.
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream 2013-10-04, 11:46, w całości zmieniany 15 razy  

heniok 

Wysłany: 2010-12-02, 07:48   

gratis, Gratuluje babciowania ;)

Kciuki za Fionę i maluszki :kciuki: :kciuki:

gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-12-02, 08:13   

heniok, dziękuję! Wydaje mi się, że to uzależniające. ^^ Całkiem przyjemnie jest się budzic przy ich piskach, brzmią trochę jak świnki morskie. :DD

Maleństw jest 8.
Fiona mi daje przy nich grzebac. W ogóle jej to nie stresuje, że wyciągam szkraby.
Z szybkiego rzutu okiem na dzieciaki wyłapałam 4 chłopców i 4 dziewczynki. Może to jednak ulec zmianie jak się poprzyglądam dokładniej. :P

emileczka 
Członek SHSRP
Przewodniczący

Wysłany: 2010-12-02, 10:39   

gratis napisał/a:
Całkiem przyjemnie jest się budzic przy ich piskach

myślę, że do czasu, poczekaj aż podrosną ;)
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel [']

wuwuna 

Wysłany: 2010-12-02, 13:43   

Fionka mamą ^^

Powodzenia i kciuki za mleczko.

Nakasha 

Wysłany: 2010-12-02, 14:38   

emileczka, dokładnie. :lol:

Tutaj też serdecznie gratuluję robaczków! :DD

gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-12-02, 15:51   

Oto zdjęcia!

Przepraszam za ilośc szumów. Nie dało się inaczej. O kolejne można mnie męczyc najwcześniej jutro. :P

Nakasha 

Wysłany: 2010-12-02, 16:18   

Czy ja jestem głupia, czy tam są dumbo?...

wuwuna 

Wysłany: 2010-12-02, 16:23   

Nakasha, jest taka możliwość :)) też mi się coś właśnie zdawało :P

Ja też gratuluję!

emileczka 
Członek SHSRP
Przewodniczący

Wysłany: 2010-12-02, 17:07   

Oj są dubuszki minimum 2 :DD
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel [']

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-02, 17:37   

Bosz, jakie glizdaki cudowne! :luuv: :luuv:

gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-12-03, 04:52   

emileczka, czyli to nie tak, że mam przewidzenia? xD
Wydawało mi się, że dumbo mają całkiem inny kształt główki, ale nawet bałam się tak odważnie myślec. :P
O, na przykład tu: http://vrzucacz.chill-lab...1_456739716.jpg
Dużo rexów jest, to na pewno. Więcej może mi się uda dopatrzec za kilka godzin, jak wyjdzie słoneczko.
Z tego by wynikało, że Phe także była dumbo, echu, ech.

Byłoby super, gdyby jeszcze wkradł mi się rusek. Mru :serducho:
Ale szczęście nie chodzi parami więc pewnie nawet nie mam co myślec o tym.

Fiona jest specyficzną mamą.
W pokoju jest raczej chłodno więc zabarykadowała dzieciaki otaczając gniazdo warstwą trotów, w znaczeniu termo-zaizolowała je.
Do tego przychodzi, nakarmi, umyje, idzie.
Dla mnie lepiej, bo mogę je wyciągac bez narażania się na zęby i jej stres.
Maluchy są nakarmione i doglądnięte. A ona rządna wybiegów i jedzenia.

Pełen pozytyw.

wuwuna 

Wysłany: 2010-12-03, 10:06   

gratis napisał/a:
Wydawało mi się, że dumbo mają całkiem inny kształt główki, ale nawet bałam się tak odważnie myślec.
To nieprawda. To tylko złudzenie. ;)

Czy, dumbo, czy standard, czy manx szczur budowę ciała ma taką samą jak inny przeciętny. ;)

gratis 
Sekretarz GSK

Wysłany: 2010-12-03, 11:38   

wu, :serducho:

Dziś też mi wyszło 4 chłopców [bardzo pewne] i 4 dziewczynki [mniej pewne].

Nie jestem pewna koloró. Teoretycznie te z czarnymi oczami powinny byc burmami, te z czerwonymi siamami, a problem polega na tym, że ja wszędzie widzę czerwone. Dajcie mi kilka dni.

Bardzo prawdopodobne, że 2 chłopców jest dumbo. Prawdopodobne, a nie pewne. ;)

Wśród czarowników mamy 2 standardy i 2 rexy, za to czarownice to 3 rexy i standardka.

Fiona mnie dziś bardzo niemiło przestraszyła, kiedy przez pół dnia zakopywała dzieciaki w trotach, a gniazdo sobie zrobiła w innym kącie. Przełożyłam maluchy do jej nowego gniazda i sobie o nich przypomniała.

Są i zdjęcia z dzisiaj.
To urocze tygrysisko z wczorajszych zdjęc to pan. Jak już wspomniałam, kopia Leta. :)

wuwuna 

Wysłany: 2010-12-03, 12:42   

To jest genialne!

Jaka ja jestem dumna z Fionki. ^^

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi