Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: sachma
2011-03-17, 20:32
Planowany miot NN!
Autor Wiadomość
sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-12-20, 20:51   Planowany miot NN!

Planowany miot NN Valhalla

Krycie planowane na koniec marca/początek kwietnia 2011.

Rodzicami zostaną :

KAMI Rat4U
standard, double rex, siamese russian blue point
ur. 12.10.2010

zdjęcie jest własnością susurrement.

Kami jest aktualnie 2 miesięcznym dzieciakiem, więc wszędzie jej pełno, jako jedna z pierwszych daje nogę z klatki i ciągle zaczepia duże szczury. straszna z niej zadziora, podchodzi do innych szczurków i łapie je zębami za futro po czym puszcza i czeka na reakcję. nie daje się zbyt łatwo zdominować i wiecznie kogoś męczy, dlatego jakiś czas temu straciła kawałek ucha.
jednocześnie ma chyba zadatki na miziaka, bo jak się już wygania i wyrobi limit w uprzykrzaniu życia reszcie stada, to chętnie posiedzi przy człowieku i da się porządnie wymiziać a w efekcie leży i pulsuje oczkami.

opis by susurrement :)

ZODIAK z TazManie

dumbo, fuzz, black, irish
ur. 11.04.2009

Zodiak to szczur spokojny i proludzki, lubi zwiedzać, niczego się nie boi, jest naczelnym eksploratorem stada i największym lowelasem - molestuje sterylizowaną Delicie straszliwie, lubi sobie posiedzieć u mnie na kolanach, ale jest równie szczęśliwy latając z piórkiem czy wchodząc tam gdzie nie wolno ;) jako jedyny ze stada polubił psa, liżą się przez kraty i wąchają - to jeden z nielicznych samców jakie miałam, które nie bronią klatki - nie jest w ogóle terytorialny, każdy może paluchy wtykać a on podejdzie obwącha i zostawi :) kiedy wybucha rozróba u chłopaków, Zodiak leci pierwszy żeby zobaczyć co się dzieje - w ogóle to taka mała plotkara :P jak coś się dzieje to on musi wiedzieć co, musi popatrzeć, poobserwować i wyrobić sobie zdanie o każdej sytuacji - nawet jeśli to tak prozaiczna czynność jak odkurzanie - on musi sprawdzić odkurzać z przodu, z tyłu, odejść trochę dalej, zobaczyć co ten odkurzacz robi i dopiero wtedy idzie zająć się swoimi sprawami. Nie należy do miziaków - jasne poprzytulać się można, buziaka dać można, ale co za dużo to nie zdrowo, wydaje mi się że go to po prostu nudzi :P a on nie lubi się nudzić ;)

w momencie krycia Zodiak będzie miał koło 2lat.

Spodziewamy się :

Uszy : standard (50%), dumbo (50%)
Sierść : rex
Barwa : siamese/himalayan (50%), black, russian blue
Znaczenia : irish, berkshire, self

Miot urodzi się w Warszawie u susurrement.

Wszystkie maluszki otrzymają rodowody.

Członkowie SHSRP mają 10zł zniżki.
Maluszki będą kosztować 80-90zł - dokładna kwota będzie ustalona po urodzeniu.

Wszystkich chętnych proszę o wysłanie CV na adres : valhallarattery@yahoo.com
a tytule maila proszę o nick z forum, literkę miotu

Jeszcze trochę wyjaśnień :
miot ma literkę NN - oznacza to że imię rodowodowe ma być dwuczłonowe, oba człony powinny być na literę N np Nieznośna Niewiasta - imiona mogą być w języku polskim lub angielskim.

RODOWÓD MIOTU

Zasady rezerwacji :

1. Pierwsze dwa miejsca na liście na samiczki i pierwsze dwa miejsca na liście na samce są zarezerwowane dla mnie – z tych miejsc korzystają wł repa/ współwłaściciel samicy, ew jeśli zostanie wolne zarezerwowane dla mnie miejsce na liście, mogę je przekazać innemu hodowcy, który zechce pomóc mi w dalszym rozwoju linii.
2. Lista chętnych jest ogłaszana na krótko przed rezerwacjami.
3. Kolejność wyboru nie jest zależna od kolejności zgłoszeń, ma to związek z tym że komuś zależy na konkretnej odmianie lub konkretnym charakterze – jednak jeśli urodzi się 5 maluchów to przetasowania na liście są możliwe tylko wśród osób które „załapały” się na malucha – czyli w przypadku 5 malców, wśród pierwszych 5 miejsc.
4. Rezerwacje są ogłaszane na tydzień wcześniej i bardzo proszę, żeby byli wtedy wszyscy dostępni ;)
5. Od dnia rezerwacji w ciągu tygodnia należy wpłacić zadatek w wysokości 50% wartości malucha. Po tygodniu rezerwacja przepada i prawo do maluszka mają kolejne osoby z listy ( lub te które chciały więcej malców, ale nie starczyło dla nich)– jeśli okaże się że ktoś nie może zapłacić w terminie powinien się ze mną niezwłocznie skontaktować i wtedy ustalamy inną datę – jednak nigdy późniejszą niż 14dni od dnia rezerwacji.
6. Maluszki nie wyjadą do nowego domu, jeśli nie będzie uregulowana cała kwota.
7. Koszty wysyłki konduktorki (transporter, pudełko [ pocztowe kosztuje 5,70zł], koszt samej konduktorki) pokrywa kupujący. Można wcześniej wysłać pocztą transporter, można też poprosić o kupno takiego. Z uwagi na ginące w akcji transportery, bądź przeciągające się miesiącami oddawanie, nie ma możliwości pożyczenia transporterów – chyba że w przypadku tego miotu ktoś tak umówi się z sus..
Ostatnio zmieniony przez sachma 2010-12-21, 17:04, w całości zmieniany 2 razy  

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2010-12-21, 11:12   

Nasty Nergal :mrgreen: Tak mi przyszło do głowy ;P
Syjamy i himy będą raczej seal i russian blue, czy coś jeszcze może się pojawić?

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-21, 11:21   

quagmire napisał/a:
Nasty Nergal
o rany!! cudne :lol: :lol:
Ja bym chciała Niezawisłego Nietoperza. :D

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-12-21, 16:15   

quagmire, nic innego nie przewiduje. to będą siamy albo himy - bo nie wiem czy po mamie Zodiak dostał c czy c(h) :) na dwoje babka wróżyła..

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-12-21, 16:58   

Zasady rezerwacji :

1. Pierwsze dwa miejsca na liście na samiczki i pierwsze dwa miejsca na liście na samce są zarezerwowane dla mnie – z tych miejsc korzystają wł repa/ współwłaściciel samicy, ew jeśli zostanie wolne zarezerwowane dla mnie miejsce na liście, mogę je przekazać innemu hodowcy, który zechce pomóc mi w dalszym rozwoju linii.
2. Lista chętnych jest ogłaszana na krótko przed rezerwacjami.
3. Kolejność wyboru nie jest zależna od kolejności zgłoszeń, ma to związek z tym że komuś zależy na konkretnej odmianie lub konkretnym charakterze – jednak jeśli urodzi się 5 maluchów to przetasowania na liście są możliwe tylko wśród osób które „załapały” się na malucha – czyli w przypadku 5 malców, wśród pierwszych 5 miejsc.
4. Rezerwacje są ogłaszane na tydzień wcześniej i bardzo proszę, żeby byli wtedy wszyscy dostępni ;)
5. Od dnia rezerwacji w ciągu tygodnia należy wpłacić zadatek w wysokości 50% wartości malucha. Po tygodniu rezerwacja przepada i prawo do maluszka mają kolejne osoby z listy ( lub te które chciały więcej malców, ale nie starczyło dla nich)– jeśli okaże się że ktoś nie może zapłacić w terminie powinien się ze mną niezwłocznie skontaktować i wtedy ustalamy inną datę – jednak nigdy późniejszą niż 14dni od dnia rezerwacji.
6. Maluszki nie wyjadą do nowego domu, jeśli nie będzie uregulowana cała kwota.
7. Koszty wysyłki konduktorki (transporter, pudełko [ pocztowe kosztuje 5,70zł], koszt samej konduktorki) pokrywa kupujący. Można wcześniej wysłać pocztą transporter, można też poprosić o kupno takiego. Z uwagi na ginące w akcji transportery, bądź przeciągające się miesiącami oddawanie, nie ma możliwości pożyczenia transporterów – chyba że w przypadku tego miotu ktoś tak umówi się z sus..

Oli 

Wysłany: 2010-12-21, 22:26   

sachma mam jeszcze Twój transporter, więc jeśli nie uda mi się go wcześniej jakoś Tobie oddać to mogę go przekazać susu, żeby w nim maluchy do Ciebie wysłała.

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2010-12-22, 16:09   

sachma, rozumiem, że ze względu na "rodowód" Zodiaka, miot będzie kontrolny?

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2010-12-22, 19:44   

Azi, rodowód straszny nie jest - boski jakiś też nie, ale Jednicka nie miała kłopotów ze zdrowiem, ostatnie info o niej i jej siostrze miałam kiedy obie miały już 2.5roku i wszystko było ok. Matka nie jest z zoologa, tak jak i babcia ze strony matki - dziadek być może. Jednicka miała 3 mioty, ostatni w wieku 1.5 roku. jej ojciec - dziadek Zodiaka nie ma znanych przodków, ale po za tym wszystko jest ok - 2006 rok (bo to daty urodzenia pradziadków) to czas kiedy jeszcze nie wszystkie hodowle miały przydomki - trochę wyrozumiałości ;)

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2011-02-08, 16:26   

up! podnosimy, z uwagi na kłopoty z kontaktem z hodowczyniom, miot będzie miał status kontrolny - po sesji będę kontaktować się z sus i odpiszę wszystkim zainteresowanym :)

Shy_Lady 
Catch Me If You Can

Wysłany: 2011-02-08, 17:41   

sachma, polecam napisać do Percy, może ona będzie miała jakieś wieści? A jeśli nie to może pomóc w kontakcie lub coś przekazać ;)

susurrement 
członek SHSRP

Wysłany: 2011-02-08, 17:59   

ja ze swojej strony mogę donieść, że zarówno Kami jak i jej siostra - Kiss, są zdrowe, duże i piękne. Kami waży 350 g. postaram się w wolnej chwili o jakieś aktualne zdjęcia. dziewczynki za 4 dni skończą 4 miesiące.

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2011-02-08, 19:43   

Shy_Lady, prosiłam cię o to jakiś czas temu.. mówiłaś że nikt nic nie wie i nie masz odpowiedzi.. ja pisałam do TazManie i też głucho.. na 5maila już się nie zdobyłam..

Shy_Lady 
Catch Me If You Can

Wysłany: 2011-02-08, 22:27   

sachma, a ja myślałam, ze chodzi o linię samicy :P
Bo to prawda, o linii samca nic nie wiem :( i ciężko zdobyć informacje na ten temat :(

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2011-03-04, 13:16   

Proszę wszystkie domki o informację kto ew będzie mógł przyjąć czarne maluchy.
Lista na samce jest już zamknięta.
Lista na samice może jeszcze powiększyć się o jedną max dwie osoby.
Przyjmuję jeszcze rezerwowe zapisy na samce i samice standard black.
Jak sus da mi odpowiedz i jeszcze jedna osoba odpowie na pytania dodatkowe ;) to pokażę listę :)

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2011-03-16, 12:44   

Czekam jeszcze na dodatkowe info, na razie będzie ciężko bo mój informator (dziękuję Shy :* ) został odcięty od świata.. ale prawdopodobnie status kontrolny to o wiele za mało dla tego miotu.
Na razie wiem tyle - Kiedy Zodiak miał rok (czyli 11 miesięcy temu) dostałam ostatnią odpowiedz od hodowcy, że w linii wszystko ok. Jako że przed Zodiakiem były 2 mioty po tej samej matce (pierwszy był prawie rok starszy) doszłam do wniosku, że linia jest dobra, to samo z linią ojca - też nie było żadnych złych informacji, a jest to w pełni rodowodowy samiec.
Mimo to prosiłam Shy, przed ogłoszeniem miotu o dotarcie do informacji o rodzeństwie Zodiaka (hodowczyni nie odpisywała ma moje maile), przez dłuższy czas nie można było nic znaleźć - wtedy miot zmienił status na kontrolny. Ostatnio Shy udało się dotrzeć do kilku właścicieli (niestety nie do wszystkich) i jak na razie sprawa nie wygląda dobrze - okazuje się że hodowczyni Zodiaka mnie okłamała, albo w ogóle nie wiedziała co dzieje się z jej miotem - większość szczurów, do których właścicieli dotarła Shy umarła w wieku 6miesięcy - 1 roku, na tzw "śmierć" - czyli nie wiadomo na co, nie wiadomo czy była sekcja, nie było objawów, szczury po prostu umierały - nie wiem czy to bakteria, czy wirus, nie wiem jak w tamtym okresie czuła się reszta stada, nie wiem też czy to nie były wylewy, albo serce, nie wiem czy to wina warunków czy sprawy osobnicze czy coś co się niesie - jak dla mnie nie wiem zbyt wiele, dlatego muszę odwołać miot - nie zwykłam ryzykować zdrowia przyszłych pokoleń - nie zwykłam brnąć w miot jeśli nie jestem go pewna, nie mam zamiaru przeżywać później poczucie winy związane z każdą przed wczesną śmiercią.

Przykro mi bardzo, że wyszło to tak późno, ale cieszę się że wyszło tak szybko - zanim miot pojawił się na świecie. Nie ma czasu, żeby czekać, Zodiak niebawem skończy 2lata, ponad 2letniego szczura nie będę wysyłać na drugi koniec Polski na krycie - a nie pozwolę na krycie kiedy jest tyle niewiadomych.

Przepraszam wszystkich zainteresowanych - ale wierzę że rozumiecie, że nie mogłam podjąć innej decyzji.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi