|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Adaś |
Autor |
Wiadomość |
Kleptomanka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-12, 18:56 Adaś
|
|
|
Adaś jest szóstym z kolei, jak również ostatnim żyjącym u nas ogoniastym.
Zwyczajny laboratoryjny - z zoologa, jednak nie zmienia to faktu, że jego socjalizacja przebiegała bez problemowo i nie zakończyła się fiaskiem.
Podobnie było z chłopcem - Zuzią Jego odejście było ogromnym wstrząsem dla wszystkich domowników...
Hodowlana Ludmiła i Emilia natomiast nie miały żadnych wspólnych cech ze szczurasami z odzysku i nauczyło mnie to, że nie powinnam się sugerować pochodzeniem szczura, bo to niekoniecznie musi mieć jakikolwiek wpływ na usposobienie
[KLIK] |
Ostatnio zmieniony przez Kleptomanka 2010-10-13, 21:07, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-12, 18:59
|
|
|
Kleptomanka, a nie chcesz dobrać mu kolegi? Może w tym samym lub podobnym wieku znaleźć, a chłopak nie będzie sam. |
|
|
|
|
Kleptomanka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-12, 19:04
|
|
|
Proponowałam to już swojej bratowej, ponieważ opiekujemy się nim na zmianę (współwłasność)
Poza tym istnieje ryzyko, bo z tego co mi wiadomo nigdy wcześniej nie miał styczności z innymi samcami (?) |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-12, 19:16
|
|
|
Stadność to konstrukcja psychiczna i instynkt, nie zanika. Czasem są problemy z połączeniem, czasem trwa to długo, ale my miłośnicy tych zwierząt uważamy, że wszystko to warte jest dania szczurowi towarzysza (tej samej płci, oczywiście). Szczur bez stada jest jak człowiek na bezludnej wyspie, nic nie zastąpi temu niesamowicie społecznemu i rozmownemu (dosłownie) zwierzęciu drugiego ze swojego gatunku. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-10-13, 00:14
|
|
|
Kleptomanka, Viss dobrze Ci radzi.
Wejdź na alloszczura do działu oddam i poszukaj z adopcji jakiegoś szczurka.
Poczytasz tematy o łączeniu i będzie dobrze. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Kleptomanka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-13, 20:34
|
|
|
Nie ukrywam, że zastanawiałam się nad adopcją, ale w tym roku to nie wchodzi w grę, bo mam już nadto spraw, a nowy domownik = więcej wolnego czasu, którego na razie kompletnie brak... Ale dzięki za rady, na pewno się przydadzą Zajrzę na Alloszczura niebawem |
|
|
|
|
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2010-10-13, 20:52
|
|
|
wbrew pozorom, szczury w stadzie potrzebują mniej zainteresowania i uwagi, więc dwa szczury = mniej poświęcanego czasu |
|
|
Kleptomanka [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-13, 21:05
|
|
|
Cenne są dla mnie wasze uwagi, ale wolę nie podejmować decyzji zbyt pochopnie, tym bardziej, że w tym wypadku nie liczy się tylko moje zdanie |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-10-13, 22:36
|
|
|
Kleptomanka, pochopnym było wzięcie/kupienie JEDNEGO szczura nie zapewniając mu podstawowych warunków.
Tak nie zapewniasz temu szczurowi odpowiednich warunków. To tak jakby Ciebie wsadzić do worka wywieść do lasu i przez całe życie byś tam żyła. Myślisz, że po 30-40 latach byś znała język? Umiała się porozumieć ze swoim gatunkiem? Właśnie....
Zostawiam Cię z tą informacją...zastanów się co robisz.
Owszem niektórzy ludzie prowadzą samotny tryb życia. Ale po pierwsze mają kontakt z ludźmi czyli mają wybór. I jest to w czasie gdy człowiek jest dorosły po traumatycznych przeżyciach. etc. Szczur jak człowiek, do prawidłowego funkcjonowania musi mieć w otoczeniu ten sam gatunek. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|