Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytania do SHSRP
Autor Wiadomość
Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-21, 09:27   

sachma napisał/a:
jeśli ci się nie podobały mogłaś z nią o tym porozmawiać
i to eliminuje pytanie o to na forum? Nie tylko Badoha się nad tym zastanawia. :roll:

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-12-21, 09:32   

Viss, pierwszą osobą do której powinno się "uderzyć" w takiej sprawie jest hodowca - temat swoją drogą. Jednak chodziło mi o to że ZANIM wysłała CV mogła rozwiać swoje wątpliwości i wypytać o powody takiego działania.

mrófka 

Wysłany: 2010-12-21, 09:37   

ja myślę, że to właśnie może chodzić o to, żeby w razie potrzeby mieć łatwiejszy dostęp do malca, w razie pojawienia się planów hodowlanych.
wiadomo, że członkowi stowarzyszenia będzie trudniej odmówić, bo przecież mamy wpólny cel, dążenie do selekcjonowania tych najlepszych genów.

Mam nadzieję, że zrozumiecie co chę przekazać, bo jest jeszcze rano jak dla mnie i coś ciężko mi idzie bazgranie ;)

Badoha 
Marzena

Wysłany: 2010-12-21, 10:13   

mrófka napisał/a:
ja myślę, że to właśnie może chodzić o to, żeby w razie potrzeby mieć łatwiejszy dostęp do malca, w razie pojawienia się planów hodowlanych.
wiadomo, że członkowi stowarzyszenia będzie trudniej odmówić, bo przecież mamy wpólny cel, dążenie do selekcjonowania tych najlepszych genów.

Mam nadzieję, że zrozumiecie co chę przekazać, bo jest jeszcze rano jak dla mnie i coś ciężko mi idzie bazgranie ;)
a ja niby mam inny cel? przecież gdyby mi na tym nie zależało to kupiłabym sobie szczura w zoologicznym. alezy mi aby moi podopieczni byli zdrowi i szczęśliwi.

Zadalam pytanie na forum bo przecież to nie jest wymysl Ren - musiał to zatwierdzić zarząd.

Moje odczucie jest takie - szczury trafiają do członków SHSR a reszta wara.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-21, 10:21   

Badoha napisał/a:
Zadalam pytanie na forum bo przecież to nie jest wymysl Ren - musiał to zatwierdzić zarząd.
Badoha, mylisz się:
Viss napisał/a:
to jaka jest kolejnosc na listach rezerwacji i czy lista jest jawna ustala kazdy hodowca samodzielnie, shsr tego nie reguluje
Zarząd nie narzuca hodowcom jak maja wybierac domy, bo to jest całkowicie ich wybór.
Zarząd wymaga za to aby zasady rezerwacji były dostępne dla wszystkich i jasno opisane przy miocie/na stronie hodowli/w dziale hodowli.
Ostatnio zmieniony przez Viss 2010-12-21, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

Badoha 
Marzena

Wysłany: 2010-12-21, 10:26   

Viss napisał/a:
Badoha napisał/a:
Badoha, mylisz się

ach - myślałam, że inaczej to wygląda
Ostatnio zmieniony przez 2010-12-21, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

mrófka 

Wysłany: 2010-12-21, 10:35   

Badoha napisał/a:
a ja niby mam inny cel? przecież gdyby mi na tym nie zależało to kupiłabym sobie szczura w zoologicznym. alezy mi aby moi podopieczni byli zdrowi i szczęśliwi.

No i nie zrozumaiałyśmy się jednak.
Ja nie piszę, że Tobie czy innym nie zależy bo przecież wszyscy wiedzą, że nie tylko u członka stowarzyszenia szczury mają dobre warunki i opiekę. Zresztą mogą mieć i nawet niejednokrotnie lepsze przecież.
Chodzi mi o plany hodowlane. Pamiętam jak sama mówiłaś, że Ty współwłasności nie chcesz bo nie rozstałabyś się ze swoim podopiecznym na tak długo, i ja to rozumiem. Nikt o to do Ciebie pretensji mieć nie może przecież.
Jednak z punktu widzenia hodowcy rozumiem też, że może się w ten sposób zabezpieczać przed odmową.
Dajmy na to przykład Efi. Kiedy padło hasło czy się zgodzę by miała miot bo z tą linią i tak plany hodowlane były. Jako mrófka raczej też nie chciałam się rozstawać na tak długo z moim ogonem, jako członek uważam, że postąpiłabym nie fair gdybym odmówiła.

Zresztą dobór domków to sprawa indywidualna każdego hodowcy wg. jego uznania. Takie gdybanie to tylko domysły więc ja też bym się Ren zapytała jaki w tym ma cel i będzie wtedy jasna sytuacja.

Badoha 
Marzena

Wysłany: 2010-12-21, 11:00   

Kiedy wysyłam CV to jasno określam jakiego chce szczura i jakie będzie jego "przeznaczenie".
Myślałam, że zasady są u wszystkich hodowców takie same i zatwierdzone przez SHSR.
W takim razie moje pytanie do Ren - jaki cel i sens ma ten zapis? z góry dziekuje za odpwiedź

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-21, 11:06   

Badoha napisał/a:
Myślałam, że zasady są u wszystkich hodowców takie same i zatwierdzone przez SHSR.
nie są, każda hodowla ma prawo ustalaś zasady rezerwacji i kupna według własnego odczucia. SHSR nie może ingerować w te zasady, jeśli nie łamią innych zasad/reg. stowarzyszenia, ponieważ to hodowca odpowiada jako pierwszy za swój miot, wybór dobrego domu itp. :)

Badoha 
Marzena

Wysłany: 2010-12-21, 11:16   

Viss, dziekuję za odpowiedź :))
niestety nadal nie rozumiem i nie zrozumiem celu i sensu takich zasad. Oczywiście, że najwazniejszy jest charakter szczura i jego socjalizacja - ale w przypadku takich zasad zostaje mi zdecydować się na ziwerzaka którego nikt nie będzie chciał, bo nie będzie spełniał wymogów i oczekiwań.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-21, 11:17   

Badoha napisał/a:
ale w przypadku takich zasad zostaje mi zdecydować się na ziwerzaka którego nikt nie będzie chciał, bo nie będzie spełniał wymogów i oczekiwań.
albo wybierasz inną hodowlę, wtedy nie ty jesteś poszkodowana, a hodowla tracąc dobry dom. ;)

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2010-12-21, 11:19   

Badoha, poczekaj, może Ren Ci jeszcze odpowie.
Aczkolwiek absolutnie rozumiem Twoje rozczarowanie. I mam wrażenie, że nieujawnianie listy jest lepsze, szczególnie w przypadku, gdy hodowca dopuszcza jej zmiany.

Ren 

Wysłany: 2010-12-21, 13:42   

quagmire napisał/a:
I mam wrażenie, że nieujawnianie listy jest lepsze

Niestety nie raz się o tym przekonałam ;)

Miot K2 jest miotem Nakashy, więc to ona ustaliła zasady. Ja ze swojej strony podpisuję się pod tym co napisała sachma. To jest jasne i logiczne, że z bycia członkiem stowarzyszenia wiążą się profity, w tym przypadku pierwszeństwo w wyborze malca. To nie jest kwestia tego kto jest lepszym domkiem. To samo jeśli chodzi o hodowców - jak chcecie mieć w przyszłości szczury rasowe, to trzeba mieć co rozmnażać, proste ;) . Poza tym zasady były jasne i zapisane od samego początku, jeśli komuś nie odpowiadały, można było zrezygnować z zapisania się na miot.

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2010-12-21, 13:47   

U mnie lista jest ujawniana dopiero przed sama rezerwacją malców :)

Badoha 
Marzena

Wysłany: 2010-12-21, 13:52   

Ren, zadałam pytanie bo nie bardzo wiedzialam o co w tym chodzi, jestem trochę rozczarowana i jest mi przykro że moje szanse na malucha zbliżają się do zera.

Odpowiedz do tematu