|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Planowany miot Czeski Abraxas |
Autor |
Wiadomość |
madzial13

|
Wysłany: 2010-12-16, 23:20 Planowany miot Czeski Abraxas
|
|
|
W połowie marca planuję miot po rodzicach:
Mama:
Gryzelda SunRat’s standard, velveteen, burmese, self
ur. 13.06.2010
Matka: Rajka Emeral Moon (standard, standard, black eyed himalayan agouti point, self)
Ojciec: Breezer Valhalla (standard, velveteen, burmese, self)
Rodowód :
Tato:
Forest Gump Beris standard, standard, russian burmese self
ur. 23.04.2010
O: LOPUSHOOK Modus Vivendi standard, burmese, self
M: YUMIKO Beris standard, BES (seal point), self
Rodowód:
http://picasaweb.google.c...at=embedwebsite
W miocie powinny urodzić się malce:
Uszy: standard
Sierść: standard, velveteen
Umaszczenie: burmese, sable burmese, seal point siamese
Znaczenia: self
(Dodatkowo uprasza się o kciuki, żeby na wzór przyrodniej siostry Gryzia nie obdarzyła nas samymi samcami)
Krycie odbywa się u Wuni. Miot powinien się urodzić w połowie marca, maluszki będą do odbioru w kwietniu.
Ze względu na pochodzenie miot będzie się nazywał "czeski", to znaczy, że wszystkie maluchy będą musiały mieć imiona naszych południowych sąsiadów. Niekoniecznie ludzkie, mogą być też nazwy przedmiotów lub miejsc.
Serdecznie dziękuję Wuni za zgodę na użyczenie samca i wszystkim wiadomo którym za wsparcie |
Ostatnio zmieniony przez 2011-03-23, 13:38, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Nakota
Transporterek

|
Wysłany: 2010-12-16, 23:28
|
|
|
Strasznie się cieszę, że miot jednak dojdzie do skutku. Oby wszystko się udało i obrodziło w sabelki
Cytat: | Ze względu na pochodzenie miot będzie się nazywał "czeski", to znaczy, że wszystkie maluchy będą musiały mieć imiona naszych południowych sąsiadów. Niekoniecznie ludzkie, mogą być też nazwy przedmiotów lub miejsc. |
Wszyscy znienawidzą Cię za te czeskie znaczki |
|
 |
emileczka
Członek SHSRP Przewodniczący

|
Wysłany: 2010-12-17, 09:25
|
|
|
madzial13, dzieciaczki będą Dg, musisz wychodować burmę dumbo najlepiej sable w sumie po Miętce też dzieciaczki są Dg
a ruskich buremek nie będzie?(na moje oko powinny się urodzić)
Trzymam kciuki za miot |
_________________ Z nami: Hiacynta of NL, Wicia SR, Biedronka SR, Bucca SR, Beren SR, Dynia SR, Szarlotka B, Tortilka B, Ulęgałka B
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
 |
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-17, 09:41
|
|
|
Jirzi Smetana.
Burmy... nie skomentuję. |
|
|
|
 |
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2010-12-17, 11:26
|
|
|
emileczka, tylko niektóre będa Dg, najlepsza zabawa jest potem |
|
|
|
 |
madzial13

|
Wysłany: 2010-12-17, 11:35
|
|
|
emileczka, nie mam pojęcia, czy będą ruskie - on ma dużo rusków po swojej stronie, zgodnie z pochodzeniem . Nie chcę gdybać - zobaczymy |
|
 |
aneczka1-13
|
Wysłany: 2010-12-17, 17:56
|
|
|
Po mojemu jak oglądałam rodowody to rodzice mogą być Dg.a tak się zastanawiam co to jest Burmes sable?? Ma ktos zdjęcie takowego szczura??jestem ciekawa jak wygląda takie umaszczenie. |
|
|
|
 |
Nakasha

Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-12-17, 18:12
|
|
|
aneczka1-13, Lopushok jest dg, zatem 25% maluchów będzie również dg, ale można to sprawdzić tylko łącząc te szczury ze szczurami dg lub dumbo - nie da się inaczej przewidzieć, które konkretnie maluchy niosą dumbo.
Sable burmese, to po prostu ciemna burma - BuBu c(h)c(h), BuBu cc(h) dwie kopie burmese i kombinacja na himalayanie/siamese, barwa recesywna.
Np:
 |
Ostatnio zmieniony przez Nakasha 2010-12-17, 21:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2010-12-17, 19:11
|
|
|
Nakasha napisał/a: | dwie kopie burmese i kombinacja na himalayanie, barwa recesywna. |
na siamese na himie było by cc(h) |
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: 2010-12-17, 21:38
|
|
|
A na himie nie może być? W standardach UK jest napisane, że może?.... /zedytowałam. |
|
|
|
 |
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2010-12-17, 22:09
|
|
|
Nakasha, ale sable na himie będzie jaśniejsza.. z drugiej strony burma na himie i na siamese, mimo że jest różnica w odcieniu, jest w wielu krajach uznawana za burme (chociaż moim zdaniem burma na himie i na siamese jest totalnie inną burmą...) więc i sable pewnie mają ujednolicone.. |
|
 |
gratis
Sekretarz GSK
Wiek: 31 Dołączyła: 30 Sty 2009 Posty: 457 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 2010-12-18, 11:00
|
|
|
madzial13, Ty wiesz co ja myślę o tych sable'ach.
A tam nie ma jakichś szans na russian blue sable burmy? W końcu w miocie G były ruski, Gryzelda może ruska nieśc, a samiec niesie ruska, bo po rusku jest. [napisane po gratisowemu, ale przecież każdy wie o co chodzi]. xD
och, wtedy... oła... oła... gdybyś w takiej sytuacji przypadkowo szukała domku współwłasnościowego... xD |
|
|
|
 |
Nakasha

|
Wysłany: 2011-01-16, 17:59
|
|
|
I jak tam z miotem. ? mamy połowę stycznia. |
|
|
|
 |
madzial13

|
Wysłany: 2011-01-24, 12:47
|
|
|
Nakasha, niestety miot nie dojdzie do skutku. Nie mam szans tam pojechać. Strasznie mi żal, ale analizowałam już wszystkie możliwości dojazdowe i niestety lipa.
EDIT
Ach, trzymajcie kciuki, bo miot chyba się jednak uda z Forrestem Gumpem Beris. Szczegóły powinnam podać już dziś wieczorem |
|
 |
madzial13

|
Wysłany: 2011-03-17, 20:31
|
|
|
Dziś pierwszy termin Gryzeldy. Tomek mówi, że urodzi 25 szczurków i mam dzwonić do Księgi Rekordów Guinessa. Waży 500 gram, a zaczynała od 370. Trzymajcie kciuki proszę |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|