|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Moje obserwacje - ewentualne propozycje do zasad oceniania |
Autor |
Wiadomość |
wuwuna
|
Wysłany: 2009-08-19, 20:57
|
|
|
Mała Mi napisał/a: | kumam. jednak te fuzziki nadal nie dają mi spokoju | a co dokładnie Cię jeszcze nurtuje? bo nie wiem co mam tłumaczyć
Ja nie zauważyłam udziwnień w ocenianiu fuzzów Są ocenianie jak najnormalniej. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Mała Mi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-19, 21:03
|
|
|
wiem, ale te blizny... ehhh... jak pisałam wcześniej - w małym stadzie mniejszy problem, w wiekszym większy.. nie jestem przekonana do kasowania za blizny czy zadrapania, bo naprawdę nieraz w drodze na wystawę potrafią zdobyć parę ciachów i finito:/
wybaczcie, lece teraz sie oporządzić i puścić Łobuzerie na latanko z Cackiem. dobrej nocki i jeszcze raz dziękuje Wam za wyczerpujące odpowiedzi!!!! miło,że o wszystko można zapytać |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-19, 21:06
|
|
|
Viss napisał/a: | sierść jest wygryziona miejscowo ale piękna, to nie odejmę tymczasowej kondycji z sierści a z kondycji właśnie. | wszystkimi łapami pod tym.
Mała Mi napisał/a: | jednak te fuzziki nadal nie dają mi spokoju | specyfika odmiany. Rexy i velevteeny mają za to mocno ciachane po sierści, bo przyznam, ze w Polsce mamy tylko trzy ładne rexy, którymi zawsze się zachwycałam i zachwycać będę. No chyba, ze jeszcze jakiegoś nie widziałam |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-19, 21:11
|
|
|
Mała Mi, myślę, że przeceniasz kwestię odejmowania z kondycji. Tam jest max 15 punktów na 100 możliwych. Więcej odejmiemy za źle opisanego szczura niż za blizny. Jeśli szczur jest cały podrapany to naturalne, że "nie wygląda", nie sądzisz? Jak taki szczur może wygrać np. najlepsze uszy? I jak się z nim pokażesz? Nie możemy dopuścić do sytuacji w której szczur z najlepszymi uszami całą resztę ma fatalną, brzydką, czy kaleką. To jest konkurs piękności, powtarzam to jeszcze raz. Liczy się powyęj pewnej średniej, powyżej przeciętnej.
Jeśli ma kilka blizn to poleci pewnie max 3 punkty. Weź też pod uwagę, że liczy się także ogólny wygląd szczura. |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-08-19, 21:14
|
|
|
Mała Mi napisał/a: | nie jestem przekonana do kasowania za blizny czy zadrapania | takie są ogólnoświatowe standardy i tego się trzymamy, więc to nie nas wymysł.
A zwierze no cóż nie da się mu przetłumaczyć, że ma się nie drapać/nie drapać kolegi, bo jedzie/jadą na wystawę. Trzeba to przełknąć.
U samców myszy to ja wiem, że oni przed wystawą odzielają je na tydzień, czy dwa. Bo ich sędziowie mocno lecą za każde najmniejsze zadrapanko. A jak wiadomo faceci myszy lubią się tłuc.
Ja myślę, że do tematu wystarczy podejść na luzie, żeby się dobrze bawić. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2009-08-19, 22:23
|
|
|
Viss napisał/a: |
Cytat: | L. napisał/a:
mhm. czyli jak szczur jest dumbo to:
w tabelce uszy odejmujecie np. za to, że nie są prawidłowo zaokrąglone
a w tabelce kondycja za to, że brak kawałka ucha? |
dokładnie. Uszy muszą być symetrycznie osadzone, równej wielkości, odpowiednio zaokrąglone, pełne, równe w fakturze itd, itp. Uszczerbek jest kondycją. |
no i się z tym zgadzam:)
Azi napisał/a: |
Cytat: | L. napisał/a:
w tabelce uszy odejmujecie np. za to, że nie są prawidłowo zaokrąglone
a w tabelce kondycja za to, że brak kawałka ucha? |
ekhm, no nie, ja ciacham uszy przy uszach. Bo jest kategoria uszna. Przerzedzenia sierści, przy sierści. |
???
Azi napisał/a: |
Cytat: | Viss napisał/a:
sierść jest wygryziona miejscowo ale piękna, to nie odejmę tymczasowej kondycji z sierści
a z kondycji właśnie. |
wszystkimi łapami pod tym. |
to też rozumiem, uzupełnienie niejako pierwszej wypowiedzi.
Azi zdecyduj się ;] bo ja tu widzę rozbieżność pomiędzy pierwszą a drugą wypowiedzią
off:
wuwuna, to szok ;] bo ja słyszałam, ze samce trzyma się pojedynczo chyba, że są to bracia. |
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-08-19, 22:31
|
|
|
L. napisał/a: | wuwuna, to szok ;] bo ja słyszałam, ze samce trzyma się pojedynczo chyba, że są to bracia | niektóre w miarę spokojne pewnie się też razem trzyma. Ale na wystawy wszystkie się rozdziela. |
|
|
|
|
Mała Mi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-20, 09:55
|
|
|
Wunia, napisałam, że mam te wątpliwości i że dla spokoju sumienia muszę sie o nie zapytać. Nigdzie nie napisałam, że sie nie bawiłam bądź sie bawiłam kiepsko. Już któryś raz to się pojawia w tym temacie. WIEM, że wystawy to zabawa i przyjemność i tak też to traktuję, ale jaki ma to związek z tym, że miałam pytania?? Niestety teraz zrozumiałam Twoja wypowiedź, że samo zadawanie pytań i drążenie tematu to brak luźnego podejścia do wystawy i nie traktowanie jej jako zabawy...A ja po prostu chcę znać Wasze stanowisko i chcę WIEDZIEĆ jak to działa i nie ma to żadnego związku z poważnym traktowaniem wystawy, kurcze...
Viss napisał/a: | Nie możemy dopuścić do sytuacji w której szczur z najlepszymi uszami całą resztę ma fatalną, brzydką, czy kaleką | czyli szczur, który ma dużo blizn, a ma najpiękniejsze uszy jakie kiedykolwiek ktokolwiek widział, równiutkie, proporcjonalne itd i nie ma sobie równych, nigdy nie otrzyma I miejsca za uszy? |
|
|
|
|
L.
|
Wysłany: 2009-08-20, 10:59
|
|
|
Mała Mi napisał/a: | czyli szczur, który ma dużo blizn, a ma najpiękniejsze uszy jakie kiedykolwiek ktokolwiek widział, równiutkie, proporcjonalne itd i nie ma sobie równych, nigdy nie otrzyma I miejsca za uszy? |
Misia, niet.
Tu chodzi o to, że
Viss napisał/a: | Cytat: | L. napisał/a:
czyli, że jak szczur startował w kategorii uszy standard to oprócz ogolnej punktacji patrzyłyście także na ilość punktów za uszy? |
oczywiście, nie widzimy sensu w innym ocenianiu. Ocena ogólna pomaga przy porównaniach, ale z całą pewnością nie przyćmi uszu/sierści/itd. |
ale szczur, który ma piękne uszy, a całą resztę do kitu i nie mówię tu o fuzzie np.
dumbo standard black.
jest super dumbo, ale sierść ma przerzedzoną, z łupieżem i wyłysieniami
a obok jest szczur, który ma również maxa za uszy, a dodatkowo sierść ma ładną
oczywiste jest, że wygra drugi.
a jeśli już tak drążysz te fuzzy, to wydaje mi się, ze szczur który ma blizny i zajebiste uszy ma szanse zająć pierwsze miejsce w uszach, bo walczy w uszach, a nie w fuzzości.
ps. no i niema idealnego dumbo także nie ma co nawet takiego zakładać. |
|
|
Mała Mi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-20, 11:01
|
|
|
L. napisał/a: | a jeśli już tak drążysz te fuzzy, to wydaje mi się, ze szczur który ma blizny i zajebiste uszy ma szanse zająć pierwsze miejsce w uszach, bo walczy w uszach, a nie w fuzzości. | no własnie z wypowiedzi Visienki wynika, że nie. |
|
|
|
|
L.
|
Wysłany: 2009-08-20, 11:20
|
|
|
Mała Mi, mi się wydaje, że to zalezy od ilości posiadanych blizn.
Bo czasami może być ich dużo, ale mało widocznych. Trudno tak ocenić bez widoku.
Zakładać możemy różne rzeczy... a w praktyce i tak czasami wychodzi inaczej. |
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-20, 19:20
|
|
|
L., ale w mojej wypowiedzi nie ma rozbieżności. Ubyten na uchu nie jest tymczasowym uszczerbiem tak jak strupy, czy wygryziona sierść. To jest uszczerbek stały. |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-20, 19:32
|
|
|
L. napisał/a: | a jeśli już tak drążysz te fuzzy, to wydaje mi się, ze szczur który ma blizny i zajebiste uszy ma szanse zająć pierwsze miejsce w uszach, bo walczy w uszach, a nie w fuzzości. | oczywiście, a "ale" dobrze wyjaśniła L. dalej.
Ja rozumiem o co wam chodzi, ale weźcie od uwagę, że ogólną punktacją też musimy się kierować. Po to ona jest. Daje pogląd na szczura.
Wcześniej było tak, że do porównań szło kilka szczurów z najlepszym wynikiem ogólnym i z nich wybierano najlepsze uszy/sierść/itd. Teraz jest tak, że patrzymy kto ma najlepsze uszy i najwyższą punktację, do porównania wchodzą np. 3 szczury. I porównując je już się właściwie punktacją nie interesujemy.
A poza wszystkim, bardzo rzadko się zdarza, że te przykładowe uszy mają maxa a za całość jest mało.
Azi napisał/a: | L., ale w mojej wypowiedzi nie ma rozbieżności. Ubyten na uchu nie jest tymczasowym uszczerbiem tak jak strupy, czy wygryziona sierść. To jest uszczerbek stały. | dokładnie. L. ja oceniałam twoją Reicię, zoabcz ile odjęłam za uszy. Ona ma stały ubytek niechorobowy (poświdczony przez weta). Rei nie ma złych uszu, punkty, które jej odjęłam w większości są za ubytek. Bo kategorii usznej i tak nie wygra, prawda? |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2009-08-20, 21:03
|
|
|
Mała Mi napisał/a: | Niestety teraz zrozumiałam Twoja wypowiedź, że samo zadawanie pytań i drążenie tematu to brak luźnego podejścia do wystawy i nie traktowanie jej jako zabawy... | Tak nie myślę
Po prostu już Ci odpowiedziałyśmy na to pytanie. Więc nie drążyłam dalej |
|
|
|
|
L.
|
Wysłany: 2009-08-21, 12:08
|
|
|
Azi napisał/a: | L., ale w mojej wypowiedzi nie ma rozbieżności. Ubyten na uchu nie jest tymczasowym uszczerbiem tak jak strupy, czy wygryziona sierść. To jest uszczerbek stały. |
bo mi chodziło o ubytki tymczasowe i po prostu zrozumiałam, że nawet za tymczasowy ubytek za który z wcześniejszych wypowiedzi wywnioskowałam ciachacie z kondycji teraz nagle ciachasz z sierść, a nie z kondychy.
teraz rozumiem: tymczasowy=kondycja, stały=uszy/sierść
Viss, Reicia ma bomba uszy:P to ELcia nie ma kawałka.
nie no, rozumiem, rozumiem |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|