Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Badania pośmiertne
Autor Wiadomość
wuwuna 

Wysłany: 2011-12-31, 15:28   

Devona, ja spróbuję powiedzieć krótko, ale treściwie.

Dziękuję Devona po pierwsze za założony temat, bo rzeczywiście sekcja jest problemem, a raczej problemem jest brak specjalistów.

Koszt obejrzenia ciałka po śmierci to koszt od 0 w zwyż. Tak nawet w warszawie sekcję wykonują 'za darmo' jak zwierzak jest pacjentem kliniki.
Sekcja tak jak Viss napisała, może być wykonana tylko przez patologa, nikt inny nie ma do tego prawa, bo jest to 'materiał skażony'.
Stąd ta cena 0 złotych, bo lekarze 'zwykli' nie mają takich praw i robią to na własną odpowiedzialność.
W Medicavecie biorą za nią -/+ 20 złotych.

Sam podgląd na narządy zwierzaka jest bardzo cenny.
I wg mnie jeśli poprosić lekarza weterynarii jest w stanie opisać narządy wg schematu:
-kształt
-kolorystyka
-konsystencja
-wielkość (lekarz nie znający się na szczurach, może określić wielkość linijką, a następnie można to skonsultować ze specjalistą)
itd.
jeśli jakiś/eś narząd/y jest/są przekrwiony/e, w trakcie rozpadu, z wybroczynami, niesymetrycznie ułożone/o dziwnym zabarwieniu, stłuszczone, w stanie zapalnym

to każdy lekarz jest w stanie określić. Wiem, że dochodzi niechęć czasem lekarzy to wiadomo trudno przeskoczyć, ale zawsze warto próbować.
A opis pokaż/skonsultować ze specjalistą w następnej kolejności jaka mogła być przyczyna.

Wiadomo ciałko należy przechowywać w lodówce po śmierci, czy na balkonie w zimie.

Ja porozmawiam na ten temat ze swoim lekarzem prowadzącym i stworzę dla opiekunów szczurów krótki poradnik co zrobić po śmierci, jakie badanie i gdzie wykonać za jaką przybliżoną cenę. Potrzebuję tylko chwilę czasu.

Z małych miejscowości można wysyłać próbki na histo do warszawy. My mamy dwa laboratoria. Jak w praktyce to zrobić z kim rozmawiać opiszę niedługo. Na pewno w grę wchodzi kurier.

Koszt pełnej histopatologii w warszawie na SGGW to +/- 150 złotych, są wykonywane od pon do piątku.

Sekcja zwłok pełna w Idexxie (DE) 150 złotych (chyba już z kurierem)
Badanie na ewentualną mycoplasmoze 117 złotych z kurierem.
Badanie wirusulogiczne/bakteriologiczne to w granicach badania na myco. Musi być wykonane do kilku godzin po śmierci. (szczegóły wkrótce).

Ja wymagam, aby 'oględziny' szczura po śmierci wykonać na każdym zwierzęciu, nawet tym starszym.
Bo nie raz się spotykałam, że zwierzę miało wady genetyczne, które nie dały o sobie znać(bo inna choroba zatajała wady), a mogły być dziedziczne i jeśli ujawniłyby się u kilkoro rodzeństwa po sekcji już to powinna się zapalić już w naszej głowie żarówka.

W drugą stronę to też działa.
Zwierzę, które bardzo chorowało, może mieć całkiem inną przyczynę tego niż by wskazywały objawy zewnętrzne. Np nieprawidłowo zbudowany narząd, ucisk innego narządu etc.

Właśnie dlatego tak ważna jest sekcja u każdego zwierzaka.

I dwa słowa o guzach wysyłanych na histopatologie.
Jeśli mamy 3 guzy można je wysłać jako jeden. Wiadomo, zbadane zostaną wszystkie i opisane jako jeden, ale daje to lepszy podgląd na sytuacje niż wysyłanie jednego losowo daj my na to.

Devona, lekarz, który udzielał ci informacji nie miał na ten temat wiedzy, lub nie umiał z niej skorzystać.
Bo popatrz. Całkowity koszt sekcji pełnej w idexxie to 150. (nie licząc hp/ jakichś wirusologii). I wystarczy wysłać całe ciałko.
Wysyłanie każdego narządu osobno mija się z celem.
Więc dobrze zorganizowana sekcja zwłok nie sięga tylu setek na pewno.

I ja zawsze powtarzam, że z hodowcą można się dogadać.
To hodowcy zależy na badaniach i w razie problemów finansowych/logistycznych lub innych powinien w stanie pomóc/doradzić.

Ja w każdym razie służę pomocą ZAWSZE!

Devona 

Wysłany: 2012-01-01, 20:57   

wuwuna napisał/a:
Ja wymagam, aby 'oględziny' szczura po śmierci wykonać na każdym zwierzęciu, nawet tym starszym.
Ja też uważam, że oględziny pośmiertne są potrzebne i do tej pory starałam się zadbać o to nawet w przypadku śmierci szczurów bez rodowodu, jeżeli to tylko było możliwe.
wuwuna napisał/a:
Sam podgląd na narządy zwierzaka jest bardzo cenny.
I wg mnie jeśli poprosić lekarza weterynarii jest w stanie opisać narządy wg schematu:
-kształt
-kolorystyka
-konsystencja
-wielkość (lekarz nie znający się na szczurach, może określić wielkość linijką, a następnie można to skonsultować ze specjalistą)
itd.
jeśli jakiś/eś narząd/y jest/są przekrwiony/e, w trakcie rozpadu, z wybroczynami, niesymetrycznie ułożone/o dziwnym zabarwieniu, stłuszczone, w stanie zapalnym

to każdy lekarz jest w stanie określić. Wiem, że dochodzi niechęć czasem lekarzy to wiadomo trudno przeskoczyć, ale zawsze warto próbować.
A opis pokaż/skonsultować ze specjalistą w następnej kolejności jaka mogła być przyczyna.
Dziękuję za tę listę, właśnie takich informacji potrzebuję, jeśli musiałabym prosić o oględziny weterynarza, który nie zna się na gryzoniach, bo "swojej" wetce tłumaczyć nie muszę podstawowych rzeczy, ale właśnie przydarzyła mi się sytuacja, gdy potrzebne były moje wskazówki. To czy ktoś jest chętny czy nie, to mnie nie interesuje ;) . U "mojej" wetki nie muszę walczyć o oględziny, wystarczy, że o nie poproszę, a w innych lecznicach chyba się mnie boją, bo nie dość, że przychodzę z dziwnymi, łysymi szczurami, mam pojęcie o gryzoniach, to jeszcze domagam się wypełniania karty zdrowia i wtedy od razu mnie informują, że leczenie na moją odpowiedzialność ;) , więc łatwo się czegoś domagać, zwłaszcza w przypadku badań pośmiertnych. Za wszystko oczywiście płacę.
wuwuna napisał/a:
Devona, lekarz, który udzielał ci informacji nie miał na ten temat wiedzy, lub nie umiał z niej skorzystać.
Bo popatrz. Całkowity koszt sekcji pełnej w idexxie to 150. (nie licząc hp/ jakichś wirusologii). I wystarczy wysłać całe ciałko.
Wysyłanie każdego narządu osobno mija się z celem.
Więc dobrze zorganizowana sekcja zwłok nie sięga tylu setek na pewno.
W kwestii wysyłki - po niedawnej rozmowie z "moją" już wiem o tym, że gryzonie "pakuje" się z całości, o pobieraniu próbek narządów pisałam w kontekście poprzedniej lecznicy, gdzie mi zaproponowali, że pobiorą z każdego osobno, zapakują i wyślą, ale na mój koszt, no i nie gwarantują, że je dobrze pobiorą ;) . Jeśli zaś chodzi o cenę, to specjalnie dwa razy pytałam - wetka powiedziała, że owszem, gryzonie w całości się wysyła, ale histopatologia kosztuje 150 zł (do 200 zł z wysyłką) od próbki. Dla pewności zapytam jeszcze raz.
wuwuna napisał/a:
I ja zawsze powtarzam, że z hodowcą można się dogadać.
To hodowcy zależy na badaniach i w razie problemów finansowych/logistycznych lub innych powinien w stanie pomóc/doradzić.
Ja jednak wolę mieć wiedzę na temat potrzebnych badań w głowie, z hodowcą nie zawsze będzie kontakt i wtedy ja podejmuję decyzję. Mogłabym oczywiście w takiej sytuacji nie przejąć się utrudnionym dostępem do informacji, zlecić oględziny i zupełnie nie przejąć się brakiem innych badań, ale wtedy nie zakładałabym tego tematu ;) . Czekam w takim razie na szczegółowe informacje, chociaż mam nadzieję, że szczurowi się poprawi i jeszcze na razie nie będą mi potrzebne :( .
Ostatnio zmieniony przez Devona 2012-01-02, 13:32, w całości zmieniany 1 raz  

wuwuna 

Wysłany: 2012-01-02, 12:18   

Devona, pozwolę sobie nie odpowiadać teraz.
A w środę po konsultacji z moim lekarzem. Będę wtedy w stanie szczegółowo powiedzieć i spróbujemy razem stworzyć krótką pomoc dla właścicieli.

Devona 

Wysłany: 2012-01-02, 13:33   

W takim razie czekam :) .

Nakasha 

Wysłany: 2012-01-02, 21:54   

Ceny są naprawdę różne, u nas histo kosztuje np. 50 zł, sekcja 15 zł lub 0 zł, jeśli szczurek był leczony w klinice.

Fajnie też było opisać, co powinno być na sekcji: czy szczegółowy opis narządów, czy wystarczy bardziej ogólne stwierdzenie, że "te i te narządy są tak i tak zmienione, w pozostałych brak zmian patologicznych".

wuwuna 

Wysłany: 2012-01-25, 12:35   

Devona, po konsultacji potwierdziło się moje tylko przypuszczenie.

Że z perspektywy właściciela to mało co da się zrobić.
A wszelkie problemy najlepiej konsultować z lecznicą MedicaVet. Panie Dr. są bardzo chętne do pomocy i każdemu nieznającemu się lekarzowi doradzą jak należy wykonać sekcję i pobrać wycinek na histopatologie.

Wiadomo lekarz z lekarzem całkiem inaczej rozmawia niż lekarz z pacjentem.

Tu podaję laboratoria do których można wysyłać próbki.
-Vetlab wysyła próbki do Niemiec
-Labwet
-Laboklin - też do Niemiec
-Idexx - Niemcy
-PAW
-AbLab

Co do SGGW i sekcji o ile nie ma podejrzenia zakaźnego wirusa sekcję mogą robić i tydzień czasu. Dlatego osobiście odradzam... A cena waha się od 150-200. Więc tymbardziej.
Medicavet pracuje 7 dni w tygodniu. Można z nim konsultować wszelkie niejasne sprawy przez lekarzy z mniejszych miejscowości.

Proszę również pamiętać, że guzy mogą w razie opóźnień spokojnie 'oczekiwać' w formalinie.

Odpowiedz do tematu