Planowany miot T |
Autor |
Wiadomość |
nezumysz
|
Wysłany: 2009-09-14, 19:39 Planowany miot T
|
|
|
Yhym yhym. Może zaczniemy od małego rysu historycznego.
Historia moich podejrzeń zaczęła się wraz z narodzinami miotu L Emerald Moon. Wszystkie BESki (i BEHka ) po Fejrysiu i Ivie okazały się black eyed.
Już wtedy zakiełkowała we mnie myśl, że być może mamy do czynienia z homozygotą black eyed *, zwłaszcza że według rodowodu szanse na to są dość spore.
Potem eLeczki zostały mamami (Lina, Lussy) i w ich miotach także pojawiły się BESki i BEHki. Podejrzenia rozrosły się we mnie do rozmiarów bez mała paranoicznych.
W głowie zaś jednocześnie zakiełkowała myśl "a gdyby tak sprawdzić, czy Fejryś jest homozygotą black eyed"?
Wahałam się, ale jednak ciekawość wygrała....
W międzyczasie w mojej ukochanej hodowli ( TazManie, a jak ) urodził się piękny siamkowo - rexowy miot na literkę I. No i wymiękłam.
Idril z TazManie jest jeszcze z Nakashą, ale w środę do mnie przyjeżdża.
* Dla niewtajemniczonych, homozygota BE oznacza tyle, że sto procent miotu będzie black eyed. Nie powinien urodzić się żaden red eyed siamese. Urodzą się też oczywiście burmy.
Miot ten ma na celu sprawdzenie homozygotyczności black eyed mojego Fejrysia (Asterixin Exoottinen).
Ojcem tego miotu byłby oczywiście
Fejryś (Asterixin Exoottinen)
Data urodzenia: 09.04.2008
Sierść: standard
Uszy: standard
Oczy: Black
Barwa/znaczenia: Wheaten (agouti) burmese, self
Rodowód: Jest
Matka: Asterixin Julanalatar
Ojciec: Zaya`s Cardiff Afterlife
Status: hodowlany
Zdjęcia Fejrysia:
Z dni młodości:
Z listopada 2008
Z kwietnia
Najnowsze niebawem
Mamą prawdopodobnie zostanie Idril z TazManie - standard (dumbo gen), rex, blue/blue agouti point siamese, self (pozostałe dane, z datą urodzenia włącznie uzupełnię po przyjeździe malutkiej wraz z metryką.
Zdjęcia niebawem. (w środę), chyba że Nakasha będzie tak miła i wklei do tematu te, które zrobiła.
Spodziewane uszy: STANDARD
Spodziewana sierść: STANDARD, REX
Spodziewane kolory:
W przypadku homozygotyczności Fejrysia (BeBe): Black Eyed Siamese seal point, Black Eyed Siamese golden (agouti) point, Burmese, Wheaten burmese.
W przypadku heterozygotyczności Fejrysia (Bebe): Black Eyed Siamese seal point, Black Eyed Siamese golden (agouti) point, Burmese, Wheaten burmese, Red eyed siamese seal point, Red eyed siamese agouti point.
UWAGA!
Do miotu dojdzie tylko w przypadku dobrej formy ogólnej i zdrowotnej Idril aż do osiągnięcia przez nią 5 miesięcy życia. Należy się liczyć z tym, że jeśli Idril nie sprosta moim oczekiwaniom zdrowotnym, lub w linii pojawią się problemy, do miotu nie dojdzie.
Ewentulane rezerwacje (jak i sam plan) są więc wybitnie przedwstępne, a domki proszę o wyrozumiałość, jeśli na ten miot się jednak nie zdecyduję...
Siła wyższa..
Wierzę jednak, że wszystko będzie w najlepszym porządku
Na dniach postaram się również zrobić metrykę planowanego miotu.
Maluchy zsocjalizuję najlepiej jak umiem.
Do nowych domów szczurki będą mogły udać się po ukończeniu przez nie 5 tygodnia życia, odchuchane i ukochane.
Wraz z maluchem przyszły dom otrzyma metrykę oraz kartę zdrowia. Będzie zobowiązany podpisać umowę kupna - sprzedaży.
Miot T będzie posiadał uprawnienia do wyrobienia rodowodu SHSR (będzie rodowodowy, nie kontrolny).
CV można przysyłać na moje alloszczurowe oraz SHSRowe pw, a także na maila (nezumiru@o2.pl, bo poena mi ostatnio szwankuje...).
Zastrzegam sobie możliwość odmowy rezerwacji malucha.
Ponieważ Idril jest jeszcze szczurzym dzieckiem, do krycia nie dojdzie wcześniej niż w styczniu 2010.
W razie pytań, mój numer gg to 13731384.
Nie gryzę, postaram się odpowiedzieć na wszystkie.
Viss, dziękuję za "aktywizację" działu hodowli |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-09-14, 20:52
|
|
|
Uwaga.
Oficjalna lista chętnych na samce z tego miotu jest już zamknięta.
Są jeszcze 2 miejsca rezerwowe.
Lista na samiczki wciąż otwarta. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-09-14, 21:24
|
|
|
nezu pojechała, ale co się dziwić jak się jest guru i się ma raz na rok miot to chętni walą drzwiami i oknami |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
gratis
Sekretarz GSK
Wiek: 31 Dołączyła: 30 Sty 2009 Posty: 457 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2009-09-15, 13:12
|
|
|
no nie mogę.... lista zamknięta po dniu rezerwacji... skubana.. |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-09-30, 14:17
|
|
|
Przyszła mamusia... |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-09-30, 20:39
|
|
|
To jeszcze pan "odwal żesz się z tym fleszem" Fejryś, czyli przyszły tata.
Wciąż mam wolne miejsce na dziewczynkę. |
|
|
|
|
sasqach
BAK-TE-RY-JKA
|
Wysłany: 2009-10-02, 18:19
|
|
|
czy mogłabym zarazerwować miejsce na BESke samiczke? |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-10-02, 19:26
|
|
|
Ehm, lista rezerwacji właściwych i rezerwowych na obie płcie została zamknięta.
Pozostaje czekać do stycznia. Mam tremę prawie jakby to był mój pierwszy miot. oO’ |
|
|
|
|
Roth
Administrator
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-10-05, 16:43
|
|
|
Jesz, jakim ona jest rzeczywiście niebieskim pointem. No jak malowana. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-12-07, 18:59
|
|
|
Kiedy ja straciłam dane? 2 miesiące temu? Półtorej?
A dopiero teraz się zorientowałam, że mi listę chętnych wcięło bezpowrotnie...
Tym samym prosiła bym wszystkich deklarujących się wcześniej za pośrednictwem innym niż mailowy o przypomnienie mi swojej rezerwacji...
Z tych mailowych jestem w stanie wszystko odtworzyć, ale wiem że ludzie odzywali się do mnie nie tylko tam i...
A poza tym, to jeszcze miesiąc i zaczynamy randkowanie.
Czas mija szybciej niż się wydaje.... |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2009-12-24, 18:36
|
|
|
Zwolniło się jedno z rezerwowych miejsc na samczyka.
Nie jest też pewne czy do miotu dojdzie.
Wszystko zależy od tego czy stado dojdzie do zdrowia i w jakim stanie do niego dojdzie. No i w jakiej formie będzie Idril w styczniu.
Szczegóły w moim temacie:
http://forum.szczury.biz/...=asc&start=3030
Niemniej jeśli krycie się odbędzie, to jedno miejsce rezerwowe na samczyka się zwalnia. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-12-30, 18:43
|
|
|
za to bardzo mocno by sytuacja się unormowała i do krycia doszło. |
|
|
|
|
nezumysz
|
Wysłany: 2010-01-04, 00:03
|
|
|
Jest mi bardzo przykro, ale do miotu T nie dojdzie....
Przyczyny są osobiste, wolałabym się w nie nie wgłębiać, w każdym razie nie czuję się na siłach wychowywać miotu, babrać się z papierkową robotą, robić zdjęcia...
Zwyczajnie bym nie podołała, a nie chcę czegoś spartaczyć...
Bardzo przepraszam... |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2010-01-04, 01:48
|
|
|
nezu ty wiesz,....tulę najmocniej... |
|
|
|
|
|