mysi ogon |
Autor |
Wiadomość |
futrzasta
|
Wysłany: 2008-10-05, 08:47 mysi ogon
|
|
|
Nie wiem gdzie wstawić temat i jeśli w ogóle mogę coś nowego tworzyć na stronie hodowców ale to pytanie nie daje mi żyć od dłuższego czasu... Powiedzcie mi, dlaczego szczurzy ogon w późniejszym wieku robi się taki brzydko żółty? No tak mnie to paskudnie zastanawia. |
Ostatnio zmieniony przez 2008-10-23, 09:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2008-10-05, 12:51
|
|
|
futrzasta, nie w późniejszym wieku tylko w ogóle.
Gdy szczurki są małe mama dba dokładnie o ich higienę, myje, sprząta, podmywa.
Potem szczur zaczyna dbać o siebie sam i nie każdy jest czyścioszkiem albo inaczej, nie każdy jest "świadom posiadania" ogona i go po prostu nie myje.
Ale to żaden mankament wystarczy od czasu do czasu przetrzeć ogonek wilgotnym wacikiem lub umyć gąbką
Faktem jest również to, że z wiekiem skórka na ogonku sie z łuszcza i tworzą sie łuski, do których przylepia się brud - ale lekarstwo na to jest takie jak napisałam wyżej |
|
|
futrzasta
|
Wysłany: 2008-10-05, 17:29
|
|
|
kiedyś miałam szczurka i próbowałam myć jego ogon w wodzie ale to i tak nic nie dało. a to stwory paskudne moje myszki szorują nawet ogonki.dzięki za odp |
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2008-10-05, 19:08
|
|
|
futrzasta napisał/a: | kiedyś miałam szczurka i próbowałam myć jego ogon w wodzie | bo trzeba dodać do wody jakieś mydełko czy płyn czy coś co usunie brud |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Nakasha
Wiek: 39 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2008-10-22, 18:04
|
|
|
Chciałabym jeszcze dodać, że jeśli już dodaje się mydło to tylko mydło dla alergików lub dla małych kociąt. Szczurze ogony są wrażliwe.
Poza tym mycie wodą wystarcza. Nawilża się wacik i przeciera się ogon, a potem wyciera miękkim ręcznikiem do sucha . Oczywiście trzeba to powtórzyć kilka razy i potem przecierać ogony regularnie .
Tak czy siak dorosłe szczury rzadko kiedy mają idealnie czyste ogony, nawet mimo mycia .
Brudne ogony (często umazane w odchodach i moczu) są siedliskiem bakterii, więc warto je przecierać. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2008-10-23, 21:33
|
|
|
Do mycia jest też dobry rozcieńczony płyn do higieny intymnej - delikatny i bakteriobójczy. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2008-10-24, 18:04
|
|
|
Oli napisał/a: | Do mycia jest też dobry rozcieńczony płyn do higieny intymnej - delikatny i bakteriobójczy. |
my taki używamy, my ! i ładnie pachnie.
i dobrze się sprawdza dziewczyny po nim super pachną. |
|
|
|