|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Zamknięty przez: heniok 2012-07-06, 10:16 |
Planowany miot kontrolny F2 |
Autor |
Wiadomość |
AngelsDream
Skrzydlak

Wiek: 39 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-28, 11:34
|
|
|
emileczka napisał/a: | Zostanie rozmnożony samiec zdrowy i ułożony. |
Sensowne. Zostaje trzymać kciuki za chętnych oraz cały ciąg odpowiednich zdarzeń. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
 |
Nakasha

Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-06-28, 11:40
|
|
|
Bez przesady, 1 - 2 przypadki agresji w miocie to norma. Jakby było więcej, trzeba będzie się zastanowić. |
|
|
|
 |
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-06-28, 12:01
|
|
|
Ja powiem tak - uważajcie na tę krzyżówkę. Przypominam ile było kontrowersji, gdy rozmnażała Geralta z cudnie spokojną Lutką, gdzie nie było problemów agresji po stronie Lutki...
Tutaj krzyżujecie problematycznego E.T. z samicą wywodzącą się z linii problematycznej. Jak wygląda zachowanie Biedronki pod kontem agresywności? Jeżeli jest totalnie bezproblemowa na tym polu - przestanę się czepiać. |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
 |
emileczka
Członek SHSRP Przewodniczący

|
Wysłany: 2012-06-28, 12:44
|
|
|
Azi, Biedronka nie jest ciapą, ma własne zdanie, jest odważna, ładnie się bawi ze mną i z Wicią. Jest bardzo delikatna, jak wskakuje mi na plecy to nie wbija pazurów. Uciekinierka, uwielbia biegać jest bardzo aktywna. Nie wdaje się w bójki, jedynie nie lubią się z Fifą, czasami się przepychają.
Ciężko coś napisać jej charakter nadal się kształtuje ona ma dopiero niecałe 4 miesiące. Nigdy nie sądziłam, że Keiko stanie sie miziakiem, a teraz ciagle na kolanka i ciągle ją głaszcz, jest małą zazdrośnicą.
Biedronka nie ma czasu na mizianki, ale bez problemu daje się złapać, chętnie przychodzi do człowieka.
Biednronka nie przejawia oznak agresywności jest bardzo zrównoważona i wesoła jak na młodziutką szczurkę przystało.
Jest wszędzie wchodzącym małym łobuzem, który jak się nudzi to gryzie łóżko.
edit/
nigdy nie mieliśmy agresywnego szczura, więc nie wiem jak taki sie zachowuje, stado mamy zgrane i kochane, wszystkie przychodzą do człowieka i poddają się pieszczotom. Biedronka należy do tych szczurzyc które kochają człowieka i kilka razy muszą obok niego przebiec na wybiegu i go zaczepić. |
_________________ Z nami: Hiacynta of NL, Wicia SR, Biedronka SR, Bucca SR, Beren SR, Dynia SR, Szarlotka B, Tortilka B, Ulęgałka B
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-06-28, 15:02
|
|
|
heniok napisał/a: | Ja nie pamiętam miotu gdzie było wiadome przed kryciem że samiec sprawia problemy, w końcu jest okazja sprawdzić jak wpływa socjal i wychowanie maluchów na dalsze ich losy | eksperymenty na żywych stworzeniach, super... |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
 |
|
|
|
 |
heniok
|
Wysłany: 2012-06-28, 16:31
|
|
|
Oli, nazywaj to jak chcesz.
My jesteśmy dziwnie spokojni że Biedronka i nasz socjal da gwarancję super szczurów. |
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-06-28, 17:10
|
|
|
heniok, nie jak chcę, tylko taka jest prawda - narażanie eksperymentalnie gromadę szczurów na cierpienie. Skoro samiec nie dał się połączyć z dwoma stadami męskimi i to u doświadczonych posiadaczy szczurów, to nie jest to normalne i nawet jeśli wynika ze strachu to nie powinno się podejmować ryzyka przekazania tego dalszym szczurom.
No i Wasz regulamin pisze wyraźnie o wymogach jakie musi spełnić reproduktor
Cytat: | 4. Spełnia podstawowe warunki dla samców, tj.:
a. Waga - powyżej 400g;
b. Brak wrodzonych wad fizycznych;
c. Nie jest agresywny. | i nie ma wyszczególnionego, że wyjątek stanowi agresja ze strachu czy złego socjalu, bo to nadal jest agresja.
Poza tym to szczur z zagranicznej hodowli, czy jego hodowca wyraził zgodę na rozmnożenie samca wiedząc, że jest on agresywny i nie dał się połączyć z dwoma stadami u dwóch niezależnych osób? |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
 |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-06-28, 17:13
|
|
|
emileczka napisał/a: | nigdy nie mieliśmy agresywnego szczura, więc nie wiem jak taki sie zachowuje | no to super, może w takim razie weźcie pod uwagę opinię osób, które mają doświadczenie z agresywnymi szczurami. jeśli nie umiecie czytać agresywnego szczura to jak macie umieć ocenić, czy szczur jest agresywny czy nie? w tym momencie uważam, że Wasza opinie na ten temat jest nic niewarta, a powinny się wypowiedzieć madzook i nezu. |
 |
|
|
|
 |
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-06-28, 18:52
|
|
|
Trzymałam TEGO szczura u weta przy wyciskaniu kaszaka i nawet nie próbował się odwinąć.
Łączenia z innymi szczurami nie widziałam - sama nigdy nie połączyłam dorosłego samca z innymi dorosłymi samcami bez kastracji, a było ich 3 - w tym dwaj ok 3-miesięczni i jeden roczny. |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-06-28, 19:11
|
|
|
quagmire, do człowieka może być super, ale jeśli do szczurów nie jest to nie jest dobrze, bo szczur przede wszystkim żyje w stadzie, a nie z człowiekiem. Chyba, że jest szczurem samotnikiem, ale jak dla mnie szczura tak można nazwać dopiero po wypróbowaniu wszystkich możliwości, także kastracji. |
 |
|
|
|
 |
Niamey
|
Wysłany: 2012-06-28, 20:29
|
|
|
emileczka napisał/a: | Biednronka nie przejawia oznak agresywności jest bardzo zrównoważona i wesoła | Jak już wcześniej pisałam - jej siostry są dokładnie takie same - z jednej strony wulkan energii, ale jednocześnie bardzo zrównoważone, otwarte, kontaktowe. Chętnie poznają nowych ludzi, przychodzą się przywitać itp. Świetnie psychicznie zniosły dołączanie do mojego stada, co jest nielada wyczynem Spokojnie da się je złapać i wycałować w brzuszki |
|
|
|
 |
susurrement
członek SHSRP

Wiek: 34 Dołączyła: 29 Lip 2009 Posty: 467 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-30, 02:20
|
|
|
Oli, nikt tutaj nie chce źle. osobiście odnoszę takie wrażenie, że jeśli nie będziemy próbować (tak, próbować) to hodowla nie będzie się rozwijać. a w jaki inny sposób możemy sprawdzić niektóre niejasności jeśli nie robiąc miot po sensownie dobranych rodzicach oraz w hodowli, której socjal można ocenić na wysoko ponad przeciętny?
nikt tutaj nie bierze dwóch przypadkowych szczurów i nie wrzuca do byle jakiego domu. wszystko zostało na pewno gruntownie przemyślane a Emilka z Robertem z pewnością dołożą wszelkich starań, aby maluchy były jak najlepiej zsocjalizowane. |
_________________ szczury Fiona, Całusek, Molly, Skarpetka, Bajka, Bilbo i Bójka&Brawurka
kjujiki Rich, Puszka, Stefan; koty Toby i Dafne; jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM 43 aniołki |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-06-30, 19:55
|
|
|
susurrement napisał/a: | po sensownie dobranych rodzicach | zgadzam się, ale tutaj rodzice sensownie nie są dobrani. Samiec łamie podstawowy wymóg regulaminu reproduktorów. Dodatkowo nie ma wypowiedzi osób, które próbowały go łączyć ze swoimi stadami, a odpowiedź na moje pytanie czy hodowca, od którego szczur pochodzi wyraził zgodzę na jego rozmnożenie wiedząc jak się zachowuje (co też jest wymogiem regulaminu) nie padła, więc dla mnie tutaj nic nie ma sensu i jest wbrew regulaminowi, Waszemu regulaminowi, który sami ustalaliście. |
 |
|
|
|
 |
susurrement
członek SHSRP

Wiek: 34 Dołączyła: 29 Lip 2009 Posty: 467 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-07-01, 15:12
|
|
|
Oli napisał/a: | ale tutaj rodzice sensownie nie są dobrani. |
ale to jest Twoja opinia, która nie jest jedyną słuszną. |
_________________ szczury Fiona, Całusek, Molly, Skarpetka, Bajka, Bilbo i Bójka&Brawurka
kjujiki Rich, Puszka, Stefan; koty Toby i Dafne; jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM 43 aniołki |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: 2012-07-02, 00:03
|
|
|
susu, to jest opinia oparta na regulaminie, więc jest oparta na czymś Waszym, SHSRowym, nie moim... |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|