|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Guz przysadki |
Autor |
Wiadomość |
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-02-08, 12:06 Guz przysadki
|
|
|
Hej
Chciałabym spytać czy SHSRP prowadzi jakiś monitoring szczurów z guzami przysadki i czy dało sie z tego coś wywnioskować.
Coraz więcej pojawia sie tych guzów w przeciągu ostatnich powiedzmy dwóch lat i niepokoi mnie to.
Znając etiologię choroby i opierając sie na obserwacji miotów czy możecie znaleźć jakiś wspólny mianownik dla tej sytuacji? |
|
|
|
|
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-02-08, 13:10
|
|
|
Viss, ja osobiście znam 4 przypadki wśród szczurów rodowodowych. Znasz ich więcej?
W chwili obecnej 2 nie żyją, 2 żyją.
U żyjących nie potwierdzimy na 100%, że to był guz przysadki. Guz Gianicolo poszedł na histo do dr Bieleckiego i teraz staramy się uzyskać od niego wynik, bo zrobił badanie, ale nie przekazał nikomu rezultatu. Bez tego nie mogę mieć pewności, bo mógł to też być guz w miejscu przysadki, ale inny.
Ogólnie monitorujemy.
A i jeszcze Loki chyba był. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-08, 21:08
|
|
|
quagmire napisał/a: | A i jeszcze Loki chyba był. |
Bez potwierdzenia sekcją. Trudno brać go pod uwagę. Inna sprawa, że on był w świetnej kondycji do momentu pobudzenia hormonalnego zapachem samicy. Objawy guza przysadki wystąpiły właściwie wszystkie, w krótkim czasie i bardzo potężne.
Może przypadków nie jest więcej, tylko diagnostyka się poprawiła? |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
pszczoła
Członek SHSRP
Wiek: 35 Dołączyła: 30 Gru 2010 Posty: 642 Skąd: Poznań/Gryfice
|
Wysłany: 2012-02-08, 21:24
|
|
|
AngelsDream napisał/a: | Może przypadków nie jest więcej, tylko diagnostyka się poprawiła? |
obstawiam za tym. |
|
|
|
|
susurrement
członek SHSRP
Wiek: 34 Dołączyła: 29 Lip 2009 Posty: 467 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-02-08, 22:48
|
|
|
AngelsDream napisał/a: | Może przypadków nie jest więcej, tylko diagnostyka się poprawiła? |
tak mi się właśnie wydaje.
dla niewprawionego oka samopoczucie towarzyszące prawdopodobnemu guzowi przysadki można porównać do starzenia się. (oczywiście jeśli choroba rozwija się powoli)
mamy też więcej wypróbowanych możliwości leczenia, świadomość wzrasta. |
_________________ szczury Fiona, Całusek, Molly, Skarpetka, Bajka, Bilbo i Bójka&Brawurka
kjujiki Rich, Puszka, Stefan; koty Toby i Dafne; jeż Zefir; psy Pikolo i Molly, Nela
za TM 43 aniołki |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-02-09, 01:58
|
|
|
był też mój Kaspian ZR, u którego guaz przysadki został potwierdzony sekcją i hp |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-02-09, 09:37
|
|
|
quagmire napisał/a: | Znasz ich więcej? |
dwa w D AR, J AR, V VR, Magic Bel i dwa w G SR, to w sumie 7 i to w ostatnim roku, wyszukane bez większego wnikania, bo nie miałam jeszcze czasuprzeszukać wszystkiego.
AngelsDream napisał/a: | Może przypadków nie jest więcej, tylko diagnostyka się poprawiła? | to najłatwiej założyc, ale diagnostyka nie zmieniła sie w przeciągu ostatnich 3 lat, więc bez przesady, nie podciagajmy wszystkiego pod diagnostykę, bo ja u profesjonalistów leczę szczury 8 lat, a wysyp guzów przysadki obserwuję w takim stopniu przez powiedzmy ostatnie dwa lata. |
|
|
|
|
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-02-09, 10:06
|
|
|
Zapomniałam o Gai z G SR, ale w D AR, J AR i V VR było/jest po jednym przypadku, a Magic to kundelek, czyli nie my go monitorujemy.
Gaja miała sekcję, ale bez histo i to co jej wyszło, to był galaretowaty twór w okolicy przysadki. |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-02-09, 17:21
|
|
|
quagmire, korzystam z info pisanych przez hodowców. |
|
|
|
|
quagmire
Członek SHSRP
|
Wysłany: 2012-02-10, 11:06
|
|
|
A jaki drugi szczur w D AR?
Kto oprócz Drei? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|