|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Miot "Potterowy" Happy Feet |
Autor |
Wiadomość |
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-09-03, 11:44
|
|
|
17 lipca 2013 roku został w związku z niereagującymi na leczenie objawami guza przysadki uśpiony Testral.
W nocy z 15 na 16 sierpnia odszedł w pięknym wieku tata miotu, Voldemort.
Hermiona i Bella niezależnie od siebie wyhodowały gruczolaki, miejmy nadzieję, że nie będą utrudniać im one funkcjonowania, a ewentualne operacje obie panie zniosą dobrze.
Ariana ma zapalenie uszu.
Rose walczy z objawami guza przysadki.
Godryk (bierze unidox ze względu na delikatne szmery w obrębie DDO), Dobuś, Portek (ostatnia kontrola: wzorowo pod względem stanu zdrowia, czekamy na wyniki badania na obecność pasożytów) i zapewne Fenrir mają się dobrze.
Wieści na temat Severusa nie nadchodzą, mimo kilku prób kontaktu z domkiem. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-11-16, 12:59
|
|
|
Miot ma 2 lata i 3 miesiące. Stan zdrowia poszczególnych szczurów:
Dziewczyny:
F Pomyluna S DR burmese self - wł. hod. Abraxas - Wrocław [*] 22.09.2011 - zagryzienie przez innego szczura
F Ariana Dumbledore S V sable burmese self - (wł. Mika29) obecny właściciel: gratis - Warszawa - wypadek - [*] ??.10.2013
Samiczka wykastrowana.
Problemy z zapaleniem ucha.
F Rose Weasley S R wheaten burmese self - (wł. Mika29) obecny właściciel: gratis - Warszawa - ??.10.2013 - Wg sekcji guz przysadki.
Samiczka wykastrowana.
Podejrzenie guza w obrębie jamy brzusznej, w opisie sekcji brak odniesień do tego guza, opisana przyczyna śmierci to guz przysadki.
F Bellatrix Lestrange S R burmese self - wł.Kami - Poznań
Podejrzenie niewydolności/zapalenia nerek, w trakcie leczenia.
F Hermiona Granger S V burmese self - wł.Biała - Wrocław
Samiczka ma tendencję do tycia, widoczna nadwaga.
Wycięcie gruczolaka i podawany w związku z tym bromergon spowodowały, że samica schudła.
F Roxanne Weasley S V sap self - wł. Kami - Poznań [*] 01.06.2013
22.08.2012 i 17.12.2012 samiczka miała usuwane gruczolaki (w pierwszej operacji jeden, w drugiej dwa). Przejściowe problemy z uporczywym kichaniem.
Samiczka wykastrowana.
Uśpiona z powodu gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia i objawów neurologicznych, których przyczyną było zaostrzenie infekcji (prawdopodobne podłoże wirusowe, wtórnie bakteryjne) w obrębie płuc.
Chłopcy:
M Godryk Gryffindor S DR wheaten burmese self - wsp. hodowlana - Warszawa - AngelsDream
W wieku pół roku u Godryka pojawiła się obustronna zaćma. Ówczesne wyniki krwi wykazały znaczące problemy z wątrobą - nie udało się ustalić konkretnej przyczyny.
U Godryka z czasem pojawił się entropion, czyli zawijanie się powiek na gałkę oczną. Przeszedł zabieg korekcji powiek dolnych, obecnie radzi sobie całkiem dobrze.
Stale otrzymuje preparat wspomagający funkcjonowanie wątroby. Obecne wyniki krwi zadowalające.
Obecnie (od listopada 2013) Godryk przyjmuje leki nasercowe, na RTG stwierdzono także spondylozę kręgosłupa.
M Testral S S wheaten burmese self - wsp. hodowlana - Madzook - Opole - 17.07.2013 [*]
Pojawiło się podejrzenie arytmii u Testrala, nie zostało jednak potwierdzone. Szczurek otyły. Zdrowotnie, mimo wszystko, bez większych zastrzeżeń, oprócz nawracających problemów z ropniem w podbrzuszu.
17.07.2013 roku Testral został uśpiony w związku z pogarszającym się stanem zdrowia, wskazującym na niereagującego na leczenie guza przysadki.
M Portkey S R burmese self - wł. Vaco - Świnoujście
Brak zastrzeżeń do zdrowia, ojciec miotu L2 SunRat's.
M Severus Snape S V sap self - wł. Maja R. - Stagard Szcz.
Problemy z ropniem w obrębie pyska.
Od kilku miesięcy brak wieści na temat szczura.
M Fenrir Greyback S R(?) ssp self - wł. Neverstin - Olsztyn
Szczur obecnie w dobrej kondycji, po przejściowych problemach związanych z przeziębieniem obecnie w dobrej kondycji.
M Dobby S V wheaten burmese self - (wł. Klaraus - Warszawa) obecny wł. - Madzook - Opole
Szczurek wykastrowany jedynie z powodu wcześniejszego mieszkania z samiczkami. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-12-16, 12:21
|
|
|
Miot ma 2 lata i 4 miesiące. Stan zdrowia poszczególnych szczurów:
Dziewczyny:
F Pomyluna S DR burmese self - wł. hod. Abraxas - Wrocław [*] 22.09.2011 - zagryzienie przez innego szczura
F Ariana Dumbledore S V sable burmese self - (wł. Mika29) obecny właściciel: gratis - Warszawa - wypadek - [*] ??.10.2013
Samiczka wykastrowana.
Problemy z zapaleniem ucha.
F Rose Weasley S R wheaten burmese self - (wł. Mika29) obecny właściciel: gratis - Warszawa - ??.10.2013 - Wg sekcji guz przysadki.
Samiczka wykastrowana.
Podejrzenie guza w obrębie jamy brzusznej, w opisie sekcji brak odniesień do tego guza, opisana przyczyna śmierci to guz przysadki.
F Bellatrix Lestrange S R burmese self - wł.Kami - Poznań
Podejrzenie niewydolności/zapalenia nerek, w trakcie leczenia.
F Hermiona Granger S V burmese self - wł.Biała - Wrocław [*] 15.12.2013
Samiczka ma tendencję do tycia, widoczna nadwaga.
Wycięcie gruczolaka i podawany w związku z tym bromergon spowodowały, że samica schudła. W listopadzie zdiagnozowane problemy ze stawami i/lub kręgosłupem.
15.12.2013 roku Hermiona zmarła w domu w wyniku niewydolności krążeniowo-oddechowej (podjęte wcześniej leczenie nie odniosło skutku), spowodowanej przez grasiczaka, który uciskał na płuca (działało tylko jedno) i serce (zniekształcone, zmęczone). Przysadka w obrazie sekcyjnym prawidłowa.
F Roxanne Weasley S V sap self - wł. Kami - Poznań [*] 01.06.2013
22.08.2012 i 17.12.2012 samiczka miała usuwane gruczolaki (w pierwszej operacji jeden, w drugiej dwa). Przejściowe problemy z uporczywym kichaniem.
Samiczka wykastrowana.
Uśpiona z powodu gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia i objawów neurologicznych, których przyczyną było zaostrzenie infekcji (prawdopodobne podłoże wirusowe, wtórnie bakteryjne) w obrębie płuc.
Chłopcy:
M Godryk Gryffindor S DR wheaten burmese self - wsp. hodowlana - Warszawa - AngelsDream
W wieku pół roku u Godryka pojawiła się obustronna zaćma. Ówczesne wyniki krwi wykazały znaczące problemy z wątrobą - nie udało się ustalić konkretnej przyczyny.
U Godryka z czasem pojawił się entropion, czyli zawijanie się powiek na gałkę oczną. Przeszedł zabieg korekcji powiek dolnych, obecnie radzi sobie całkiem dobrze.
Stale otrzymuje preparat wspomagający funkcjonowanie wątroby. Obecne wyniki krwi zadowalające.
Obecnie (od listopada 2013) Godryk przyjmuje leki nasercowe, na RTG stwierdzono także spondylozę kręgosłupa.
W grudniu kondycja Godryka jest na ten moment zadowalająca, zaleczony problem z ropą w nosie, oczy w stanie przyzwoitym, szczur porusza się samodzielnie, wciąż jeszcze się wspina. Leki nasercowe wprowadzone na stałe.
M Testral S S wheaten burmese self - wsp. hodowlana - Madzook - Opole - 17.07.2013 [*]
Pojawiło się podejrzenie arytmii u Testrala, nie zostało jednak potwierdzone. Szczurek otyły. Zdrowotnie, mimo wszystko, bez większych zastrzeżeń, oprócz nawracających problemów z ropniem w podbrzuszu.
17.07.2013 roku Testral został uśpiony w związku z pogarszającym się stanem zdrowia, wskazującym na niereagującego na leczenie guza przysadki.
M Portkey S R burmese self - wł. Vaco - Świnoujście
Brak zastrzeżeń do zdrowia, ojciec miotu L2 SunRat's.
M Severus Snape S V sap self - wł. Maja R. - Stagard Szcz.
Problemy z ropniem w obrębie pyska.
Od kilku miesięcy brak wieści na temat szczura.
M Fenrir Greyback S R(?) ssp self - wł. Neverstin - Olsztyn
Szczur obecnie w dobrej kondycji. Wcześniej przejściowe problemy związane z przeziębieniem.
M Dobby S V wheaten burmese self - (wł. Klaraus - Warszawa) obecny wł. - Madzook - Opole
Szczurek wykastrowany jedynie z powodu wcześniejszego mieszkania z samiczkami.
Od końca listopada 2013 roku szczur przyjmuje leki nasercowe. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-01-26, 17:53
|
|
|
Z dzisiejszego PW od opiekunki Fenrira:
Neverestin napisał/a: | Hej,
Fenek miał niedawno starcze problemy z przełykaniem [ przez co chudł w oczach gdy reszta kradła mu jedzenie ] jest podkarmiany na boku dodatkowo więc problem zniknął a sam delikwent znowu ładnie przybrał na wadzę i waży ok 380-400g. Niedawno przez jednego z chłopaków dorobił się ranki w pysku z ropniem - oczyszczano ją i aktualnie jest na antybiotykach, wszystko się goi. Poza tym problemów z nim nie ma serduszko i płucka czyste. Baaardzo aktywny z niego dziadek, na starość wspina się gdzie popadnie i lata z najmłodszym po pokoju |
|
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-02-16, 01:48
|
|
|
Dwa i pół roku!
Zdrówka i dużo, dużo sił. |
|
|
|
|
Mao
trochę zły husarz.
|
Wysłany: 2014-02-16, 02:01
|
|
|
Zdrowia i 3 lat co najmniej! |
_________________ Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków. |
|
|
|
|
Oluś
Nevermore
|
Wysłany: 2014-02-16, 02:17
|
|
|
Wow! No to zdrówka przede wszystkim. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-02-19, 14:14
|
|
|
Godryka jest z nami coraz mniej, nasz stadny terminator bardzo zgubił wagę i istnieje podejrzenie, że jego organizm nie syntetyzuje już prawidłowo białek. Dokarmiamy się dzielnie i jeszcze nie poddajemy. On wciąż wspina się po prętach, wciąż walczy. My razem z nim. |
|
|
|
|
Mao
trochę zły husarz.
|
Wysłany: 2014-02-19, 15:04
|
|
|
I my z Wami |
_________________ Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-03-24, 16:54
|
|
|
Portkey odszedł, prawdopodobną przyczyną śmierci była niewydolność nerek.
Jeśli chodzi o Fenrira:
Cytat: | Fenrir miał wycinanego ropnia z pyszczka wszystko przebiegło dobrze, zagoiło się i po prawie 3 tygodniach coś w tempie ekspresowym zaczęło odrastać... niestety w wyniku osłabienia po poprzednim zabiegu [ chociaż dostawał bactroban, antybiotyki i beta gukan ] ma nieoperacyjnego guza [ pod języczkiem.. ] i tym razem to na 100% nie ropień, na razie wcina wszystko bez problemu i trzyma się b. dobrze, ale rośnie bardzo szybko... potrzeba dużo kciuków by nie rosło na tyle szybko, że utrudni mu to jedzenie... jutro kolejna wizyta potrzeba dużo kciuków |
Godryk, pomimo leczenia i dokarmiania, nie trzyma wagi, ale na razie wciąż ma motywację i chęć walki.
Dobuś też niekoniecznie w super formie. U niego z kolei serduszko.
Łącząc to z podejrzeniem problemów nerkowych ostatniej z dziewczynek, Potterki potrzebują dużo, dużo kciuków. |
|
|
|
|
madzook
|
Wysłany: 2014-03-28, 19:22
|
|
|
Dobulek słabnie z dnia na dzień.
Serduszko jest w kiepskiej formie i utrudnia oddychanie. Apetyt coraz gorszy.
Echu... |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-04-18, 07:34
|
|
|
Cytat: | "Miesiąc... po miesiącu musieliśmy się pożegnać z Wilkołaczkiem...
Fenrir Greyback HF, żył 2,8 i 1 dzień, rozległy guz złośliwy pyszczka [ pod zębami do paszek ]
Więcej informacji podam rodzeństwu po świętach jak trochę się otrząśniemy.." |
W sekcji Dobby'ego okazało się, że przyczyną jego stanu zdrowia był guz w śródpiersiu. |
|
|
|
|
klaraurs
|
Wysłany: 2014-04-21, 12:42
|
|
|
AngelsDream, kiedy Dobbuś umarł? Długo cierpiał? |
|
|
|
|
Biała
|
Wysłany: 2014-04-21, 15:42
|
|
|
klaraurs, 29 marca. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2014-04-21, 18:29
|
|
|
Biała, dziękuję. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|