Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AngelsDream
2013-02-20, 01:03
Witam wszystkich!
Autor Wiadomość
Channel 

Wysłany: 2013-02-09, 13:32   Witam wszystkich!

Hej! Mam na imię Nicole! :)
Mam w domku 4 szczuraski Wszystkei są przepiękne kochane i w ogóle najlepsze!
Niestety coraz częściej widzę jak maleństwa umierają. Moje szczurki, szczurki znajomych no i zazwyczaj są to szczurki z zoologicznych lub nieznanych hodowli. Strasznie mnie to męczyło jakis czas. Szczególnie że rok temu zmarł mój pierwszy szczurek z którym byłam bardzo zrzyta. Dostałam go od rodziców na urodziny także ze sklepu zoologicznego. Po długim namyśle postanowiłam że chciałabym założyć własną hodowle szczurków rodowodowych. Pomysł wziąl się stąd że widze że nie mamy ich bardzo dużo w Polsce a ogłoszeń od pseudohodowców jest bardzo dużo. W ten sposób tylko wzrasta umieralnośc szczurków w wieku nawet roku lub mniej....
Wiem że przede mną długa droga! Mam nadzieje że pomożecie mi w tym wszystkim!
Szczurki i nauka o szczurkach to moja prawdziwa pasja. Zresztą w tym roku zdaje mature z biologii i chemii.
Z niczym mi isę nie spieszy. Mogę założyć hodowle nawet za rok lub dwa. Chce mieć tylko pewność że będę dobrze przygotowana obeznana w temacie żeby nie robic w żaden sposób krzywdy tym słodziakom i żeby ludzie wreszcie zaczeli zwracać uwage na to że szczurki bez rodowodów po prostu szybciej umierają, męczą się i maja wiele wad genetetycznych. Mam nadzieje że przyjmiecie mnie z otwartymi ramionami! Chcę się od was wszystkiego uczyć! Dobro maluchów jest zawsze najważniejsze! I aż mnie cos bierze jak widzę te wszystkie ogłoszenia od pseudohdowców, te zoologiczne które mają np. same czarne kapturki w niezliczonych ilościach przez to że te zwierzęta rozmnażają się ze swoimi mamai tatami braćmi i siostrami.

Jeśli źle dobrałam temat to bardzo przepraszam. Jestem pierwszy dzień na tym forum! Nie wiem od czego zacząć! Ale bardzo bym chciała znaleźc isę w waszym gronie!
Bądzcie dla mnie wyrozumiali! Szczególnie jeśli chodzi o ortografie! Bardzo sie staram ale mam dysleksje. Więc nie zawsze zauważam błedy które robie! ;)

I przepraszam za "isę" nie wiem dlaczego ale zawsze szybciej naciskam i niż s...... ;)

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-02-10, 21:39   

Channel napisał/a:
Szczurki i nauka o szczurkach to moja prawdziwa pasja. Zresztą w tym roku zdaje mature z biologii i chemii.
Z niczym mi isę nie spieszy. Mogę założyć hodowle nawet za rok lub dwa. Chce mieć tylko pewność że będę dobrze przygotowana obeznana w temacie żeby nie robic w żaden sposób krzywdy tym słodziakom

Witaj :)
Bardzo podoba mi się takie podejście. Bo jak wszyscy wiemy ważniejsza od ilości jest jakość.
Bycie hodowcą to dużo wyrzeczeń i trudnych decyzji, ale to praca warta zachodu w momencie, gdy widzi się rezultaty. I chociaż nie wyskakują one nagle i nie robią wielkiego zamieszania, szału i nikt nobla nie dostaje, bo wszystko pokazuje czas to serduch rośnie. Jest część właścicieli szczurków, którzy tego nie rozumieją. Chcieliby szybko, z fajerwerkami i natychmiastowym efektem niechorowania wszystkich i wszystkiego.
A to się tak nie da, tu trzeba się przyjrzeć i spojrzeć na dany aspekt na przestrzeni 3-4 lat. A czasami też popełnić niezamierzone i nieprzewidywalne błędy.

Ja widzę, że co raz więcej szczurów ma mniejszą ilość problemów zdrowotnych [na przestrzeni ich osobistego życia] i żyje co raz dłużej :)

wuwuna 

Wysłany: 2013-02-18, 18:03   

Channel, witaj ciepło i rozgość się na forum. :)
I mi się podoba bardzo twoje podejście. Oby tak dalej.

Asaurus 
Dźwiedź

Wysłany: 2013-02-20, 00:52   

Witamy z otwartymi ramionami :]

A na dysleksję polecam wbudowany w przeglądarkę słownik, opcję "podgląd" i ponowne przeczytanie swojego postu przed wysłaniem.

Miło widzieć, że są jeszcze ludzie, którzy chcą się uczyć i rozwijać.

Channel 

Wysłany: 2013-02-24, 22:39   

Dziękuję, że wszyscy mnie tak miło powitali :)
Teraz macie sporo czasu żeby mnie poznać i stwierdzić czy nadawałabym się na przyszłego hodowce! :)

Mój słownik wbudowany w przeglądarke podkreśla mi prawie każde słowo bo mam niestety słownik angielski. Ale będę się naprawde starała pisać poprawnie! ;)

Naprawde niesamowicie przyjemnie się czuję, że wszyscy są tak pozytywnie nastawieni. Mam nadzieję, że was nie zawiodę. :D

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-02-24, 22:42   

Channel, a wysłałaś już deklaracje :>?

Odpowiedz do tematu