Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje szczury
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2012-06-09, 15:42   

Irytka zmarła 1.06.2012

nie było mnie wtedy w domu, razem z Frankiem byliśmy w Warszawie. Piotrek znalazł ją martwą po powrocie z pracy :( Zawiózł ją na sekcję. Dzisiaj podejdę dowiedzieć się o przyczynę. Niemniej trzeba będzie jeszcze czekać na wyniki histo.

Irycia była kochana, chociaż specyficzna. Jedyny szczur, przed którym musiałam ostrzegać, że może dziabnąć. Nie to, że była agresywna. Po prostu nie lubiła nowych zapachów za blisko siebie i nagle. A szczególnie jak ten nowy zapach wciskał się jej do gniazda. Słodki tłuścioszek. Może gdybym nie ciachała jej tego tłuszczaka, żyłaby dłużej. A może coś już ją gryzło od środka? Dowiem się, mam nadzieję...

wuwuna 

Wysłany: 2012-06-11, 19:05   

Azi, smutno...

Azi napisał/a:
Irycia była kochana, chociaż specyficzna. Jedyny szczur, przed którym musiałam ostrzegać, że może dziabnąć. Nie to, że była agresywna. Po prostu nie lubiła nowych zapachów za blisko siebie i nagle. A szczególnie jak ten nowy zapach wciskał się jej do gniazda.
jej syn jest taki sam dziwny.

Nakasha 

Wysłany: 2012-06-12, 12:28   

Bardzo mi przykro. :( Pamiętam ją, była taka duża i okrągła...

[*]

Oli 

Wysłany: 2012-06-14, 20:29   

Azi napisał/a:
Irycia była kochana, chociaż specyficzna. Jedyny szczur, przed którym musiałam ostrzegać, że może dziabnąć.
8:) Izzi jest taki sam, tzn. potrafi złapać jak mu się coś nie podoba. Najlepiej ostatnio pokazał to przy czyszczeniu rany u weta - trzymałam go przy zabiegu, był bardzo wściekły, po wszystkim go puściłam, zaczął sobie chodzić po stole, nie od razu, ale po chwili podsunęłam mu rękę żeby nie spadł ze stołu, a ten mnie złapał i od razu puścił. Nie przebił nawet skóry, ale wyraźnie pokazał co o mnie sądzi, że go tu przyniosłam i trzymałam. ^^

straszna szkoda, że Irycia już odeszła, ale życie miała dobre ;)

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2012-06-15, 13:45   

Ildefons zaś zupełnie taki nie jest.

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2012-07-13, 12:09   

I nie ma już Luci :(

W piątek zaczęła źle wyglądać, w sobotę chrumkać. Pojechałam z nią do wetki, dostała leki, zainfekowane były tylko górne drogi oddechowe, to myślałam, że będzie ok... W niedzielę była drobna poprawa, ale siedziała sama w transporterze, wszak chyba jej nieco przez zatkane uchi błędnik siadł i miała problemy w dużej klatce. W środę rano patrzyła już na mnie radośnie, zaczynała brykać i wyrywała się do dziewczyn, więc dałam ją do dużej klatki. Wczoraj około 18 znów źle wyglądała, była chłodna, znów do transportera, po 20 zaczęła się przelewać. Dopoiłam ją i dokarmiłam, nieco odżyła. Opatuliłam ją szczelnie. O 22 jeszcze żyła i już spokojnie unosiła główkę. Poranka nie doczekała :(

Sekcja nie wykazała żadnych zmian mikro- ani makroskopowych. Prawdopodobna przyczyna zgonu - infekcja bakteryjna umiejscowiona wysoko (płuca prawidłowe) lub infekcja wirusowa.

Odpowiedz do tematu