|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Zamknięty przez: heniok 2012-07-06, 09:16 |
Planowany miot kontrolny F2 |
Autor |
Wiadomość |
Nakasha
Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-07-02, 23:25
|
|
|
Oli, sądzę, że wuwuna i heniok na pewno to wyjaśnią z hodowlą macierzystą.
Już offtopując - czasami hodowcy sprzedają szczury z "warunkami" - możesz go rozmnożyć, ale musisz najpierw... A bywa, że na zasadzie "hoduj sobie jak chcesz". Sądzę, że zawsze trzeba to uściślić, aby nie było nieporozumień. Też, jeśli ktoś kupuje sobie szczura, ale użycza go innej hodowli.
Co do agresji, to masz rację, nasz reg nie przewiduje sytuacji gdy chce się eksperymentować. Może trzeba to zmienić. Albo jakoś zdefiniować "agresję". |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-07-03, 01:53
|
|
|
Nakasha napisał/a: | Co do agresji, to masz rację, nasz reg nie przewiduje sytuacji gdy chce się eksperymentować. Może trzeba to zmienić. Albo jakoś zdefiniować "agresję". | tylko po co eksperymentować, w jakim celu? nie jesteście naukowcami, nie macie żadnego sensownego celu w eksperymentach nad dziedziczeniem agresji u szczurów, nie stwarzacie nawet odpowiednich wymogów do takich eksperymentów. już wystarczająco się eksperymentuje ze zdrowiem, bo niby wiadomo co i jak, ale nadal rasiaki dopadają częste choroby szczurów - zapalenia płuc, guzy wszelkiej maści, chore serca etc. jeśli przez te lata działalności nie udało się zapanować nad zdrowiem, to nie porywajcie się na psychikę, bo na tym polu tym bardziej nic nie zdziałacie. skoro to jedyna bezpieczna dziedzina zapewniona przez dobór odpowiednich rodziców, odpowiednio łagodnych i pochodzących z odpowiednio łagodnych linii, to nie mąćcie, bo się we własnym błocie utopicie jako stowarzyszenie.
no i obecnie wiem, że zarówno madzook, jak i nezu zakwalifikowały samca do kastracji, bo nie widziały innej szansy na połączenie go ze swoimi stadami. czyli to jest typowa agresja lękowo-terytorialna, która dyskwalifikowała do tej pory takie szczury z rozrodu. obie mają doświadczenie, nezu także ma duże z agresją u szczurów, więc bardziej do mnie przemawia ich opinia, uzasadniona, niż opinia henioka, czy emileczki, którzy się przyznali, że nie znają się na agresji szczurów.
poza tym dowiedziałam się również, że linia, z której pochodzi Zilindron Beris jest zamknięta, więc dlaczego u nas jest ona kontynuowana?
spójrzcie - jedno niewinne planowane skojarzenie, a ile niepewności, zagadek i niewyjaśnionych złamanych reguł, to dość przykre... |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-07-03, 07:21
|
|
|
Oli napisał/a: | ale to się mija z tym pkt regulaminu Cytat:
5.Wszystkie szczury pochodzące z importu mają z założenia status PET, do wykorzystania szczura do rozrodu konieczna jest zgoda hodowcy zagranicznego oraz Zarządu. |
Oli wszystko się zgadza, mam mieć taką zgodę PRZED kryciem, a nie przy głoszeniu miotu, miot miałbyć szczególny i dlatego był ogłoszony 2 miesiące przed planowanym kryciem żeby sprawdzić czy będą chętni na takie szczury, jeśliby byli i miot miałby dojść do skutku to wszystkie formalności byłyby dopełnione. |
|
|
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-07-03, 09:37
|
|
|
Dokładnie tak, heniok podzielił się planami, wyjaśnił cel, ogłosił miot - Biedronka ma dużo czasu jeszcze. Dużo w tym czasie może się wydarzyć i wiele zmienić.
Oczywiście, jeśli hodowca E.T nie wyrazi zgody na krycie nim, to tego krycia nie będzie. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-07-03, 12:01
|
|
|
heniok, ok, dziękuję ze wyjaśnienie tego. pozostaje jeszcze kwestia agresji...?
quagmire napisał/a: | Oczywiście, jeśli hodowca E.T nie wyrazi zgody na krycie nim, to tego krycia nie będzie. | chyba już to zrobił. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
|
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:08
|
|
|
Oli napisał/a: | pozostaje jeszcze kwestia agresji...? | To chyba trzeba ją wreszcie zdefiniować
Oli napisał/a: | quagmire napisał/a:
Oczywiście, jeśli hodowca E.T nie wyrazi zgody na krycie nim, to tego krycia nie będzie.
chyba już to zrobił. | Tego nie wiem, tak jak napisałem nie prosiłem jeszcze ani hodowcy, ani SHSRP o taką zgodę i nie wiem czy będę miał o co prosić |
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:26
|
|
|
heniok, wiesz, bo jest to w powyższych postach, nie udawaj nierozgarniętego. no i czy to nie powinno być tak, że wszelkie zgody ma się zanim się ogłosi miot? od kiedy to się ogłasza budowę np. osiedla przed uzyskaniem pozwoleń na nią?
heniok napisał/a: | To chyba trzeba ją wreszcie zdefiniować | wiesz, żal mi Ciebie jak się tak wypowiadasz. Takimi słowami tylko bardziej mi nasuwasz na myśl, że przestajesz dbać o charakter, a skupiasz się na kolorkach... Agresji nie trzeba definiować i ja się już na ten temat kilka postów wyżej wypowiedziałam. |
|
|
|
|
|
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:28
|
|
|
Oli, jednak bezpieczniej jest się dogadać osobiście niż przez kogoś. |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:29
|
|
|
Oli napisał/a: | czy to nie powinno być tak, że wszelkie zgody ma się zanim się ogłosi miot? | Nie, takie zgody muszą być przed kryciem.
Oli napisał/a: | Agresji nie trzeba definiować i ja się już na ten temat kilka postów wyżej wypowiedziałam. | Nie jesteś jedyna, a SHSRP powinno mieć w tym temacie jedno stanowisko i napewno je wypracujemy |
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-07-03, 13:36
|
|
|
Oli napisał/a: | przestajesz dbać o charakter, a skupiasz się na kolorkach... | A to chyba ostatnie co można nam zarzucić, sprawdź nasze ostatnie mioty jakie tam "genialne i niestandardowe" kolory były, i dziwne że dostajemy mnóstwo maili z pytaniem o kolejne mioty bo ludzie chcą kolejne szczury z naszym socjalem. |
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-07-03, 14:22
|
|
|
heniok, jeszcze niczego nie zarzucam, nie wkładaj mi pod palce słów, których nie napisałam i nie powiedziałam. wiem jaki macie socjal, ale eksperymentowanie z nim dla sprawdzenia jak jest genialny mi się nie podoba i na pewno wielu osobom się podobać nie będzie.
heniok napisał/a: | SHSRP powinno mieć w tym temacie jedno stanowisko i napewno je wypracujemy | to stanowisko już jest wypracowane, było zanim jeszcze zostałeś hodowcą i nie widzę powodu, by go zmieniać na potrzeby Twojego miotu. |
|
|
|
|
|
susurrement
członek SHSRP
Wiek: 34 Dołączyła: 29 Lip 2009 Posty: 467 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-07-03, 22:57
|
|
|
Oli napisał/a: | i w ogóle ciekawi mnie dlaczego na allo nie ma tego miotu ogłoszonego... wiem, że nie ma takiego obowiązku, ale wygląda mi to na strach przed (według mnie uzasadnionym) linczem, że się agresywnego szczura rozmnaża. |
tak na marginesie - to zupełnie niepotrzebna nadinterpretacja. |
_________________ szczury Fiona, Całusek, Molly, Skarpetka, Bajka, Bilbo i Bójka&Brawurka
kjujiki Rich, Puszka, Stefan; koty Toby i Dafne; jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM 43 aniołki |
|
|
|
|
Niamey
|
Wysłany: 2012-07-03, 23:04
|
|
|
Ja bym powiedziała, że tu bardzo dużo rzeczy jest niepotrzebnych, ale cóż życie... |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-07-04, 00:51
|
|
|
Niamey, masz rację - cały ten temat i plany hodowlane związane z agresywnym samcem. |
|
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-07-06, 09:16
|
|
|
Po ustaleniach z właścicielką hodowli z której pochodzi E.T, miot nie dojdzie do skutku z Biedronką.
Nie jest natomiast wykluczone same krycie przez E.T innej samicy.
Temat zamykam, być może wrócimy do niego z inną zaakceptowaną przez Butterfly samicą. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|