|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Warzywa |
Autor |
Wiadomość |
Dory
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-05-01, 14:07 Warzywa
|
|
|
Ogólnie prawie wszystkie warzywa można dawać szczurom, przestrzegając kilku prostych zasad.
Należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki. Większość podajemy po ugotowaniu, część można na surowo. Nie powinniśmy dawać warzyw częściej niż 2-3 razy w tygodniu, bo mogą powodować lekkie rozwolnienie lub mocno pachnące kupki. Należy uważać ze szczurami mającymi skłonności do chowania jedzonka na później - ja daję warzywka średnio co 4 dni, wtedy, kiedy sprzątam.
Jeśli szczurek ma kłopoty z linią, powinnismy uważać z produktami kalorycznymi jak np. kukurydza.
W niedużych ilościach dajemy rośliny strączkowe, kapustę, kalarepę itp., ponieważ powodują wzdęcia.
Mam 2 ciekawe sposoby na podawanie warzywek.
Możemy zrobić papkę (tu można mieszać z fantazją). Moje lubią zmieszane brokuły z kukurydzą, fasolką szparagową i ziemniakami lub pietruszkę z papryką. Oczywiście wszystko najpierw gotujemy
Możemy też zrobić suszki. Metalową siatkę na nóżkach (można dostać w supermarketach) stawiamy na kaloryferze lub w ciepły dzień na balkonie. Rozkładamy na niej warzywka pokrojone w cienkie (ale bez przesady) plasterki i co kilka godzin zmieniamy stronę. Ładnie prezentują się pokrojone wzdłuż (taka marchewka czy cukinia wygląda niecodziennie ). Ja suszę praktycznie wszystko: pietruszkę, rzodkiewkę, paprykę, brokuły, ogórki, cukinię itp. itd. (nawet cebula suszona im smakuje, ale to trzeba robić na dworze, bo śmierdzi . Możemy też suszyć na sznureczku (-*w*-*w*-*w*-). Gwiazdki to supełki, myślniki to sznurek . |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2008-05-02, 16:43
|
|
|
Dory napisał/a: | Należy je dokładnie umyć i obrać ze skórki. | Po umyciu trzeba dokładnie osuszyć. Poza tym nie każde warzywo jest korzystnie obierać ze skórki. Ogórka należy obrać ze skórki, ale marchewki już się nie powinno, bo pod skórką jest najwięcej witamin. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-05-02, 19:45
|
|
|
Oli napisał/a: | marchewki już się nie powinno, bo pod skórką jest najwięcej witamin. | to samo z jabłkiem i innymi pestkowcami, w tym owocami.
A ja mam pytanie. Wyrywać panicznie surowego ziemniaka czy nie? Moje szczury rzucają się na surowe chyba jeszcze bardziej niż na ugotowane. Skórki też uwielbiają. Moja wątpliwość wynika z faktu, że dla ludzi surowy ziemniak jest niezdrowy i wywołuje masę niemiłych sensacji. Pamiętam, że mówiło się jakiś czas temu, że ziemniaki zawierają truciznę, ale ugotowane są nieszkodliwe dla ludzi. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2008-05-02, 20:22
|
|
|
Viss napisał/a: | Wyrywać panicznie surowego ziemniaka czy nie? | Tak, koniecznie! Nieugotowany ziemniak zawiera solaninę, która jest toksyną (pochodna nikotyny, alkaloid sterydowy). Szkodzi nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Solanina pod wpływem gotowania ulega inaktywacji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Solanina |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-05-02, 20:29
|
|
|
Oli, wielkie dzięki. Tak coś mi się wydawało.. Chyba dopiszę w niepolecanych, obok cebuli i czosnku. Bo chyba jeśli psy nie mogą, to i szczury? |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2008-05-02, 20:32
|
|
|
Żadne zwierzę nie może jeść nieugotowanych ziemniaków. To może doprowadzić nawet do śmierci. Ugotowane mogą jeść, chociaż dla zwierząt typu psy nie są one zbyt wartościowe. Szczury mają podobny przewód pokarmowy do naszego czy świńskiego pod względem spożywanych rzeczy, a świniom ziemniaki gotowane daje się jak najbardziej. |
|
|
|
|
Ratata [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-05-03, 20:35
|
|
|
Solanina znika także w czasie suszenia - można wysuszyć ziemniaczane obierki na kaloryferze lub na słońcu i dodawać do suchej mieszanki. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|