Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Miot C - Sasanka x Ynkognito
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-10-03, 22:13   Miot C - Sasanka x Ynkognito

planowana data krycia - marzec 2009
planowana data narodzin - marzec/kwiecień 2009

Sasanka Rat's Troop x Baloo Rattie's Love

metryka

spodziewamy się:
kolor - black (25%) - czarny, agouti (25%) - taki jak mamusia, beige (25%) - beżowy, topaz (25%) - rudawy
możliwe rozjaśnione beige i topaz z wyglądu przypominające champagne i amber
uszy - dumbo - jak oboje rodzice
sierść - standard (75%) - jak oboje rodzice, fuzz (25%) - "łysy" - delikatnie omszony
znaczenia - berkshire - duża biała plama na brzuchu, irish - mała biała plama na brzuchu, self - jednobarwny

przewidywana cena szczurka od 70zł do 85 zł (prawdopodobnie około 77 zł)

uwagi na temat miotu:
1) miot może mieć miejsce jeżeli minimalna liczba chętnych wyniesie 8
2) miot może mieć miejsce jeżeli nie wystapią żadne problemy zdrowotne samca, samicy lub uwarunkowane genetycznie problemy zdrowotne ich bliskich krewnych. i zostaną spełnione warunki Regulaminu Hodowli

Sasanka pochodzi z bardzo ładnej, wyprowadzonej w Polsce linii (od strony matki), jej ojciec jest za to czeskim importem - świeżą krwią. Natomiast Baloo od strony ojca ma także polskie korzenie, od strony mamy pochodzi z ciekawej czeskiej fuzziej linii.

Miot we Wrocławiu

Przyjmujemy zapisy na wszystkie odmiany.

chętnych proszę o wypełnienie www.happyfeet.yoyo.pl/Dokumenty/Ankieta.doc i odesłanie jej na hodowlahf@gmail.com lub kontakt mailowy.

Sasanka Rat's Troop x Bebesin Ynkognito

w/w stworki zostały dziś, tj. dnia 2.03.2009 około godziny 12:40, szczęśliwymi rodzicami (przy czym Ynko chyba sobie z tego sprawy nie zdaje) :)

Pierwszy maluch urodził się czarnooki i już zyskał imię tymczasowe nadane przez niezwykle poruszonego dziadka - Czomber. Jak go potem odnajdzie w tym kłębowisko - nie wiem, ale uparł się, że mamy go nazwać.

Poród zakończył się około godziny 14.

Maluchów jest trochę. Ile dokładnie, podam za jakiś czas, bo na razie mi się wszystkie łapki, główki i ogonki wiercą.

W tej chwili nie przyjmuję już żadnych zapisów. Podział na płcie podam prawdopodobnie w czwartek.

a oto kilka zdjęć z pierwszej godziny po porodzie:

Miot C urodził się 02.03.2009
urodziło się 10 maluszków i 9 maluszków przeżyło

Obecnie ma 3 lata 1 miesięcy i 6 dni.

Rodowód miotu.
Matka: SASANKA Rat's Troop D S A irish - wł. Happy Feet 09.08.2008 - [*]
Babcia: Oliwka Rat's Troop D F A varieberk - wł. Rat's Troop 03.01.2008 - [*]
Dziadek: Maveric Rat's of Darkness S(Dc) S beige lightning blazed vaiegated - wł. Emerald Moon-Marta/Rat's Troop 13.12.2007 - [*]

Ojciec: Bebešin YNKOGNITO D S beige self - wł. PALATINA 14.01.2008 - [*]
Babcia: Bebešina Taktická Vyhodá D S fawn self - wł. Chs Bebecha 28.06.2007 - [*]
Dziadek: Chirgis of Gremleen's D S fawn self nr. rej P413/07 - wł. Chs Gremleen's 23.03.2007 - [*] 19.10.2008 udar

Dziewczyny:
F Cykoria D S havana irish - współwłasność hodowlana - Wrocław
F Cukinia D F B english irish - Anahata Rattery - Ren - miot F AR[*] 29.10.2011 - zapalenie płuc
F Chili D S B irish - Warszawa - Badoha [*] 01.11.2010 - łagodny gruczolak
F Chrupka D S B irish - Wilamowice - Frag [*] 05.10.2010 - nie wybudziła się po operacji
F Coco Chanel D F B mismarked irish - Wrocław [*] 17.11.2010 - nagła choroba (ropomacicze)
F Ciapka D S beige self - Wilamowice - Frag [*] 07.11.2011 - decyzja o uśpieniu (gruczolaki)

Chłopcy:
M Cavanah D S B english irish - Warszawa - Viss [*] 19.02.2011 - zarażenie gronkowcem - decyzja o uśpieniu
M Czosnek D S beige self został w hodowli - Mińsk Mazowiecki - Dory [*] 10.10.2010 - brak informacji
M Cynamon D F B self - Poznań - mataforgana [*] 12.02.2011 - nowotwór złośliwy
M Chupacabra [*] nie przeżył pierwszego dnia

Link ze zdjęciami indywidualnymi.
Ostatnio zmieniony przez Azi 2012-04-11, 08:53, w całości zmieniany 3 razy  

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-11-23, 17:18   

Nie mogę przestać się cieszyć z tego małego szkraba. Wiecznie pocieszna, wesoła i radosna Sasanka pomyka za mna krok w krok i naprawdę trzeba uważać, bo uwielbia się plątać pod nogami.

wuwuna 

Wysłany: 2008-11-23, 19:20   

Prawie jak dzikus :DD śliczna mała dama

yes 

Wysłany: 2008-11-30, 14:11   

poznałam Sasankę osobiście i jestem zakochana. nawet chodzi mi po głowie... żeby się zapisać na taką fajną replikę. wprost cudowny łobuz :mrgreen:

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-01, 12:06   

yes napisał/a:
poznałam Sasankę osobiście i jestem zakochana.
mając dwie eski u siebie od razu zapragnęłam dzieci jakiejś eski. To sa cudowne, mega pozywytne zwierzątka, strasznie kochane i milusińskie. :serducho: :serducho:

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-12-01, 22:15   

Viss napisał/a:
mając dwie eski u siebie od razu zapragnęłam dzieci jakiejś eski.
i jak Viss postanowiła tak też się stanie ;)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-12-31, 20:17   

nowe fotki przyszłej mamy:

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2009-01-03, 15:32   

Informuję, że głównie ze względu na śmierć siostry Baloo - Bijou, problemy z płucami kilkorga z jego rodzeństwa, Baloo nie zostanie ojcem tego miotu. Ponieważ już wcześniej się wahałam, teraz stało się to pewne.

Ojcem miotu C Happy Feet najprawdopodobniej zostanie Bebesin Ynkognito, którego właścicielką jest Palatina (z góry dziękuję za udostępnienie). Członkowie Głównego Zarządu SHSRP wyrazili zgodę na miot.

Co nieco o przyszłych maluszkach... Jeżeli chodzi o odmiany, pozostają prawie bez zmian:
- uszka dumbo
- sierść standard (pewna szansa na fuzz)
- znaczenia self, irish, berkshire, może varieberk
- kolor black, agouti, topaz, beige

metryka miotu (Viss mnie zmotywowała do szybkiego zrobienia, dzięki ;) )

Przyznam, że metryka mnie cieszy, jest mało pustych plam, żyje 3/4 dziadków miotu, 6/8 pradziadków, 3/16 pradziadków = 14/29 przodków miotu

przyczynę zgonu 4/9 przodków udało się ustalić, z 6 przodkami nie wiadomo co się dzieje.

co oznacza, że z 18/29 przodków wiadomo co się stało/dzieje. Możliwe, że na temat przynajmniej 4 jeszcze uzyskam informacje.

rodzice miotu mają jednego wspólnego przodka w 4 i 5 pokoleniu (za pierwsze przyjmuję pokolenie maleństw), niestety właśnie ten przodek ma nieustaloną przyczynę zgonu, a raczej została ona nieustalona przez hodowcę. Prawdopodobnie szczur odszedł pod nieobecność hodowcy.

Co do rezerwacji:

na chłopców nie przyjmuję już rezerwacji, chyba, że rezerwacje warunkowe na samce fuzz lub agouti.

na dziewczynki przyjmuję rezerwacje na agoutki, blacki lub warunkowo fuzzy

Planowana data krycia przesunięta na połowę lutego 2009!

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-03, 17:15   

Azi napisał/a:
Ojcem miotu C Happy Feet najprawdopodobniej zostanie Bebesin Ynkognito
z czystej ciekawości: na podstawie jakich przesłanek wybrałaś tego z 2ch braci? :D
Azi napisał/a:
Planowana data krycia przesunięta na połowę lutego 2009!
A dlaczego? Nie będę marudzić, ale... ja mam zakaz brania szczurów przed majem '09. :oops: :oops: ;(

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2009-01-03, 17:50   

Viss, bo jeszcze by się okazało (a może tak być), że Ybisek jest homozygotycznym agoutem i by beige nie było. Rozmawiałam wcześniej z Palatiną, pytałam, który według niej się lepiej nadaj. Nie potrafiła wybrać. W dodatku Ynko jest mniejszy, a ponieważ Sas do dużych nie należy, to jednak wolę dla niej mniejszego partnera :oops:

a dlatego luty 2009, bo mogę Sas na krycie zawieźć, ewentualnie kawalera dla niej zabrać osobiście - kwestie logistyczne ;) Oj no.... przecież dwa tygodnie jakoś ubłagasz ;) A w razie czegoś ktoś na pewno chłopców przetrzyma ;)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-03, 19:13   

Azi napisał/a:
że Ybisek jest homozygotycznym agoutem i by beige nie było.
o nie, tego byśmy nie chcilei. :))
Azi napisał/a:
A w razie czegoś ktoś na pewno chłopców przetrzyma ;)
no tego się właśnie boję. :D Ale spoko, oczywiście dam sobie radę (z własnym chłopem). :mrgreen:

nezumysz 

Wysłany: 2009-01-04, 03:17   

Wiesz azi, niewielkie gabaryty ojca wcale nie oznaczają w przypadku szczura, że miot będzie no.. mały wielkościowo.
Yoghurt wcale do kolosów nie należy, a 2 z 3 miotów były naprawdę spore wielkościowo. Wielkość noworodków zależy tylko od predyspozycji genetycznych samca. Nawet z największych noworodków mogą wyrosnąc chuchra, że wspomnę choćby moją Honey, córkę Yogiego z miotu H emerald moon. ;)

Natomiast w przypadku rodzinki Ynkognita możesz być spokojna, w linii nigdy nie rodziły się kolosy, nie słyszałam też o problemach z porodem i cesarkach spowodwanych zbyt dużymi płodami.
Natomiast wybór partnera ze względu na jego heterozygotyczność (a co za tym idzie bardziej zróżnicowany i kolorowy miot) jest według mnie doskonały!
Będzie rewelacyjny miocik... :DD
Boże, znowu prababcią i praprababcią w jednym będę. Chyba się upiję jeśli Sas będzie mamusią. :DD

A i jeszcze jedno.
Są, nikłe bo nikłe, ale jednak są szanse, że w miocie objawi się jakiś cynamonek lub mink. Proszę się po prostu nie szokować jeśli tak będzie.
Saska ma rodzeństwo cinnie a po linii Ynkognita minki i cynamonki rodzą się stosunkowo często. ;)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-04, 09:55   

Żeby te minki i cynki nie wyparły mi beżyka, bo się zapłaczę. :D :D
Ostatnio zmieniony przez Viss 2009-01-05, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2009-01-04, 10:27   

nezumysz napisał/a:
Wiesz azi, niewielkie gabaryty ojca wcale nie oznaczają w przypadku szczura, że miot będzie no.. mały wielkościowo.
Yoghurt wcale do kolosów nie należy, a 2 z 3 miotów były naprawdę spore wielkościowo. Wielkość noworodków zależy tylko od predyspozycji genetycznych samca. Nawet z największych noworodków mogą wyrosnąc chuchra, że wspomnę choćby moją Honey, córkę Yogiego z miotu H emerald moon. ;)

nezu ja to wiem... ja z innych przyczyn :oops:

Oli 

Wysłany: 2009-01-05, 01:19   

Viss napisał/a:
Żeby te minki i cynki nie wyparły mi beżyka, bo się zapłaczę. :D :D

Nie płacz. Cynki są bardzo fajne, jak to mój TŻ określił "to szare brzydkie?". :P

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
Ostatnio zmieniony przez 2009-01-05, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu