Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja: FAQ Wystaw Szczurów Rasowych
Autor Wiadomość
szlajfka 

Wysłany: 2013-03-20, 22:23   Dyskusja: FAQ Wystaw Szczurów Rasowych

Kierowana sugestią L. z forum alloszczur zakładam ten temat, który mam nadzieję rozwinie się w mały poradnik dla osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę lub po prostu dobrze się do takiej wystawy przygotować jako wystawca.
Moje propozycje pytań, które mogą być pomocne dla początkujących:
- czy na wystawę należy przynieść własną klatkę
- czy shsrp zapewnia na wystawach ściółkę, pokarm, wodę
- jak wygląda przyjęcie na wystawę (ile wczesniej należy się zjawić, czy szczury są przez kogoś oglądane, czy poza zgłoszeniem, rodowodem, dowodem wpłaty trzeba mieć jakieś dokumenty itp.)
- ile szczurów może być w jednym faunaboxie, czy mogą być to szczury róznej płci (wykastrowane oczywiście)
- na jakich zasadach wystawia się szczury nierasowe
- czy faunabox udostępniony przez organizatora wystawy można wypożyczyć na noc (ważne dla osób dojeżdżających z innych miast)
- czy osoby wystawiające mają jakieś dłuższe/krótsze przerwy, czy lepiej żeby siedziały przy szczurach
- jak wygląda ocena (czy dany szczur jest wywoływany do oceny i czy odbywa się to kategoriami czy właścicielami)
- jeśli nie jestem pewna jakie umaszczenie ma mój szczur to czy ktoś mi pomoże w ocenie
- jak przygotować szczura do wystawy, czy przybrudzoną sierść należy wyczyścić czy nie ma to wpływu na ocenę
- czy jeśli mam lękliwego szczura, który nie lubi być brany na ręce to zostanie zdyskwalifikowany jeśli będzie uciekał sędziemu

Na razie tyle mi przychodzi do głowy. Modów upoważniam jak najbardziej do dowolnej modyfikacji tego postu :)
Ostatnio zmieniony przez L. 2013-03-26, 16:01, w całości zmieniany 1 raz  

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-03-20, 23:06   

szlajfka, bardzo fajnie :)
ja osobiście postaram się odpowiedzieć na większość pytań, jak nie na wszystkie, ale nie obrażę się jak ktoś mnie wesprze, abym czegoś istotnego nie przeoczyła.

ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?

___
proponuje, aby to był temat dyskusyjny.
a w pełni skonstruowane odpowiedzi na pytania umieścimy już w oddzielnym temacie, który będą mogli modyfikować tylko moderatorzy :)

Oluś 
Nevermore

Wysłany: 2013-03-20, 23:19   

szlajfka wszystkie pytania, które i ja miałam napisała :)
Od siebie jeszcze dodam, że bardzo brakowało mi ogólnie dostępnej informacji co dokładnie jest oceniane u szczurów i ile można maksymalnie punktów uzyskać za każdą cechę.
I jeszcze ciekawość mnie zżerała jak wygląda karta oceny i kiedy ją dostaniemy - może warto również umieścić wzór owej karty?

majlena 
siostra szczura

Wysłany: 2013-03-20, 23:41   

Jeszcze przydadzą się informacje o badaniach lekarskich.
Dobrze będzie mieć wszystkie informacje w jednym miejscu :)

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2013-03-24, 02:29   

Tak mi przyszło do głowy: czy i dlaczego trzeba dezynfekować ręce i czy SHSR zapewnia służące do tego środki?

Dla nas to oczywiste, dla początkujących takie oczywiste być nie musi.
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

Oluś 
Nevermore

Wysłany: 2013-03-24, 12:10   

Może mało związaenie ze szczurami, ale mi się jeszcze przypomniało, że pytałam czy można przyjechać na wystawę z osobą towarzyszącą ;)

majlena 
siostra szczura

Wysłany: 2013-03-24, 15:24   

pewnie, jak dostaniemy odpowiedzi, to nasuną się kolejne pytania

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-03-24, 22:40   

Pracuje na odpowiedziami na podforum dla członków ;)
Myślę, że pojawią się na dniach.
Co pozwoli wyeliminować bądź uzupełnić nasze FAQ ;)

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-03-24, 23:45   

majlena napisał/a:
Jeszcze przydadzą się informacje o badaniach lekarskich.

Możesz doprecyzować jak miałoby brzmieć pytanie. :)

Wyszło nam już 17 pytań, na razie ;)

majlena 
siostra szczura

Wysłany: 2013-03-26, 12:14   

Jakie badania należy wykonać przed wystawą? Ile dni przed wystawą? Czy jest jakiś specjalny formularz do wydrukowania, który ma wypełnić lekarz? Czy należy szczury odrobaczyć?

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-03-26, 16:16   

Proszę, o to w całej swej okazałości
FAQ Ogólnopolskich Wystaw Szczurów Rasowych:
http://shsrp.szczury.biz/viewtopic.php?t=1638

Oczywiście FAQ nie ma postaci stałej tzn. można go na bieżąco uzupełniać nowymi pytaniami.
Aby zachować porządek propozycję wszelkich pytań dalej proszę zamieszczać w tym temacie. A ktoś z moderacji SHSRP pytania z gotową odpowiedzią będzie na bieżąco do niego doklejał.

Miłej lektury. :)

majlena, dziękuję. postaram się jeszcze dzisiaj odpowiedzieć na te pytania.

majlena 
siostra szczura

Wysłany: 2013-03-26, 17:17   

sachma napisał/a:
te badania, to zaświadczenie lekarskie - do pobrania tu : http://www.shsrp.yoyo.pl/dok.htm na dole strony "Zaświadczenie wet" - idziesz z tym papierem do weterynarza, nie wcześniej niż 3 dni przed wystawą, on bada szczura i wypisuje zaświadczenie.

Znalazłam odpowiedź

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-03-26, 18:35   

majlena, trochę się zmieniło i link nieaktualny. :)

Jakie badania należy wykonać przed wystawą? Ile dni przed wystawą? Czy jest jakiś specjalny formularz do wydrukowania, który ma wypełnić lekarz?
Przed wystawą szczur musi przejść podstawową kontrolę weterynaryjną, po której uzyskuje zaświadczenie weterynaryjne.
Takie zaświadczenie musi być wystawione na 3 dni przed w przypadku obecności lekarza weterynarii na wystawie, a przypadku jego nieobecności na 2 dni przed.
Tak, SHSRP ma swój wzór takiego zaświadczenia, który jest do pobrania pod adresem: http://www.shsrp.pl/dok/zaswiadczenie_wet.doc

Czy szczury należy odrobaczyć przed wystawą?
Szczury należy odrobaczać profilaktycznie przynajmniej raz na 6 miesięcy. Jeśli od ostatniego odrobaczenia minął zbliżony okres należałby tego dokonać.

majlena 
siostra szczura

Wysłany: 2013-04-16, 11:48   

w jakim wieku musi być szczur, aby zakwalifikować się do kategorii "Młodzież", w jakim "Dorosły" i "Senior"?

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2013-04-16, 11:53   

majlena, po prostu odpowiem.
Szczur, aby mógł wziąć udział w wystawie musi mieć co najmniej 10 tygodni.
Młodzież i Dorosły to klasy - w kasie młodzieży biorą udział szczury w wieku 10-20 tygodni.
W klasie dorosłych powyżej 20 tygodni.

Szczury, które ukończą 20 miesięcy biorą udział w kategorii Senior - z tym, że konkurują również we wszystkich innych kategoriach jako szczury dorosłe.

Odpowiedz do tematu