Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: L.
2013-02-19, 16:04
Baza danych SHSRP - projekt

Czy uważasz bazę danych SHSR za potrzebny projekt?
Tak
85%
 85%  [ 17 ]
Tak, ale tylko dla stowarzyszonych
10%
 10%  [ 2 ]
Nie
0%
 0%  [ 0 ]
Nie wiem, i tak pewnie nie skorzystam
5%
 5%  [ 1 ]
Głosowań: 20
Wszystkich Głosów: 20

Autor Wiadomość
Berbelucha 

Wysłany: 2010-09-28, 11:56   Baza danych SHSRP - projekt

Witam wszystkich,

powstał pomysł skonstruowania webowej bazy danych SHSRP. Baza ta zawierałaby informacje na temat szczurów zarejestrowanych w stowarzyszeniu (pełne dane rodowodowe, genetyka, itp), opisy szczurzych cech, dane na temat hodowców (oczywiście z pełnym poszanowaniem ochrony danych osobowych. dane prywatne będą zastrzeżone dla wybranych osób z zarządu), informacje na temat przeprowadzonych wystaw (miejsce, daty, okoliczności, wyniki), i zapewne wiele innych funkcjonalności, które będą potrzebne a wynikną w trakcie projektowania systemu.

Proszę o wypowiedzenie się poprzez ankietę. Postowanie proszę sobie odpuścić o ile nie będzie bezpośrednio związane z projektem i konstruktywnymi propozycjami.

Interesuje nas zainteresowanie takim systemem. Budowanie go dla 2-3 osób mija się z celem :)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelki odzew.

PS. Pomysł powstał już jakiś czas temu: http://shsr.szczury.biz/v...?t=808&start=0, ale nie doszedł do skutku. Pora go ruszyć z miejsca :)

PS2. Jeżeli projekt ruszy oczekuję pełnej współpracy i braku wymówek w stylu "nie mam czasu", "nie chce mi się". Osoby do uzupełniania tabel, zbierania i przygotowywania grafik pod system -> PW do mnie jeśli ktoś chce się czynnie włączyć w budowę.

---------------------------

Drugim projektem, który mógłby, i wg mnie powinien, ruszyć razem z tym jest odświeżenie strony SHSRP. Jednocześnie dobrą praktyką byłoby zebranie pod jednym hostingiem stron hodowli. Obecnie działalność webowa SHSRu jest prowadzona samopas i mało ma bezpośredniego związku z powagą i scentralizowanym dostępem do informacji.
Ten projekt wymagałby dużo współpracy ze strony hodowców przede wszystkim. Proszę o PW z pytaniami/chęciami realizacji.

PS. Jako osoba związana z projektowaniem systemów webowych, powiem, że strona SHSRu czy strony hodowli zatrzymały się na praktykach sprzed kilu lat i czasami wręcz odstraszają swoją budową ;) Krytyka, krytyką ale oficjalnie oferuję swoją pomoc w rozbudowie i odświeżeniu wizerunku naszych szczurzych ulubieńców w zakamarkach internetowych społeczności :)

Shy_Lady 
Catch Me If You Can

Wysłany: 2010-09-28, 12:06   

zaznaczyłam "TAK" ale zastanawiałam się między "Tak, ale tylko dla stowarzyszonych".
W sumie hodowcom zza granicy coś takiego również może służyć za przydatną informację, jak również osobom zainteresowanym nabyciem szczurka :)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-09-28, 12:45   

Shy_Lady, dodam, że baza danych miałaby kilka poziomów dostępu. Wiadomo, że niektóre zawarte w niej dane, nie byłyby dostępne dla każdego.

Shy_Lady 
Catch Me If You Can

Wysłany: 2010-09-28, 12:50   

też tak właśnie myślałam ;)

Berbelucha 

Wysłany: 2010-09-28, 14:41   

Prośba do właścicieli hodowli:
Proszę o przesłanie wybranych form kolorystycznych na strony hodowli. Najlepiej 5-8 kolorów, przedstawionych jako wartości RGB (np. #ffffff, biały). Mogą to być wartości wyciągnięte z obecnych layoutów. Rezerwuję sobie prawo do drobnych zmian w kolorystyce jeżeli będzie się w jakiś sposób "gryzła"!
Również przydatne mogą być materiały "logo" hodowli, coś wyróżniającego co może zostać zawarte w headerze layoutu.

Wstępny projekt layoutu, bazując na hodowli Happy Feet, przedstawię niebawem (jak dobrze pójdzie to może i dziś wieczorem).

Jednolita budowa stron hodowli sprawi, że odwiedzająca osoba nie będzie się czuła zagubiona, od razu będzie wiedziała gdzie szukać potrzebnych informacji. Jednocześnie layout będzie przemyślany tak żeby przyciągać wzrok i zainteresować odbiorcę.

Całość informacji proszę o podsyłanie na PW. Grafiki będę zbierał na pocztę, której adres podam indywidualnie.

Za współpracę z góry dziękuję :)

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-09-28, 15:25   

tak, ale tylko dla stowarzyszenia - nie widzę potrzeby dawania tego dalej.
stronę hodowli mam, więcej mi nie trzeba - nie chce żeby ktoś moją stroną zarządzał i cokolwiek mi narzucał.

Berbelucha 

Wysłany: 2010-09-28, 15:38   

sachma,
zarządzać stroną będą właściciele hodowli. Wygląd również zależy od hodowcy. Jedyna zmiana, którą proponuje miałaby nastąpić w szkielecie strony. Profesjonalny wygląd zgodny z obecnymi trendami i możliwościami będzie lepszą promocją dla SHSRu i szczurów niż strony zbudowane, bez obrazy, ręką 5-latka.
Są narzędzia, którymi mogę podglądać kod i budowę strony, a to co tam widzę zazwyczaj, budzi przerażenie i zdumienie, że strona się w ogóle poprawnie wyświetla. Rozumiem niechęć do zmian oraz, że "zrobiłem/am sam/sama i jestem z dumny/a". Moja propozycja to darmowa pomoc przy działaniach, które zazwyczaj kosztują tysiące złotych.

Nikogo nie zmuszam. Może kiedy skończę layout dla Happy Feet i przedstawię go tutaj spojrzysz przychylniejszym okiem na cały pomysł :)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-28, 16:15   

Ja jestem na tak, ale dla stow., no chyba, że rzeczywiście będą stopnie dostępu. Pomysł nadal uważam za rewelacyjny.

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-09-28, 16:24   

ja jestem sceptyczna - znów będzie hura optymizm, a po chwili i tak wszystko padnie - tak jak było z tymi bazami w exelu... a i takimi na necie - już były 3? pomysły żeby zrobić i po czasie okazywało się że chętny do robienia już chętny nie jest..

Nakasha 

Wysłany: 2010-09-28, 17:34   

Pomysł z bazą fajny, ale też jestem raczej sceptyczna. ;)

Co do strony hodowli, to będę myśleć o zmianach gdy zobaczę jakiś przykładowy projekt. ;)

wuwuna 

Wysłany: 2010-09-28, 22:55   

Berbelucha napisał/a:
Jednocześnie dobrą praktyką byłoby zebranie pod jednym hostingiem stron hodowli.
Chciałabym to zobaczyć w praktyce. Bo ja sobie tego nie wyobrażam.
Nie chciałabym, aby ktoś coś za mnie robił. :roll:

Pomysł pierwszy ok, ale tylko dla członków.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2010-09-29, 00:49   

Ja tylko krótko wspomnę. W wilczkach baza ma kilka stopni dostępu, gość widzi właściwie tylko zdjęcie i imię psa, właściciel jeszcze wyniki bonitacji, a hodowca już cały ogrom informacji i to jest dobre.

Co nie jest? Wolfdog użycza miejsce innym hodowlom na strony. Teoretycznie ta szczytna idea doprowadziła do wielu dziwnych sytuacji, w tym skupienia zbyt dużej ilości władzy i wpływów w rękach jednej osoby, co z kolei poskutkowało ogromnymi spiskowymi teoriami - nie twierdzę, że nie bezpodstawnie zawsze.

W każdym razie: dla mnie baza to świetny pomysł, jakieś luźne, wspólne wytyczne dla stron hodowli wydają się wskazane, ale zbytnie ujednolicenie i uzależnienie w tym przypadku od jednej, nawet najbardziej uczynnej i chętnej do pomocy osoby może okazać się niezbyt trafne.

Może, wcale nie musi.

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-09-29, 07:31   

Dla mnie pomysł bazy jest idealny. Bo samo jej zaistenie pokazuje, że jestesmy osobami profesjonalnymi, a nie laikami bawiącymi się w stowarzyszenie. W dodatku... doskonale wiecie, jak jest z szukaniem informacji na zagranicznych stronach. Pamietacie pod jakim wrażeniem byłyście, gdy na jednej ze stron hodowli bylo ładnie rozpisane jaki szczur, jaka odmiana, kiedy sie urodził, kiedy umarł i na co? Myslcie tez o innych hodowcach, zagranicznych. Jak ma byc współpraca międzynarodowa, jak będziemy się chować w swoim małym światku, zazdrośnie strzegąc mini-tajemnic?

Nie wiem, czego boicie sie, w momencie dostępności dla wszystkich?

Info jawne - imię szczura, numer rodowodu, data urodzenia, rodzice, który hodowca go wychował, czy żyje, odmiana, osiągnięcia na wystawach.

Info niejawne - informacje dla hodowców - przyczyna zgonu, wyniki badań, mioty, właściciele etc.
Ostatnio zmieniony przez Azi 2010-09-29, 07:38, w całości zmieniany 1 raz  

Berbelucha 

Wysłany: 2010-09-29, 07:38   

Rozwiewając wasze obawy: ja NIE zamierzam robić nic za was poza szkieletem strony :) Najzwyczajniej mam co robić i nie będę odwalał roboty za was :P
Skupienie stron w jednym miejscu, na bazie subdomen, sprawiłoby, że wizerunek SHSRu i hodowli byłby poważniejszy. Adres: www.shsrp.pl, czy happyfeet.shsrp.pl, wygląda znacznie poważniej niż korzystający z darmowej domeny, np. yoyo.pl.

A teraz... tadaaam! Pierwsze koty za płoty i o to wstępny render layoutu dla hodowli Happy Feet!

Obecny wygląd strony możecie obejrzeć pod adresem: www.happyfeet.yoyo.pl

Zmieni się jeszcze nieco header (logo) ale to już kosmetyczne poprawki. Dziś rozpoczynam cięcie, kodowanie i skryptowanie strony, tak więc niedługo będziecie mogli obejrzeć cuda w praktyce :)
EDIT: podmieniłem linkowanie do nowego layoutu ze zmienionym headerem i barem rozdzielającym :)

Odnośnie dostępności bazy.
Uważam, że pewne informacje udostępnione pro publico bono, takie jak wymieniła Azi, będą dobrym posunięciem. Tworzenie skomplikowanego systemu informatycznego dla 2-3 osób, które będą z niego korzystać, troszkę mija się z celem. Ja jako niestowarzyszony chętnie i z wdzięcznością powitałbym skarbnicę wiedzy jaką może być taka baza danych.
Stopni dostępu może być ile dusza zapragnie. Jawność czy niejawność informacji może być zastrzegana nawet bezpośrednio przez hodowcę. Wszystko kwestia ustaleń i tego co zaprogramuję :)

Jako jedną z propozycji dostępu może być możliwość wysłania zapytania do właściciela danych o ich udostępnienie, w formie monitów systemowych. Po akceptacji przez właściciela informacje byłby, np. wysyłane na maila osoby proszącej. W ten sposób mielibyście pełną kontrolę nad tym "co-komu" :)
Ostatnio zmieniony przez Berbelucha 2010-09-30, 11:39, w całości zmieniany 4 razy  

Ren 

Wysłany: 2010-09-29, 10:30   

Ja uważam, że stopnie dostępności to dobry pomysł, nie wiem czego Wy się boicie i chcecie ukryć oO . Każdy powinien widzieć co i jak, nie mówię o danych osobowych, tylko o takich podstawach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi