Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Witajcie!
Autor Wiadomość
LadyGrey 
Członek SHSRP

Wysłany: 2017-10-28, 23:55   Witajcie!

Nazywam się Beata.
Dostałam prośbę, by przedstawić się tutaj, a więc jestem! :)
Jestem szczuromaniakiem od zawsze :luuv:
Zazwyczaj cicha na forum, nieudzielająca się...

Zaczynałam jeszcze sama, nie posiadając internetu, wiedzę czerpiąc (na szczęście!) z dobrego zoologicznego w moim rodzinnym mieście.
Dzięki miłej dziewczynie z zoologa dowiedziałam się jak odpowiednio karmić szczury, że to zwierzęta stadne i ogólne podstawowe informacje.
Karmy byłam zmuszona robić sama, bo w małym mieście trudno było o dobrą markę, ale za to dookoła sporo pól, ziół i jedzenie tanie - jak to w małych miastach ;)
Czasem udało się dorwać jakąś VL i był to cud! No i jak za cud trzeba było zapłacić :shock:

Pierwsza klatka to była zbudowana, razem z ojcem, woliero-podobne coś, jak dla szynszyli. Cała drewniana :mrgreen:
Na pewno wiecie jak pachniała po pół roku :?

Na szczęście uczyłam się na błędach, szybko zamieniłam to na ocynk (następny fatalny pomysł) i tak trwałam kilka lat z dwoma szczurkami (z rotacją), aż do wyprowadzki z rodzinnego domu (matka pozwoliła na max dwa szczury, przez swoją fobię).

Teraz mieszkam na swoim z chłopakiem, mam już 22 lata. Posiadam stadko w ilości 7 sztuk oraz porządną klatkę (w sumie to dwie) :serducho:
Dopiero mając tak liczne stado widzę inerakcje, których kiedyś nie dane mi było poznać i żałuję tego, że tak późno.

Przychodzę tutaj z aspiracją założenia hodowli, jednak przede mną długa droga zdobywania wiedzy, wyposażenia i organizacji tego pomysłu ;)
Pewnie zastanawia Was, dlaczego hodowla?
Otóż zawsze miałam przy sobie adopciaki. Wiele z nimi przeżyłam. Mówiąc "wiele" mam na myśli wiele złego, chorób, guzów, fobii, agresywnych szczurów, bojaźliwych szczurów, cyrków na kółkach dosłownie.
Szczury same w sobie kocham, pokazały mi jak wiele są warte i jakie kochane, jednak sądzę, że już mam dość pomocy pojedynczym jednostkom, że to nie jest ta droga. Może dobrze by było pomóc całemu gatunkowi? Stąd mój pomysł na hodowlę.

Dobry? Zły?
Nie wiem, zobaczymy za jakiś czas ;)

Ot i jestem, miłego dnia wszystkim, którzy to przeczytali! :hug:

quagmire 
Członek SHSRP

Wysłany: 2017-10-31, 12:58   

Witaj :)

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2017-11-02, 10:59   

LadyGrey, cześć :)
Dzięki za ten post. Fajnie, że jesteś!
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

Odpowiedz do tematu