Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Książka o szczurach z prawdziwego zdarzenia
Autor Wiadomość
szlajfka 

Wysłany: 2013-08-05, 11:51   Książka o szczurach z prawdziwego zdarzenia

Mam propozycję, chociaż nie wiem czy nie jest to głupi pomysł.
Otóż kiedyś, dawno chodziło mi po głowie żeby stworzyć coś w rodzaju poradnika dla opiekunów szczurów. Wiem, że książek na ten temat trochę jest, ale mam na myśli naprawdę obszerny poradnik, opisujący w wyczerpujący sposób wszystko co związane ze szczurami.
Samodzielne wykonanie takowego sobie darowałam, bo uznałam, że moja wiedza jest jednak daleko za mała, poza tym wymaga to czasu, który nie zawsze mam.
Miałam zamiar zebrać najwięcej możliwych informacji ze szczurzych forów plus własne doświadczenie.
Wpadam na to, bo uznałam, że fajnie by było mieć taką książkę, gdzie wszystkie informacje są posegregowane i zebrane w jednym miejscu, a nie rozstrzelone po tysiącach postów na forach.
Myślę, że moglibyśmy takie coś stworzyć razem, jako pracę zbiorową pod szyldem SHSRP.
Mógłby też taki poradnik zaistnieć w formie strony internetowej.

Moja propozycja co mogłoby się w takim poradniku zawrzeć:
*ogólny opis, historia szczura domowego, anatomia, fizjologia, parametry życiowe
*skąd brać szczury (opis hodowli, naszego stowarzyszenia, adopcji, dlaczego nie brać ze sklepów itp.)
*żywienie (karmy, dokładne wymagania szczurów, opis trujących roślin np., czego nie dawać)
*rozmnażanie (dlaczego nie rozmnażać bezmyślnie, jak to robić, zarys genetyki)
*warunki chowu, higiena, pielęgnacja
*choroby (objawy, leki, polecane lecznice, pierwsza pomoc, profilaktyka, wplyw żywienia na zdrowie itd.)
*opis odmian barwnych, sierstnych, oczy plus zdjęcia
*zachowanie, psychika, wychowywanie i uczenie szczura, co robić z trudnym szczurem
*itd..

Co o tym myślicie? Chciałabym żeby taki poradnik był na tyle obszerny i szczegółowy żeby służył nie tylko początkującym, ale też osobom bardziej doświadczonym.
Zastanawiam się tylko jak by było z prawami autorskimi, zwłaszcza do zdjęć. Bo obcykać wszystkie odmiany, albo chociaż większość nie tak prosto. A żeby wykorzystać zdjęcia z neta przydałoby się mieć zgodę autora.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2013-08-05, 12:00   

szlajfka, na temat wszystkich odmian, ich kolorystyki i typów, dałoby się napisać oddzielną książkę.

Uważam, że pomysł jest bardzo zacny, należy jednak dobrze przemyśleć, co stworzyć i w jakiej kolejności. Jeśli chodzi o internetowy poradnik, jest ten, który napisała i zredagowała Layla, możemy pod tym kątem spojrzeć. Zanim zaczniemy pisać o odmianach, powinniśmy z kolei stworzyć polski wzorzec. Za to odmiany fajnie sprawdziłyby się w małej ulotce promującej hodowle.

szlajfka 

Wysłany: 2013-08-05, 12:20   

No ok, w takim razie odmiany to za duży kaliber :) Chociaż można by o nich napisać przynajmniej zarysowo. Żeby laik umiał np. odróżnić rexa od fuzza, albo wiedział jak wyglądają podstawowe barwy i znaczenia.
Poradnik Layli znam, ale chodzi mi o coś o wiele bardziej rozbudowanego, bo o ile uważam, że jest pomocny, to dla mnie za bardzo ogólnikowy i wielu informacji w nim nie znalazłam.
A jak miałoby to wyglądać to już do przemyślenia i obgadania.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2013-08-05, 13:26   

szlajfka napisał/a:
Chociaż można by o nich napisać przynajmniej zarysowo. Żeby laik umiał np. odróżnić rexa od fuzza, albo wiedział jak wyglądają podstawowe barwy i znaczenia.

To jak najbardziej. Uszy, najczęściej spotykane typy futra, do tego kilka najczęściej spotykanych kolorów. W formie zarówno książkowej, jak i broszurowej. Byłoby wspaniale.

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2013-08-05, 13:49   

Pomysł jest bardzo dobry. Trzeba się dobrze zastanowić.
W dziale o leczeniu możnaby poprosić o pomoc lekarza weterynarii na przykład - jeśli to sensowne.

Oluś 
Nevermore

Wysłany: 2013-08-05, 13:59   

Też myślałam o stworzeniu porządnej książki. Miałam ambicje nawet na stworzenie tomiska zasługującego na miano książki naukowej. Niestety tutaj jest kilka przeszkód.
Głównym problemem jest literatura. Jeśli to miałoby być wydanie naukowe, takie naprawdę "z prawdziwego zdarzenia" to wszystkie informacje w nim zawarte muszą być napisane na podstawie już istniejących i opublikowanych książek czy artykułów. I o ile nie będzie problemu np. z historią gatunku czy anatomią o tyle będzie ciężko z takimi rzeczami, które my, właściciele, wiemy, ale niekoniecznie jest to podparte literaturą (np. czy istnieje jakiś artykuł o szkodliwości substancji czynnej frontline'a? Lub opublikowane artykuły typu jak postępować z gryzącym szczurem? Jakiś czas temu szukałam i nic nie znalazłam...). Porządny spis literatury i przypisy, najlepiej z podziałem na każdy rozdział, to podstawa takich naukowych wydań. Więc mój pomysł i moja ambicja zostały zgaszone już w zarodku. ;)

W każdym razie ja jestem bardzo za i służę pomocą :)

Zdjęcia zamieszczone w książce można po prostu podpisać nazwiskiem autora.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2013-08-05, 13:59   

quagmire, myślę, że to mądry pomysł. Oczywiście w książce nie mogłoby być zbyt wiele, żeby nikt nie wpadł na pomysł leczenia totalnie na własną rękę.

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2013-08-05, 14:07   

Pomyślałam bardziej o symptomach bólu, o tym, kiedy i z czym do weta itd.
I bym celowała w Kubę Kliszcza - w sensie, że wydaje mi się, że on mógłby mieć na to chęć.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2013-08-05, 14:11   

olus_165, tego się właśnie obawiam. Przebrnięcia przez literaturę naukową, a dodać trzeba, że laboratoryjne szczury a hodowlane, to jednak coraz częściej dwie różne grupy.

Oluś 
Nevermore

Wysłany: 2013-08-05, 14:20   

AngelsDream, otóż to. Nawet jeśli znajdzie się jakieś ciekawe artykuły, to zazwyczaj dotyczą one specyficznych szczepów szczurów laboratoryjnych, które zostały wyhodowane specjalnie pod te konkretne badania z artykułu czy publikacji naukowej. A tu niestety nie możemy postawić znaku równości między szczurem rodowodowym a szczurem laboratoryjnym.

szlajfka 

Wysłany: 2013-08-05, 15:58   

Dlatego ja bym bardziej stawiała na mniej naukowe, a bardziej oparte na naszym doświadczeniu opracowanie. Oczywiście naukowym publikacjom nie mówię "nie", ale bardziej jako mający praktyczne zastosowanie dodatek lub ciekawostka a nie podstawa książki. Z nastawieniem na takie właśnie informacje jak Twój przykład frontline`u. My to wiemy na podstawie doświadczenia, a nie badań naukowych, ale to jest informacja bardzo cenna i tego typu informacje chciałabym żeby były treścią tego poradnika.

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2013-08-05, 17:15   

Wszystko zależy od tego, do kogo mielibyśmy dotrzeć. Opracowania naukowe mogą odstraszyć osoby, które po prostu chciałyby się dowiedzieć, czym są szczury i jak to dobrze hodować ;)
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

Oluś 
Nevermore

Wysłany: 2013-08-05, 17:25   

Ale to, że dane opracowanie jest naukowe nie znaczy, że będzie niezrozumiałe dla właścicieli szczurów. Wszystkie podręczniki są opracowaniami naukowymi. Po prostu w porządnym opracowaniu naukowym muszą być odniesienia do literatury, która istniała i została opublikowana wcześniej. Taki dowód, podkładka, że to nie jest wymysł autora danego opracowania ;) Dlatego moje ambicje książki naukowej o hodowli szczurów padły, po prostu wielu rzeczy które wiemy nie znalazłabym nigdzie w literaturze i nie "udowodniłabym" ich pod względem naukowym.

Ale w takim poradniku nie musi to być tak restrykcyjne przestrzegane, można na przykład zaznaczyć, że niektóre informacje w nim zawarte są podparte wieloletnim doświadczeniem właścicieli i hodowców szczurów.

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2013-08-05, 17:58   

olus_165, ano prawda. Ot, mi, nieukowi, hasła "podręcznik" i "opracowanie" nie zawsze kojarzą się dobrze, może stąd reakcja nieco alergiczna xD
Fajnie byłoby, gdyby znalazłyby się prace dotyczące stadności i jakby mogły porobić za taką naukową podkładkę, bo ciągle istnieją ludzie twierdzący, że stadność to tylko nasze bleblanie.
Za to za zebranie do kupy chorób i związanych z nimi kwestii dałabym bardzo wiele :| próbowałam nawet robić to sama dla siebie w domu, ale wyszło jak zwykle.
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

szlajfka 

Wysłany: 2013-08-05, 19:15   

Cytat:
próbowałam nawet robić to sama dla siebie w domu, ale wyszło jak zwykle.

Dlatego proponuję pracę wspólną, w kupie raźniej :)
Cytat:
można na przykład zaznaczyć, że niektóre informacje w nim zawarte są podparte wieloletnim doświadczeniem właścicieli i hodowców szczurów.

Głównie na takim wieloletnim doświadczeniu chcę oprzeć poradnik. Zebrać do kupy coś, czego jeszcze nie ma w żadnej książce. Takie spisanie "ludowej mądrości" na temat szczurów ;) plus naukowa wiedza też, ale nie jako jedyna zawartość.

W ogóle cieszy mnie zainteresowanie tematem, to daje szansę, że uda nam się kiedyś pomysł zrealizować :))

Odpowiedz do tematu