|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Klatki - informacje podstawowe |
Autor |
Wiadomość |
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-04-14, 22:10 Klatki - informacje podstawowe
|
|
|
Klatka jest mieszkaniem dla szczura, jego ostoją, schronieniem, ale źle urządzona, czy wykonana z niebezpiecznych materiałów, może stać się pułapką lub więzieniem.
Należy pamiętać o tym, że szczury spędzają w klatkach większą część swojego życia. Jest to dla nich coś na kształt naszego mieszkania, z tą różnica, że gdy im się nudzi, nie włączą sobie komputera, radia czy telewizji. Jeżeli nie będą miały wystarczającej ilości "zabawek", a szczególnie towarzystwa innego szczura, staną się osowiałe, apatyczne.
Podstawową sprawą jest wielkość klatki - przyjmuje się następujący wzór:
W = a*b*h/0,06[sztuka/metr^3], gdzie a,b,h to odpowiednio wymiary klatki - długość, szerokość, wysokość, podane w metrach. Otrzymany wynik przedstawia liczbę szczurów jaka może mieszkać danej klatce. Należy pamiętać, że wzór daje jedynie przybliżone wartości. Moim zdaniem powinno przyjmować się współczynnik większy dla mniejszych klatek i na odwrót. Możliwości klatki w największym stopniu zależą od szczurów, które mają w niej mieszkać - ich wagi, aktywności, charakteru.
Kolejnym problemem jest wielkość odstępu między prętami. Osobiście, posiadając samiczki wolę zachować odstęp "bezpieczny" czyli 11 mm.
Co do urządzania klatki - inwencja ludzka (i szczurza) nie zna granic, należy więc eksperymentować. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach:
1) nie zalecam umieszczania w szczurzej klatce klasycznego kołowrotka - może on zarówno spowodować obrażenia ogona jak i kręgosłupa
2) nie tworzymy zabawek z materiałów niewskazanych do gryzienia (folia, miękki plastik, guma, miękkie sztuczne tworzywo)
3) pod każdym hamakiem, drabinką, rogiem półki, czy innym wystającym, położonym wysoko elementem, na który szczur może się wdrapać, powinno się umiejscowić coś chroniącego przed upadkiem - może to być kolejny hamak
4) szczury lubią się wspinać - im więcej kryjówek/labiryntów/schowków tym lepiej
5) wszelkie śruby i inne ostre metalowe (i nie) elementy konstrukcyjne powinno się zabezpieczyć w taki sposób, aby szczury nie zrobiły sobie krzywdy
Poniżej - zdjęcie klatki moich panien - nie jest ona urządzona idealnie, ale w miarę przyzwoicie klatka teoretycznie na 3 szczury
|
Ostatnio zmieniony przez Azi 2008-07-07, 18:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
|
|
|
|
KALINA [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-07, 21:53
|
|
|
Ja widziałam klatkę a raczej bombowy domek przerobiony z SZAFY o tak
zrobione z kilku poziomów, wiele przejść i mnóstwo zabawek zrobionych z eksponatów naturalnych, z reguły drzewa gałązek itd. Wyobraźcie sobie ile tam miejsca
Wystarczy poprosić jakiegoś pana i troszkę szaleńczego pomysłu |
|
|
|
|
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2008-11-08, 09:28
|
|
|
KALINA, tylko ze trudno to sprzatac.. jak ci te galezie zasikaja to jest masakra - mialam galezie w klatce i po miesiacu je wywalilam, nie do domycia i smierdzace.. |
|
|
KALINA [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-08, 19:35
|
|
|
Tu masz racje sama się zastanawiałam jak ją sie sprząta,chyba że są wymienne |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-11-09, 12:18
|
|
|
KALINA, wymienne, w sensie wyrzucam te i kupuję nowe? Jeżeli tak, to nie polecam. Gałęzie nie powinny być pierwsze-lepsze z drzewa, bo mogą mieć bakterie i inne paskudztwa. Trzeba je odpowiednio przygotować. No chyba, że kogoś stać na kupowanie konarów i korzeni akwarystycznych, ale to naprawdę droga zabawa |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
medium
|
Wysłany: 2013-06-26, 13:28
|
|
|
Czy taka -> klatka dla gryzoni będzie odpowiednia dla szczura ? |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-26, 13:56
|
|
|
medium,
Cytat: | Przykładowe wymiary klatek dla:
2 szczurów: 65x40x65cm, 80x45x45cm
4 szczurów: 75x40x75cm, 90x50x50cm
8 szczurów: 85x50x85cm, 105x55x60cm |
Z artykułu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13428 |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
Gucio
|
Wysłany: 2014-05-04, 23:22
|
|
|
Witam mam zamiar kupić dwa piękne szczury ale jak wiadomo
za nim kupi się zwierzaka trzeba zaczać od domku mam zamiar kupić taka oto klatke
http://allegro.pl/show_item.php?item=4192722580
teraz takie pytanie czy jest z nia wszystko okej ? pytam expertów bo nie chce kupić i pózniej wywalic |
|
|
|
|
Mao
trochę zły husarz.
|
Wysłany: 2014-05-04, 23:58
|
|
|
Hm, ogólnie OK. To, do czego ja bym się obecnie przyczepiła, to:
a) ocynk - prędzej czy później zacznie ciemnieć. Będziesz musiał o niego bardzo dbać
b) drzwiczki mogłyby być większe, żeby było wygodniej manewrować w klatce,
c) drewniane półki - albo do widzenia, albo do pomalowania nietoksycznym lakierem. Inaczej za jakiś czas zabije Cię ich zapach
Fajna jest ta otwierana góra. To chyba na tyle, może ktoś jeszcze będzie miał jakieś uwagi.
Ja uwielbiam klatki Ferplasta - są droższe, ale jak poszperasz, to znajdziesz i używane |
_________________ Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|