Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kąpiel - wojna czy przyjemność?

Czy Twoje szczury boją się wody?
Tak, każda kąpiel to stres.
41%
 41%  [ 5 ]
Nie boją się wody, ale za kąpielami nie przepadają.
8%
 8%  [ 1 ]
Nie, uwielbiają pływać.
8%
 8%  [ 1 ]
Część lubi, część nie.
33%
 33%  [ 4 ]
Nie wiem, nigdy nie były kąpane.
8%
 8%  [ 1 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
Ratata
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-11, 12:23   

Moich panów w ciągu ostatniego roku kąpałam dosyć często, zdażało się nawet co tydzień. Oczywiście zawsze były wrzaski, piski i moje podrapane ręce. Kąpiele polubił tylko Szuler, bo woda i łagodzacy szampon przynoszą mu prawdziwą ulgę. Furby, Bąbel i Amida się przyzwyczaili i cierpliwie znoszą mycie i suszenie, reszta wrzeszczy dalej, ale już przynajmniej się nie wyrywa.
Baby kąpałam tylko raz, zapobiegawczo, żeby nie załapały czegoś od panów - obyło się bez tragedii. Rzucała się tylko Beza, która generalnie nie lubi byc dotykana, reszta się wierciła, ale bez paniki.
Pomysł z kąpaniem maluchów jest niezły - przyznaję, że miot "D" zaliczył przymusową kąpiel w wieku 4 tygodni, gdy Astra usiłowała przykryć je wszystkie miseczką z warzywami z tranem i kaszą :roll: Maluchy właściwie tylko popiskiwały, nikt się nie wyrywał, późniejsze przecieranie ogonków znowsiły bez protestów.
Acha, i ja po przetestowaniu wszystkiego muję w umywalce - namaczam pod bieżącą wodą, namydlam, spłukuję. Każdego pojedynczo suszę ręcznikiem, w zimie ręczniki podgrzewam na kaloryferze - uwielbiają w nich siedzieć :D

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-11, 21:54   

Ratata napisał/a:
namaczam pod bieżącą wodą, namydlam, spłukuję.
robię tak samo, tyle, że w wannie. Potem każdy może łazić w wodzie ile chce, ale sam czas mycia ograniczam do minimum.

Odpowiedz do tematu