Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klatki - informacje podstawowe
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-04-14, 22:10   Klatki - informacje podstawowe

Klatka jest mieszkaniem dla szczura, jego ostoją, schronieniem, ale źle urządzona, czy wykonana z niebezpiecznych materiałów, może stać się pułapką lub więzieniem.

Należy pamiętać o tym, że szczury spędzają w klatkach większą część swojego życia. Jest to dla nich coś na kształt naszego mieszkania, z tą różnica, że gdy im się nudzi, nie włączą sobie komputera, radia czy telewizji. Jeżeli nie będą miały wystarczającej ilości "zabawek", a szczególnie towarzystwa innego szczura, staną się osowiałe, apatyczne.

Podstawową sprawą jest wielkość klatki - przyjmuje się następujący wzór:
W = a*b*h/0,06[sztuka/metr^3], gdzie a,b,h to odpowiednio wymiary klatki - długość, szerokość, wysokość, podane w metrach. Otrzymany wynik przedstawia liczbę szczurów jaka może mieszkać danej klatce. Należy pamiętać, że wzór daje jedynie przybliżone wartości. Moim zdaniem powinno przyjmować się współczynnik większy dla mniejszych klatek i na odwrót. Możliwości klatki w największym stopniu zależą od szczurów, które mają w niej mieszkać - ich wagi, aktywności, charakteru.

Kolejnym problemem jest wielkość odstępu między prętami. Osobiście, posiadając samiczki wolę zachować odstęp "bezpieczny" czyli 11 mm.

Co do urządzania klatki - inwencja ludzka (i szczurza) nie zna granic, należy więc eksperymentować. Trzeba jednak pamiętać o podstawowych zasadach:

1) nie zalecam umieszczania w szczurzej klatce klasycznego kołowrotka - może on zarówno spowodować obrażenia ogona jak i kręgosłupa
2) nie tworzymy zabawek z materiałów niewskazanych do gryzienia (folia, miękki plastik, guma, miękkie sztuczne tworzywo)
3) pod każdym hamakiem, drabinką, rogiem półki, czy innym wystającym, położonym wysoko elementem, na który szczur może się wdrapać, powinno się umiejscowić coś chroniącego przed upadkiem - może to być kolejny hamak
4) szczury lubią się wspinać - im więcej kryjówek/labiryntów/schowków tym lepiej
5) wszelkie śruby i inne ostre metalowe (i nie) elementy konstrukcyjne powinno się zabezpieczyć w taki sposób, aby szczury nie zrobiły sobie krzywdy

Poniżej - zdjęcie klatki moich panien - nie jest ona urządzona idealnie, ale w miarę przyzwoicie :) klatka teoretycznie na 3 szczury

Ostatnio zmieniony przez Azi 2008-07-07, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2008-07-06, 20:29   

tu link do kalkulatora (anglojęzyczny!) http://www.fancy-rats.co....cagecalculator/

dla leniwych, którym nie chce sie liczyć ;)

KALINA
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-07, 21:53   

Ja widziałam klatkę a raczej bombowy domek przerobiony z SZAFY o tak :mrgreen:
zrobione z kilku poziomów, wiele przejść i mnóstwo zabawek zrobionych z eksponatów naturalnych, z reguły drzewa gałązek itd. Wyobraźcie sobie ile tam miejsca :wow:
Wystarczy poprosić jakiegoś pana i troszkę szaleńczego pomysłu ;)

sachma 
Hodowca
urlopowo..

Wysłany: 2008-11-08, 09:28   

KALINA, tylko ze trudno to sprzatac.. jak ci te galezie zasikaja to jest masakra - mialam galezie w klatce i po miesiacu je wywalilam, nie do domycia i smierdzace..

KALINA
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-08, 19:35   

Tu masz racje sama się zastanawiałam jak ją sie sprząta,chyba że są wymienne ;)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-11-09, 12:18   

KALINA, wymienne, w sensie wyrzucam te i kupuję nowe? Jeżeli tak, to nie polecam. Gałęzie nie powinny być pierwsze-lepsze z drzewa, bo mogą mieć bakterie i inne paskudztwa. Trzeba je odpowiednio przygotować. No chyba, że kogoś stać na kupowanie konarów i korzeni akwarystycznych, ale to naprawdę droga zabawa ;)

medium 

Wysłany: 2013-06-26, 13:28   

Czy taka -> klatka dla gryzoni będzie odpowiednia dla szczura ?

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2013-06-26, 13:56   

medium,

Cytat:
Przykładowe wymiary klatek dla:

2 szczurów: 65x40x65cm, 80x45x45cm
4 szczurów: 75x40x75cm, 90x50x50cm
8 szczurów: 85x50x85cm, 105x55x60cm

Z artykułu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13428

Gucio 

Wysłany: 2014-05-04, 23:22   

Witam mam zamiar kupić dwa piękne szczury ale jak wiadomo

za nim kupi się zwierzaka trzeba zaczać od domku mam zamiar kupić taka oto klatke

http://allegro.pl/show_item.php?item=4192722580

teraz takie pytanie czy jest z nia wszystko okej ? pytam expertów bo nie chce kupić i pózniej wywalic :)

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2014-05-04, 23:58   

Hm, ogólnie OK. To, do czego ja bym się obecnie przyczepiła, to:
a) ocynk - prędzej czy później zacznie ciemnieć. Będziesz musiał o niego bardzo dbać :)
b) drzwiczki mogłyby być większe, żeby było wygodniej manewrować w klatce,
c) drewniane półki - albo do widzenia, albo do pomalowania nietoksycznym lakierem. Inaczej za jakiś czas zabije Cię ich zapach ;)

Fajna jest ta otwierana góra. To chyba na tyle, może ktoś jeszcze będzie miał jakieś uwagi.
Ja uwielbiam klatki Ferplasta - są droższe, ale jak poszperasz, to znajdziesz i używane :)
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

Odpowiedz do tematu