|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Miot Ą Wasza Wysokość z Wuwuniarni - 19.12.2012 |
Autor |
Wiadomość |
wuwuna
|
Wysłany: 2012-12-27, 00:50
|
|
|
szlajfka napisał/a: | I jak tam żelki? | Bardzo dobrze
Zobacz co mam!
Ącudusia po prawej (S S blue + coś brązowego chyba) i jej siostra S TR AB berkshire karmione przez Itchy. Ącudusia nadrabia jak tylko umie. I jak widać, wcale taka mikra nie jest. Jest wielkości najmniejszego robaczku u Wargusi.
Musiałam uwiecznić ten kolor, bo jest faktycznie nieziemski.
Dwie panny S TR AB berkshire
dziewczynki
chłopcy
dzieciaczki razem
Nie pisałam tutaj. Kiedy matka miotu dostała szoku poporodowego musiałam jakoś spróbować zaradzić sytuacji. I 4 maluchy trafiły pod opiekę mamy drugiego miotu. Wargusia mimo iż miała jedynie 12 zadeptała jednego i tak, więc zostało ich 14.
Oddałam jej 2 maluchy, bo Itka z 16 sobie radziła, ale była taka najmniejsza dziewczynka z tego miotu i żeby zwiększyć jej szansę.
Ta maleńka dziewczynka dostała imię Ącudusia Najsilniejsza, żeby walczyła.
Teraz na powyższym zdjęciu ją widać. Radzi sobie bardzo dobrze. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
szlajfka
|
Wysłany: 2012-12-27, 17:59
|
|
|
Ojejku jejeczku! Śliczne!
Powiedz, że znajdzie się dla mnie samczyk |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2012-12-28, 22:59
|
|
|
Ącudusia Najsilniejsza
ja jutro postaram się je zważyć.
Ącudusia jest najmniejsza z miotu, ale wg mnie nie jest to różnica rażąca/znacząca.
Na pewno nadrobi. Bo garnie się do cyca jak może, jest bardzo silna. I co najważniejsze, nie była mniejsza przy urodzeniu. A jedynie miała większego pecha. Ale wyszła z tego obronną łapką. Co oczywiście nie zmienia faktu, że zasługuje na domek najlepszy z możliwych. I jeśli ktoś ją zechce kogo znam oddam z wielką przyjemnością.
Umie już prowadzić, mimo iż najmniejszy skarbek.
Panienka standard teddy rex blue, która też z Ącudusią mieszkają z miotem A
Panna niebieska jest wielkościowo prawie taka sama, jak te mniejsze Wargusi. Powinna wyrosnąć na normalnej wielkości szczura.
Kreciki (dwa standard i 2 teddy rex)
Porównanie barw. lewo - prawo
czekam u nich na otwarcie oczek. Wiem, że mają prawdopodobnie black z rozjaśnioną źrenicą. Najpewniej więc baza mink.
american blue (ta panna standardowa po lewej ma tak obłędnie nasyconą, ciemną barwę i jest tak duża, że jest moją ulubienicą. Gdyby była chłopcem zostałaby w hodowli.
brązowe - niebieskie na standardzie
brązowe - niebieskie na teddy rexie
moje misiaki
|
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2013-01-01, 19:14
|
|
|
Będzie sporo dziewcząt wolnych, można się zapisywać. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2013-01-05, 02:28
|
|
|
lecimy z rezerwacjami!
Tatuś okazał się być downunderem pointem, więc część dzieci również ma kropeczki na brzuszkach. Ale, że niektóre są irishami to nie widać za pewne i kropeczki się pogubiły na kolorowych brzuchach.
Gdybym u kogoś pokręciła coś to poprawię, bo wszystko miałam na kartce, a na zdjęciach nie zawsze wszystko widać.
Część dzieci ma również końcóweczki ogonków białe, jest to przy berkach bardzo standardowe i prawidłowe. Wręcz wymagane.
Z dzieciaków kudełkowych, raczej wszystkie są teddy rex. Wszystkie mają piękne, długie wędki pokręcone.
Mamusia Wargudłetka
DZIEWCZYNKI:
1 F WWW ĄCUDUSIA NAJSILNIEJSZA S S mink berkshire downunder point - 19 g. - zdecydowanie moja faworytka. Sama garnie się na ręcę, sama wchodzi na dłoń. Cudo. - rez. Magda Z.
2 F WWW Ą-TRUMPUSIA S S mink (blady) / cocoa irish 25 g. - współwłasność hodowlana - rez. majlena
3 F WWW ĄQYSIA S TR mink irish downunder point 25 g. - rez. majlena
4 F WWW ĄNYGSIA QCHANA S TR black irish (bardzo ładny, symetryczny) 24 g. - rez. Naciol
5 F WWW ĄPIĘTKA S S black irish 26 g. - rez. jakasiek
6 F WWW ĄCZKA S TR american blue irish (podejrzewam, że DU, ale pewności nie ma, bo ma irisha jedynie takiego wygryzionego) - 21 g. - odchowywana przez Itchy, czyli druga najmniejsza z miotu. - rez. Satyna
7 F WWW Ą-MISIA S S american blue berkshire downunder point 21 g. - piękna głowa, modelka - rez. Rafał B.
8 F WWW Ą-KULECZKA NAJPIĘKNIEJSZA S TR american blue berkshire downunder point 24 g. - rez. fumico
9 F WWW ĄLIA S S american blue (piękny ciemny) berkshire (też podejrzewana o genetyczne DU, ale nie jest to tak oczywiste jedynie z wyglądu). - 24 g. - rez. Mateusz P.
10 F WWW ĄDUSZKA S TR american blue berkshire 23 g. - modelka - rez. jakasiek
CHŁOPCY:
11 M WWW Ą-TU-WUMPEK S S mink irish 26 g. - zostaje w hodowli - współwłasność
12 M WWW Ą-WU-TRUMPEK S TR mink irish 26g. - zostaje w hodowli - współwłasność
13 M WWW ĄDRĘĘ S S black berkshire - 27 g. - rez. olus_165
14 M WWW ĄCEK S TR black irish - 26 g. - rez. szlajfka
Moi chłopcy
I porównanie minka(?) do mlecznego minka.
|
Ostatnio zmieniony przez wuwuna 2013-02-18, 19:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
susurrement
członek SHSRP
Wiek: 34 Dołączyła: 29 Lip 2009 Posty: 467 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-05, 14:03
|
|
|
wuwuna napisał/a: | ĄCUDUSIA NAJSILNIEJSZA WWW |
jestem bezbłędnie zakochana |
_________________ szczury Fiona, Całusek, Molly, Skarpetka, Bajka, Bilbo i Bójka&Brawurka
kjujiki Rich, Puszka, Stefan; koty Toby i Dafne; jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM 43 aniołki |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2013-01-05, 19:16
|
|
|
susurrement napisał/a: | jestem bezbłędnie zakochana | ma cudownie delikatny charakterek.
W dodatku szuka kochającego domku, który ja znam.
Rozwija się prawidłowo, i przybiera na masie, ale ja się z nią bardzo związałam i chciałabym mieć z właścicielem specjalny kontakt. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:35
|
|
|
Blusie panienusie
2 kudełkowe czarnuszki (po lewej Ącek, a po prawej Ąnygsia)
minkusie
Ą-Tu-Wumpek
Ą-Wu-Trumpek
Ą-Trumpusia
Ja ciągle mieszkam te dwa mioty, nie wiem jak babcia może...
I teraz znowu zgubiłam 2 standardki.
Zdjęcia dodam.
Z wolnych dzieci na pewno jest wolna panna nr 5 F, 7 F,
I chłopczyk 13 M.
Ktoś chętny?
Przypomnę jeszcze, że jednak mój chłopczyk Ą-Tu-Wumpek również szuka dobrego domku na współwłasność.
I teraz wagi.
F1 33 g.
F2 39 g.
F3 41 g.
F4 39 g.
F5 42 g.
F6 35 g.
F7 36 g.
F8 32 g.
F9 42 g.
F10 39 g.
M11 45 g.
M12 43 g.
M13 45 g.
M14 41 g.
Zapomniałam dodać, dzieciaki sheepratują. I zaczynają łysieć. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2013-02-25, 21:23
|
|
|
A teraz wielka przykrość jaka mnie spotkała....nie miałam tego siły wcześniej napisać....
w sobotę zmarł Ju-Wu-Tumpek...
Dzieciaki biegały długo na wybiegu. Gdy wróciłam on leżał na środku rozpłaszczony jak placuszek...łapki sino bordowe. Leżał i wyglądał tak pięknie (serce mi staje gdy o tym myślę) jak na kolanach się rozkłada szczur miziany. Leży bezwładnie....
Ale jego już nie było...
sobota...brak szczurzych lekarzy. W takich sytuacjach mam ochotę wyklinać na los i wyć do księżyca...ta beznadziejność sytuacji, ta BEZSILNOŚĆ potrafi zabić w człowieku wszystkie emocje...
czuję się wypruta.
Ju-Wu-Tumpek jeszcze miesiąc temu miał robione zdjęcie rentgenowskie.
Wszystko było idealne.
Miał wszystkie badania. Echo serca, morfologię, biochemię, badanie moczu, rtg...
Wszystko prawidłowe. Przez całe swoje życie. Po dwóch epidemiach nigdy nawet nie chorował na płuca. Wszystko go omijało. Dziecko szczęścia....
Dziś gdy oglądałam jego narządy wewnętrzne byłam 'zachwycona' słowami lekarza.
Gdy moja wetka go otworzyła i zaczęła mówić o jamie brzusznej:
- śledziona prawidłowa
- jelita prawidłowe
- otrzewna prawidłowa
- żołądek pełny prawidłowy (jadł do ostatniej chwili)
- narządy wokół narządów rodnych prawidłowe
- wątroba prawidłowa
- śledziona prawidłowa
i o klatce piersiowej:
- serce prawidłowe
- przedsionki prawidłowe
- płuca prawidłowe
-płynu w płucach brak
- ropy w płucach, innych narządach brak
Takiego obrazu w sekcyjnej obserwacji prawie się się nie spotyka.
Płyn w klatce piersiowej, czy ropa chociażby to bardzo częste zjawiska.
Między innymi serce w skurczu i przekrwienie wskazało na zator w głównej żyle w sercu, która w ułamku sekundy spowodował zgon...
Gdyby zatorowość dotyczyła mniej ważnej żyły szczur by jedynie miał duszność mniejszą, lub większą, ale nie zagrażającą życiu.
Zły los czy jak to się fachowo nazywa...spowodowało, że skrzep z żył powędrował i zatkał tą najważniejszą żyłę.
Zgon był natychmiastowy. Dlatego mój królewicz padł tak jak stał....
Kiedy ja wreszcie będę szczęśliwa...kiedy....?!?!? mam ochotę przeklinać los....
Czemu moje ukochane zwierzęta umierają....na takie beznadziejne przypadki....
1,5 m-ca brakło mu do 2 lat. Był to jeden z najzdrowszych szczurów u mnie....
Jego przypadek jest spotykany na milion i może wystąpić u każdego zdrowego stworzenia w każdym wieku. Zatorować aorty głównej zdarza się i u ludzi i u zwierząt w każdym wieku. Nie ma związku z genetyką. A na pewno nie ma związku w tym przypadku.
Czasem niektóre rodziny mogą mieć tendencję, ale nie ma na to reguły. Może się tak zdarzyć u całkiem zdrowego i silnego człowieka.
Ju-Wu-Tumpek miał po prostu pecha, być tym jednym z miliona.
Mam wyniki sekcji, ale brakuje tam jednego zdania, więc zrobię skan w środę jak poproszę o poprawę.
Chcę byście wiedzieli, że Ju-Wu-Tumpek był TYM WŁAŚNIE SZCZUREM. Ukochanym i wychuchanym.
Misiu czuwaj nad swoją żoną i dziećmi aby były zdrowe i silne i miały dużo szczęścia w życiu. (*)
Pożegnałam się z Tobą, ale tylko na chwilę. Kiedyś znów się tam spotkamy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|