Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Adaś
Autor Wiadomość
Kleptomanka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-12, 18:56   Adaś

Adaś jest szóstym z kolei, jak również ostatnim żyjącym u nas ogoniastym.
Zwyczajny laboratoryjny - z zoologa, jednak nie zmienia to faktu, że jego socjalizacja przebiegała bez problemowo i nie zakończyła się fiaskiem.
Podobnie było z chłopcem - Zuzią :twisted: Jego odejście było ogromnym wstrząsem dla wszystkich domowników...
Hodowlana Ludmiła i Emilia natomiast nie miały żadnych wspólnych cech ze szczurasami z odzysku i nauczyło mnie to, że nie powinnam się sugerować pochodzeniem szczura, bo to niekoniecznie musi mieć jakikolwiek wpływ na usposobienie

[KLIK]
Ostatnio zmieniony przez Kleptomanka 2010-10-13, 21:07, w całości zmieniany 4 razy  

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-12, 18:59   

Kleptomanka, a nie chcesz dobrać mu kolegi? Może w tym samym lub podobnym wieku znaleźć, a chłopak nie będzie sam. :)

Kleptomanka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-12, 19:04   

Proponowałam to już swojej bratowej, ponieważ opiekujemy się nim na zmianę (współwłasność) :twisted:
Poza tym istnieje ryzyko, bo z tego co mi wiadomo nigdy wcześniej nie miał styczności z innymi samcami (?)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-12, 19:16   

Stadność to konstrukcja psychiczna i instynkt, nie zanika. Czasem są problemy z połączeniem, czasem trwa to długo, ale my miłośnicy tych zwierząt uważamy, że wszystko to warte jest dania szczurowi towarzysza (tej samej płci, oczywiście). Szczur bez stada jest jak człowiek na bezludnej wyspie, nic nie zastąpi temu niesamowicie społecznemu i rozmownemu (dosłownie) zwierzęciu drugiego ze swojego gatunku.

wuwuna 

Wysłany: 2010-10-13, 00:14   

Kleptomanka, Viss dobrze Ci radzi. ;)

Wejdź na alloszczura do działu oddam i poszukaj z adopcji jakiegoś szczurka.

Poczytasz tematy o łączeniu i będzie dobrze.

Kleptomanka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-13, 20:34   

Nie ukrywam, że zastanawiałam się nad adopcją, ale w tym roku to nie wchodzi w grę, bo mam już nadto spraw, a nowy domownik = więcej wolnego czasu, którego na razie kompletnie brak... Ale dzięki za rady, na pewno się przydadzą ;) Zajrzę na Alloszczura niebawem

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-10-13, 20:52   

wbrew pozorom, szczury w stadzie potrzebują mniej zainteresowania i uwagi, więc dwa szczury = mniej poświęcanego czasu ;)

Kleptomanka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-13, 21:05   

Cenne są dla mnie wasze uwagi, ale wolę nie podejmować decyzji zbyt pochopnie, tym bardziej, że w tym wypadku nie liczy się tylko moje zdanie ;)

wuwuna 

Wysłany: 2010-10-13, 22:36   

Kleptomanka, pochopnym było wzięcie/kupienie JEDNEGO szczura nie zapewniając mu podstawowych warunków.
Tak nie zapewniasz temu szczurowi odpowiednich warunków. To tak jakby Ciebie wsadzić do worka wywieść do lasu i przez całe życie byś tam żyła. Myślisz, że po 30-40 latach byś znała język? Umiała się porozumieć ze swoim gatunkiem? Właśnie....

Zostawiam Cię z tą informacją...zastanów się co robisz.
Owszem niektórzy ludzie prowadzą samotny tryb życia. Ale po pierwsze mają kontakt z ludźmi czyli mają wybór. I jest to w czasie gdy człowiek jest dorosły po traumatycznych przeżyciach. etc. Szczur jak człowiek, do prawidłowego funkcjonowania musi mieć w otoczeniu ten sam gatunek.

Odpowiedz do tematu