Miot M Happy Feet - Athame + Danthalion |
Autor |
Wiadomość |
Viss [Usunięty]
|
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-07-06, 20:26
|
|
|
A Mrówka nadal u mnie... miała być odebrana w niedzielę... potem zmiana na dzisiaj, dzisiaj chętna nie odpowiada na smsy, telefony, nic... Nie powiem. Jestem zła. |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
Nakasha
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2011-07-07, 18:02
|
|
|
Azi, zachowaj ją sobie. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
|
|
|
|
|
Xjustyna
|
Wysłany: 2011-07-09, 19:04
|
|
|
Mrówka roztacza już urok osobisty pod nowym adresem |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2012-04-14, 13:38
|
|
|
ojciec miotu zmarł 30.10.2011 na bezobjawowe zapalenie płuc |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2012-04-15, 00:39
|
|
|
Pierwszy post aktualny na 08.04.2012 |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
|
Wysłany: 2012-05-01, 11:18
|
|
|
Malygos zmarł 29.04.2012. Przyczyną zgonu najprawdopodobniej był udar spowodowany gorącem, na co wskazywały drobne skrzepy w sercu. Poza tym wszystkie narządy bez zmian. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-11, 14:58
|
|
|
Minion, Madao, Malygos, Marian - nie żyją.
Minion zmarł w dzieciństwie, nagła choroba.
Cytat: | Malygos zmarł 29.04.2012. Przyczyną zgonu najprawdopodobniej był udar spowodowany gorącem, na co wskazywały drobne skrzepy w sercu. Poza tym wszystkie narządy bez zmian. |
Okoliczności sytuacji mogą wskazywać na problemy z sercem. Być może HCM.
Madao zmarł w wyniku zapalenia płuc.
Agusia napisał/a: | Madao , czyli mój najukochańszy Lizaczek [*]
W czasie bad. sekcyjnego jamy brzusznej stwierdzono:
- zwiększoną ilość płynu otrzewnowego o barwie żółto- słomkowej
przewód pokarmowy: żołądek – miernie wypełniony treścią pokarmową, znacznie zgazowany; jelita cienkie, j. ślepe i j. grube – liczne, drobne wybroczyny na bł. śluzowej
narz. rozrodcze – b/z patologicznych
śledziona – nieznacznie powiększona, konsystencji i koloru prawidłowego
wątroba – znacznie powiększona, żółto-brunatna, marmurkowa barwa, o tęgiej konsystencji, silnie zmieniona z licznymi, drobnymi wybroczynami; na przekroju miąższ brunatnożółty o zatartej budowie zrazikowej, wszystkie płaty prawie w całości zmienione, zwyrodnienie tłuszczowe narządu
nerki prawa i lewa – b/z patologicznych
W czasie sekcji klatki piersiowej stwierdzono:
płuco prawe – zwiększona powietrzność, jasnoróżowa barwa, konsystencja puszysta, bardzo rozległe zmiany rozedmowe. Pobranie wymazu do badania bakteriologicznego
płuco lewe – konsystencja ciemnoczerwona do brunatnej, zmniejszona powietrzność, konsystencja tęga, silnie przekrwienie. Pobranie wymazu do badania bakteriologicznego.
serce – prawidłowo wykształcone, worek osierdziowy miernie otłuszczony, prawidłowo okrywa mięsień sercowy. W przedsionku lewym obecne liczne skrzepy krwi, wilgotne, elastyczne, ciemnowiśniowe, dające się łatwo usunąć. W komorach obecne skrzepy krwi w znacznej ilości, barwy ciemnowiśniowej, wilgotne, dające się łatwo usunąć
Nie stwierdzono zmian patologicznych w innych narządach i strukturach ciała.
Badania dodatkowe – w pobranych próbkach stwierdzono liczne kolonie ACTINETOBACTER BAUMANII.
Na podstawie w.w. zmian sekcyjnych i wyników bad. dodatkowych stwierdza się, że przyczyną śmierci zwierzęcia była niewydolność oddechowo-krążeniowa spowodowana zakażeniem bakteryjnym i wywołaną przez te bakterie sepsą oraz niewydolność wątroby. |
Marian najprawdopodobniej zmarł w wyniku zachłyśnięcia, była sekcja, ale wyniki nie są wstawione na forum. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
|
Wysłany: 2013-04-11, 17:54
|
|
|
Athame umarła 07.04.2013r. w wieku 2 lat i 4 miesięcy. Od kilku miesięcy zaczeła robić się bardzo spokojna, mniej jeść, w ostatnich tygodniach jadła tyle, żeby żyć. A kosteczki zaczynały być wyczuwalne. Tylne nóżki powoli robiły się mniej władne. Myslałam, że to starość przyszła zbyt szybko... jak wykazała sekcja, najwyraźniej się myliłam.
Sekcja Athame wykazała brak nowotworów, przkrwione jelita mogące wskazywać na stan zapalny jelit (co potwierdzałoby jej szybie chudnięcie w ostatnim czasie), oraz, niestety bezpośrednią przyczynę zgonu - pęknięcie naczyń krwionośnych wokół serca, co wskazuje na wadliwą budowę organu (taka przyczyna zgonu może być tez powodem przekriownych jelit, więc ich stan nie wskazuje jednoznacznie). Wet wykonujący sekcję nie jest w stanie ocenić, czy ta wada jest genetyczna i w jakim stopniu, jeszcze będę na ten temat rozmawiać z kimś innym, ale najprawdopodobniej nie w najbliższym czasie.
Bardzo proszę o wykluczenie z hodowli miotu N HF i Potterowego HF oraz zawieszenie miotu Muminkowego EM do 10.10.2013 oraz C2 SR do 30.05.2014 z możliwością odwieszenia pod warunkiem braku przypadków z problemami kardiologicznymi w danym miocie. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-05-05, 09:30
|
|
|
Cytat: | Ja mam kolejną złą wiadomość- Malinka wczoraj dostała obrzęku płuc. Dzisiaj zrobione zdjęcie potwierdziło wczorajszą diagnozę. Płynu w worku osierdziowym nie stwierdzono, ale najprawdopodobniej był to obrzęk kardiogenny.
Wczoraj Malinka dostała furosemid, który zadziałał bardzo szybko. Teraz będzie dostawała przez kilka dni furosemid p.o.
Dzisiaj czuje się już dobrze. Ale od jakiegoś czasu zrobiła się bardzo spokojna.
Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze! |
http://forum.szczury.biz/...p=868001#868001 |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
|
Wysłany: 2013-05-11, 19:46
|
|
|
Marcel nie żyje, spadł z półki, cięzko oddychał i właścicielka nawet nie zdazyła z nim do weta. Była sekcja, która wykazała wszystko w porzadku. Opis jest podobno na 20 zdań (mam dostac skan), gdzie jest napisane, że wszystkie organy wewnetrzne są prawidłowe, ale nie ma slowa o mózgu (czy sekcyjnie sprawdza się mózg?). Także w sumie nie wiadomo, jaka była przyczyna. Upadek? Udar? Wet po przeczytaniu opisu (sekcja była robiona niezaleznie) orzekł, że nie ma tu podstaw, do niepokoju o resztę linii.
Natomiast u Mafika jest zdiagnozowany poprzez objawy guz przysadki. Chłopak bardzo dobrze reaguje na leki i ze stanu praktycznie agonalnego wyszedł na prostą.
To już kolejny guz przysadki w tej linii. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-05-12, 18:58
|
|
|
Azi napisał/a: | Natomiast u Mafika jest zdiagnozowany poprzez objawy guz przysadki. Chłopak bardzo dobrze reaguje na leki i ze stanu praktycznie agonalnego wyszedł na prostą.
To już kolejny guz przysadki w tej linii. |
Guzy przysadki u samców to zawsze niepokojąca tendencja. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2013-05-13, 13:24
|
|
|
Azi napisał/a: | (czy sekcyjnie sprawdza się mózg?) | nie każdy umie to zrobić, zwłaszcza u tak małego zwierzęcia, więc rzadko kto się podejmuje. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
|