Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Azi
2008-07-02, 17:52
Pierwsze mioty w hodowli Happy Feet
Autor Wiadomość
Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-06-19, 19:37   Pierwsze mioty w hodowli Happy Feet

Chętni proszeni są o wypełnienie ankiety ( www.happyfeet.yoyo.pl/Dokumenty/Ankieta.doc ) i odesłanie jej na adres hodowlahf@gmail.com lub przekopiowanie przez PW - kilka słów od siebie także mile widziane ;)

W hodowli planowane są dwa mioty. Na razie nie otrzymają one liter, a cyfry. Litery zostaną przydzielone w zależności od terminu porodu.

Miot 1

planowana data krycia - do 10.08.2008
planowana data narodzin - do 3.09.2008

Hathor Emerald Moon x Salem of Zirrael (samiec spoza naszej hodowli)
Salem:

spodziewamy się:
kolor - siamese seal point, pewna szansa na blue point
uszy - dumbo (50%), standard (50%)
sierść - rex (50%), standard (50%)

uwagi na temat miotu:
1) miot może mieć miejsce jeżeli minimalna liczba chętnych wyniesie 8
2) miot może mieć miejsce jeżeli zezwoli na niego zarząd SHSRP - kwestia niezrzeszonego właściciela samca
3) miot może mieć miejsce jeżeli nie wystąpią żadne problemy zdrowotne samca, samicy lub uwarunkowane genetycznie problemy zdrowotne ich bliskich krewnych.

Miot ten jest wart polecenia nie tylko ze względu na fenotyp możliwych szczurów, ale i na ciekawy, polsko-czesko-niemiecki rodowód. Siostra Salema została już matką, zarówno ona jak i dzieciaczki mają się dobrze. Brat Hathor został już ojcem i jego dzieci są w doskonałym zdrowiu.

Nie przyjmujemy zapisów na odmianę blue point siamese - jeżeli urodzą się takie maluszki, chętni będą mogli je wybrać po urodzeniu według kolejności zgłoszeń.

Miot 2

planowana data krycia - od 10.10.2008
planowana data narodzin - od 31.10.2008

wariant A

Baletka z TazManie x Dziekan
Baletka:
Dziekan:

spodziewamy się:
kolor - burmese (50%), seal point himalayan (50%)
uszy - standard
sierść - velveteen (50%), standard (50%)

uwagi na temat miotu:
2) miot może mieć miejsce jeżeli zezwoli na niedo zarząd SHSRP - kwestia wpisania samca do KW, która nie jest jedynie formalnością
3) miot może mieć miejsce jeżeli nie wystapią żadne problemy zdrowotne samca, samicy lub uwarunkowane genetycznie problemy zdrowotne ich bliskich krewnych.

wariant B

Baletka z TazManie x Herbatnik Emerald Moon
www.happyfeet.yoyo.pl/Zdjecia/Baletka1.jpg
zdjęcie Herbatnika niebawem

spodziewamy się:
kolor - burmese (50%), seal point siamese (50%)
uszy - dumbo (50%), standard (50%)
sierść - velveteen (50%), standard (50%)

uwagi na temat miotu:
2) miot może mieć miejsce jeżeli wariant A miotu nie dojdzie do skutku
3) miot może mieć miejsce jeżeli nie wystapią żadne problemy zdrowotne samca, samicy lub uwarunkowane genetycznie problemy zdrowotne ich bliskich krewnych.

Pewnie od razu każdy zapyta - dlaczego dwa warianty miotu. Bardzo zależy nam na miocie po Dziekanie. Jest to duży, zdrowy, łagodny samiec.... i właśnie ta łagodność może byc problemem w spłodzeniu potomstwa. W dodatku obecnie ma prawie 2,5 roku, w momencie krycia będzie miał 2 lata i 9 miesięcy. Poza tym. Linia Baletki jest bardzo ładną linią z duńsko-brytyjskimi korzeniami ze strony ojca oraz czeskim, lecz nie inbreedowanymi korzeniami ze strony matki. Ponieważ większość szczurów w Polsce ma rodowód czeski, chciałybyśmy, aby geny przyszłego potomstwa były jak nabardziej zróznicowane - stąd pomysł samca "z zewnątrz". Najważniejszym warunkiem zaistnienia miotu jest wpis do KW. Nie wystąpiłyśmy o niego już teraz, gdyż nie wiadomo, czy Dziekanek doczeka w zdrowiu przynajmniej sierpnia (czego mu życzymy).
Jeżeli Dziekan z różnych względów nie zostałby ojcem miotu 2, ojcem zostanie Herbatnik. Jest to brat Hathor i jego zalety pokrywają się i z jej zaletami ;)

Rezerwacje w tej chwili przyjmujemy przede wszystkim na wariant A - chętni od razu mogą zaznaczyć, że deklarują się także na wariant B

Bardzo proszę wszystkich z nieoficjalnej kolejki, aby już zapisali się do oficjalnej - przypomnieli mi o sobie i w miarę możliwości wypełnili pierwszy dział ankiety.
Ostatnio zmieniony przez Azi 2008-06-20, 20:41, w całości zmieniany 4 razy  

wuwuna 

Wysłany: 2008-06-19, 22:12   

Azi napisał/a:
Bardzo proszę wszystkich z nieoficjalnej kolejki, aby już zapisali się do oficjalnej - przypomnieli mi o sobie i w miarę możliwości wypełnili pierwszy dział ankiety

A ja z tą nieoficjalną kolejką to żartowalam a tutaj okazuje się, że to prawda :P
Azi aż mi miło na sercu :serducho:
Dziekanku zaczekaj do krycia,życze Ci conajmniej 3 lat :kciuki:

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-06-20, 07:05   

Niniejszym ogłaszam, że lista na szczurki burmese (miot 2) została zamknięta. Ewentualni chętni mogą zgłosić się na listę rezerwową - matka i babka Baleci urodziły liczne mioty, lecz mimo wszystko nie chcę zakładać jakiejś nieprawdopodobnej ilości maleństw. Nadal przyjmuję zapisy na śliczności siamese/himalayan ;)

wuwuna 

Wysłany: 2008-06-20, 08:59   

Ale szybko poszło :P
Chyba rzeczywiście wszyscy sie rzucili :DD
Azi masz wzięcie :mrgreen:

Dory 

Wysłany: 2008-06-20, 12:04   

Wuwuna, bo to pierwsze burmy w Polsce są ;)

wuwuna 

Wysłany: 2008-06-20, 12:31   

Dory napisał/a:
Wuwuna, bo to pierwsze burmy w Polsce są ;)

Dory wiem, ale o mały włos bym się nie załapała;)

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2008-06-20, 15:00   

Azi, a u kogo bedą wychowywane malce po Hathor ? Bo ona trafiła do pani, którą zna Dory. I z tego co ja wiem chyba nie ma żadnej umowy na współwłasność hodowlaną ;)

Dory 

Wysłany: 2008-06-20, 17:21   

L., z tego co ja wiem nie podpisywałyśmy w ogóle żadnej umowy i szczurzyca może być na współwłasność, bo dokumenty "jeszcze nie doszły" ;)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-06-20, 18:22   

L., sprawa współwłasności była konsultowana z Marta, Marta się zgodziła, a ponieważ nie było podpisywanej wcześniej umowy adopcyjnej, umowa może zostać podpisana na współwłasność ;)

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-06-23, 21:59   

Od razu, aby potem nie było niedomówień.

Ceny:
Miot 1 (Hathor x Salem) przewidywana cena szczurka od 65zł do 95zł (prawdopodobnie około 80 zł)

Miot 2A (Baletka x Dziekan) przewidywana cena szczurka od 65zł do 82zł (prawdopodobnie około 72 zł)

Miot 2B (Baletka x Herbatnik) przewidywana cena szczurka od 75zł do 102zł (prawdopodobnie około 87 zł)

Dlaczego takie ceny - zapraszam http://www.happyfeet.yoyo.pl/cennik.htm

Azi 
Hodowca
Obibok

Wysłany: 2008-06-25, 20:31   

Dziś upewniłam się co do decyzji o szczurku z miotu 2 (samiczce), dlatego ogłaszam, że wolne jest jedno miejsce na liście chętnych na samiczkę burmese.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-26, 08:55   

Azi, gdzieś napisałaś "jeśli miot 2 dojdzie do skutku" co mnie oczywiście zmroziło. Skąd wynika owo "jeśli"? Bo z tego co ja zrozumiałam, to będzie albo Dziekanem albo Herbatnikiem, ale będzie.

nezumysz 

Wysłany: 2008-06-26, 09:09   

Viss, azi pewnie chodzi o to, że jeśli Baletka będzie na przykład chorowita (a przecież liczymy wszyscy na to, że chorowita NIE będzie), to mamą nie zostanie. W końcu celem SHSR nie jest rozmnażanie szczurów które już na starcie życiowym mają duże kłopoty zdrowotne i ponad wszystko, tylko dlatego że należą do rzadkiej i pożądanej odmiany..

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-26, 10:14   

nezumysz, rozumiem, dzieki. :)

Dory 

Wysłany: 2008-06-26, 11:58   

Pani Danka obiecała, że jutro wieczorem obfoci Hathor (po domowemu... Kicię ;) ).
Kicia jest pełna energii, dużo je i uwielbia spać w rękawach :) Gania za córeczką Pani De po domu jak pies. Z tego co zawsze o niej słyszę, to straszna rozrabiara jest :mrgreen: No... szykuje mi się niezłe ziółko, hihi :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi