Zamknięty przez: AngelsDream 2013-09-03, 11:32 |
Miot Magiczny 1.12.2010 - Miot w całości za TM |
Autor |
Wiadomość |
L.
Hodowca V-ce Przewodnicząca
|
Wysłany: 2013-04-07, 19:14
|
|
|
AngelsDream, Athame też ? o-o
Mogłabyś zaktualizować swój post, gdzie jest całe podsumowanie miotu? |
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-04-08, 09:46
|
|
|
L., mam zamiar, oczywiście, czekam tylko na wyniki sekcji. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-04-08, 21:37
|
|
|
Wg weterynarz, która usypiała Avkę, ze względu na sam przebieg eutanazji, serce i płuca nie były miarodajne w ocenie. Reszta narządów bez wyczuwalnych zmian.
Czekam teraz na wynik histopatologii. Zapas tkanki spory, więc mam nadzieję na obszerny opis. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-04-11, 17:50
|
|
|
Athame umarła 07.04.2013r. w wieku 2 lat i 4 miesięcy. Od kilku miesięcy zaczeła robić się bardzo spokojna, mniej jeść, w ostatnich tygodniach jadła tyle, żeby żyć. A kosteczki zaczynały być wyczuwalne. Tylne nóżki powoli robiły się mniej władne. Myslałam, że to starość przyszła zbyt szybko... jak wykazała sekcja, najwyraźniej się myliłam.
Sekcja Athame wykazała brak nowotworów, przkrwione jelita mogące wskazywać na stan zapalny jelit (co potwierdzałoby jej szybie chudnięcie w ostatnim czasie), oraz, niestety bezpośrednią przyczynę zgonu - pęknięcie naczyń krwionośnych wokół serca, co wskazuje na wadliwą budowę organu (taka przyczyna zgonu może być tez powodem przekriownych jelit, więc ich stan nie wskazuje jednoznacznie). Wet wykonujący sekcję nie jest w stanie ocenić, czy ta wada jest genetyczna i w jakim stopniu, jeszcze będę na ten temat rozmawiać z kimś innym, ale najprawdopodobniej nie w najbliższym czasie.
Bardzo proszę o wykluczenie z hodowli miotu N HF i Potterowego HF oraz zawieszenie miotu Muminkowego EM do 10.10.2013 oraz C2 SR do 30.05.2014 z możliwością odwieszenia pod warunkiem braku przypadków z problemami kardiologicznymi w danym miocie. |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-04-11, 18:03
|
|
|
Azi, bardzo dziękuję za informacje!
Zabieram się za aktualizację pierwszego postu. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-04-19, 08:48
|
|
|
Właśnie odebrałam wysłane mi wczoraj wyniki histopatologii Avady.
Z tego, co zrozumiałam, badanie wykazało nowotwór złośliwy, z wtórnym do niego stanem zapalnym. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-08-22, 11:13
|
|
|
27.05.2013 roku odszedł Drizzt, tym samym Perkun został ostatnim żyjącym szczurem z miotu Magicznego. |
|
|
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
|
Wysłany: 2013-09-03, 11:32
|
|
|
Przyczyną śmierci Drizzta najprawdopodobniej był zawał serca lub zator w jego obrębie.
----------------
28 sierpnia odszedł Perkun.
Sekcja nie wykazała jednoznacznej przyczyny odejścia. Perkun miał powiększone przedsionki serca, w przysadce nie znaleziono guza, ale to nie wyklucza, że guz po prostu wchłonął się w toku leczenia.
Ponieważ Perkun był ostatnim szczurem z tego miotu, pozwolę sobie na krótkie podsumowanie.
Miot ten odznaczał się raczej słabym zdrowiem. U większości szczurów pojawiły się problemy kardiologiczne, u części neurologiczne, jak również nowotworowe. Wszystkie szczury z tego miotu miały stabilne usposobienia, były wspaniałymi szczurami dla swoich stad i ludzi. Rozmnożone zostały Avada (miot Potterowy) i dwukrotnie Athame (mioty M i N Happy Feet). Linia Leta (ojca miotu Magicznego) jest dość szeroko rozmnożona, jej całkowite wyłączenie z hodowli nie jest możliwe. Mimo problemów zdrowotnych, w miotach bezpośrednio po Lecie oraz kolejnych zawsze występują szczury o ponadprzeciętnej długości życia, czego w sumie przykładem jest sam Perkun.
Zaszczytem było móc dzielić życie z Perkunem, Andajem i Avadą.
Zawsze za krótko. |
|
|
|
|
|