Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ABC wystaw - czyli co jak i po co? - wszystkie pytania.
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-04-14, 08:59   

Babli napisał/a:
Czy każdy szczur musi być poddany ocenie?
nie, ale każdy może.

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-14, 12:06   

Babli, tak. każdy zgłoszony szczur.

Babli 

Wysłany: 2010-04-14, 17:10   

Każdy zgłoszony? Jest możliwość w takim razie możliwość zabrania szczura (z zaświadczeniem itp) a nie zgłoszenia go? Pytam, bo pomieszało mi się :oops:

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-14, 17:25   

Babli, ja już sama nie wiem :roll: kiedyś zakładaliśmy że te szczury które na zgłoszeniu biorą udział w konkursach, ale można napisać organizatorom że będą jeszcze jakieś inne i one nie podlegają ocenie (nie wpisywano ich na karty zgłoszeniowe żeby nie mieszać) bo wiesz od liczby szczurów zależą kategorie na wystawie - nie wiem jak teraz to organizatorzy rozwiązują.

Babli 

Wysłany: 2010-04-14, 18:49   

OK, dzięki za wyjaśnienie :)

Oli 

Wysłany: 2010-04-15, 17:12   

Z tym zawsze był problem i dobrze by było ustalić jakieś jedno stanowisko, bo mnie kiedyś kategorycznie odmówiono zabrania szczura z zaświadczeniem od weta itp bez poddania go ocenie. Dotyczyło to mojego interwencyjniaka, którego po prostu nie chciałam by dotykano i miętoszono, bo on gryzł w takich sytuacjach, a nie chciałam go na czas wystawy zostawiać samego w domu.

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-15, 19:22   

Oli, nie wiem na której wystawie - jak ja organizowałam to szczur który nie podlegał ocenie nie miał prawa przebywać w transporterach wystawowych - mógł być z tyłu we własnym transporterze, ale nie na stole ;)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-15, 21:11   

Ja uważam, ze bez sensu jest odmawianie wystawiania bez oceny. Wystawę robią wszystkie szczury, bo wszystkie widać, co nie oznacza, ze wszystkie muszą być oceniane.
Wystarczy dostosować zapis do naszych realiów. Jeśli jest mało szczurów i będzie mało kategorii, to ocenie powinny podlegać wszystkie, ale jeśli szczurów jest 60-70 to tych kilka bez oceny nie robi różnicy. I wydaje mi się, że tak to powinno wyglądać.

pixel 

Wysłany: 2010-04-15, 21:37   

Oli napisał/a:
Z tym zawsze był problem i dobrze by było ustalić jakieś jedno stanowisko, bo mnie kiedyś kategorycznie odmówiono zabrania szczura z zaświadczeniem od weta itp bez poddania go ocenie. Dotyczyło to mojego interwencyjniaka, którego po prostu nie chciałam by dotykano i miętoszono, bo on gryzł w takich sytuacjach, a nie chciałam go na czas wystawy zostawiać samego w domu.

To jest jeden z powodów dla których ja nie chce targać swoich ogonków, a Azi mnie zawsze namawia ;) Atom jest małą cholerą-lizawką, uwielbiającym pieszczoty i w ogóle, natomiast Cygiwn jest strasznie strachliwym szczurem, nigdzie sam bez brata się nie rusza. Nie gryzie wprawdzie, ale nie jest stworzony do transportu, hałasu i miętoszenia. No i moje to kundelki ;)

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-15, 21:57   

Viss, a nie uważasz że to wprowadzi zbyt wielki zamęt? i później się okaże że na wystawie mam 50 szczurów z czego 10 jest wystawianych.. to nie pokaz.. po za tym skąd organizator ma wiedzieć który szczur będzie oceniany a który będzie tylko siedział w transporterze? na naszych zgłoszeniach już i tak jest masa rzecz - taki odstępstwa tworzą tylko zamęt i utrudniają organizatorom już i tak ciężką pracę ze zgłoszeniami.

nie moja wina i nie jest to winą organizatorów że ktoś ma dzikie szczury - skoro są agresywne/nerwowe to w ogóle ich nie powinno być na wystawie - to nie potrzebny stres.

Oli 

Wysłany: 2010-04-16, 00:08   

sachma napisał/a:
na naszych zgłoszeniach już i tak jest masa rzecz - taki odstępstwa tworzą tylko zamęt i utrudniają organizatorom już i tak ciężką pracę ze zgłoszeniami.
no proszę Cię, nie bądź śmieszna... Nikt z sędziów nie nosi szczurów, zawsze są osoby do pomocy, na diunach/fauna są imiona i numery z opisami odmiany, a przy szczurach zawsze stoi ktoś kto może pomóc w odnalezieniu szczura. Jeszcze ani razu nie zdarzyła się pomyłka. :]

sachma napisał/a:
nie moja wina i nie jest to winą organizatorów że ktoś ma dzikie szczury - skoro są agresywne/nerwowe to w ogóle ich nie powinno być na wystawie - to nie potrzebny stres.
widzisz, nie miałaś chyba nigdy szczura, który bardziej się stresuje sam niż w podróży ze swoim stadem. Ja takiego miałam, ale równocześnie był dzikusem w stosunku do ludzi, nie gryzł od razu, ale gdyby go ktoś zaczął oceniać to zapewne by dziabnął. Nie pamiętam dokładnie o którą wystawę chodziło, bo przezornie pytałam zanim wysłałam zgłoszenie, ale dzięki temu nie mogłam wystawić Narsila.

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-16, 07:08   

Oli napisał/a:
sachma napisał/a:
na naszych zgłoszeniach już i tak jest masa rzecz - taki odstępstwa tworzą tylko zamęt i utrudniają organizatorom już i tak ciężką pracę ze zgłoszeniami.
no proszę Cię, nie bądź śmieszna... Nikt z sędziów nie nosi szczurów, zawsze są osoby do pomocy, na diunach/fauna są imiona i numery z opisami odmiany, a przy szczurach zawsze stoi ktoś kto może pomóc w odnalezieniu szczura. Jeszcze ani razu nie zdarzyła się pomyłka. :]

przeczytaj jeszcze raz - nie zrozumiałaś.

Oli napisał/a:
widzisz, nie miałaś chyba nigdy szczura, który bardziej się stresuje sam niż w podróży ze swoim stadem. Ja takiego miałam, ale równocześnie był dzikusem w stosunku do ludzi, nie gryzł od razu, ale gdyby go ktoś zaczął oceniać to zapewne by dziabnął. Nie pamiętam dokładnie o którą wystawę chodziło, bo przezornie pytałam zanim wysłałam zgłoszenie, ale dzięki temu nie mogłam wystawić Narsila.

na wystawie sprawdzane jest też zachowanie szczura - jeśli jest lękliwy to nie powinien na wystawy jeździć.

Shy_Lady 
Catch Me If You Can

Wysłany: 2010-04-16, 11:31   

No ale co w przypadku gdy mamy tylko 1 szczura "niewystawowego" (z najróżniejszych powodów)? Gdzie stresuje się będąc sam? Też mamy delikwenta zostawić samego?

Oli 

Wysłany: 2010-04-16, 12:07   

sachma napisał/a:
przeczytaj jeszcze raz - nie zrozumiałaś.
zrozumiałam i napisałam dobrze, bo jeśli zabieram szczura, który nie ma iść do oceny to go nie wpisuję na kartę zgłoszeń i nie ma żaden organizator ani odrobiny więcej roboty, mógł by być ewentualnie problem właśnie przy zabieraniu szczurów do oceny.

sachma napisał/a:
na wystawie sprawdzane jest też zachowanie szczura - jeśli jest lękliwy to nie powinien na wystawy jeździć.
cały czas piszemy o szczurach nie idących do oceny, czyli ma się to nijak do tego co napisałaś. Widzę, że kompletnie nie rozumiesz w czym rzecz, bo widocznie nie byłaś nigdy w takiej sytuacji. No i wystawa nie jest tylko po to by oceniać szczury. :]

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-04-16, 14:52   

Oli napisał/a:
zrozumiałam i napisałam dobrze, bo jeśli zabieram szczura, który nie ma iść do oceny to go nie wpisuję na kartę zgłoszeń i nie ma żaden organizator ani odrobiny więcej roboty, mógł by być ewentualnie problem właśnie przy zabieraniu szczurów do oceny.

ale szczur żeby był wystawiony "na stole" musi mieć swój nr i karteczkę - a żeby miał swój nr i karteczkę to trzeba go zgłosić, bo inaczej wychodzi słabo kiedy jest na transporterze jedna karteczka i 3 szczury różne różniaste w środku ;) a wystawa jest też dla zwiedzających, żeby sobie mogli popatrzeć i poczytać jakie szczury właśnie oglądają ;)

Odpowiedz do tematu