Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupię/przygarnę młodą szczurzycę rodowodową
Autor Wiadomość
Preclowski 

Wysłany: 2013-11-19, 22:20   Kupię/przygarnę młodą szczurzycę rodowodową

Cześć. Dwa tygodnie temu nabyłem młodą, półroczną szczurzycę. Jest rasowa według sprzedawczyni z kakadu, ale bez rodowodu (pseudo hodowla). Miła, przyjazna. Podobno w sklepie była cicha, ale fajnie się rozbrykała ze mną. Obecnie poszukuję dla niej towarzyszki w podobnym wieku lub młodszej. W końcu co dwa szczury to nie jeden. Szukałem po hodowlach, ale wszystkie są albo zawieszone, albo nie mają zadnych miotów w planach. W związku z tym proszę was o pomoc w dobraniu koleżanki dla mojej Paskudy. Byle nie albinoski ;)

1. Czy masz już szczury?
Obecnie jedna szczurzyca, wcześniej 7.
2. Czy posiadasz klatkę? Jak tak to jakie ma wymiary.
Średniej wielkości, ale poszukuję do adaptacji klatki dla papug albo czegoś dużego.
3. Do jakiego weterynarza chodzisz/będziesz chodzić?
Mam znajomych weterynarzy
4. Czym zamierzasz karmić szczurki?
Rat nature
5. Czy zamierzasz rozmnażać szczury?
Broń boże
6. Czy będziesz raz na jakiś czas informować o stanie zdrowia szczurków?
Miłą panią na pewno ;)
7. Czy masz w domu inne zwierzęta? Jeśli tak, jak zadbasz o bezpieczeństwo szczurów w tym kontekście.
Nie
8. Jak rozwiążesz sprawę wyjazdów?
Moja w tym głowa
9. Jak będą wyglądały wybiegi?
Szczur ma cały dom do dyspozycji
10. Czy zgodzisz się na wizytę przedadopcyjną?
Patrz punkt 6
11. Czy podpiszesz umowę adopcyjną? Jeśli jesteś niepełnoletni(-a), czy podpisze ją rodzic/opiekun?
Tak

Jestem programistą, dorosłym. Zarabiam tyle że stać mnie na szczury. Zajmuje się tymi zwierzakami w jakimś stopniu już 11 lat, więc znam się na tym. Wszystkie moje szczury dożyły spokojnej starości.

Liczę na pomoc ;)

Mao 
trochę zły husarz.

Wysłany: 2013-11-20, 13:58   

Preclowski, fajnie, że myślisz o towarzyszce dla panny ;)

Tu znajdziesz planowane mioty SHSRP.

Z tym, że na takiego ogonka trzeba będzie poczekać i dla szczurki byłoby lepiej, jakbyś znalazł dla niej koleżankę szybciej.
Szczury "w trybie przyspieszonym" - adopcje

Przy okazji zapytam: kim są Twoi "znajomi" weterynarze? Ogólnie jest duży problem ze znalezieniem kogoś sensownego do leczenia szczurów, ja w Poznaniu namierzyłam na razie tylko 3 wetów, którym mogłabym zaufać, więc próbuję łapać do "bazy danych" wszystkich, którzy mogliby się do czegoś nadać :P

Szczury nie mogą być rasowe, nie mają ras :)
Nade mną i w sercu: Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena EM, Eta Carinae EM, Lela i Perperuna SR, Madara Kalinka SR, Malina, Rusia Ruska Kniahini SR, Nel SR, Pecet MS, Oleńka SR. Kocham.
W rolach głównych: Husaria, Rota, Chidori, Anahita, Yagusia, Dumka, Miawka, Wiła, Fraszka, Foka i Dąbrówka w roli carycy Maogonków.

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2013-11-20, 18:34   

1. To co pisze Mao :) Szczury nie mają ras.

2. Na zwierzęta mówi się rasowe, bo mają rodowód.
rasowy=rodowody

poza tym żadna hodowla zarejestrowana nie sprzedaje szczurów do sklepu. a hodowle zarejestrowane [w Polsce] mają kontrole nad szczurami, które od nich wyszły, więc nie słyszałam ostatnio o żadnym przypadku, aby właściciel po cichaczu rozmnożył jakiegoś szczura z hodowli. poza tym nawet jeśli już dojdzie do takiego złamania warunków umowy to hodowca macierzysty przejmuje kontrole nad miotem i nie pozwala maluchom trafić do sklepu. ;)

Nakasha 

Wysłany: 2013-11-25, 17:31   

Podejrzewam, że chodzi o to, że jest "rasowa" bo np. ma kolor blue czy uszy dumbo. ;) Chyba, że rzeczywiście ktoś pokątnie rozmnaża od nas szczury.

Preclowski, ja planuje mioty, ale na razie jeszcze nie było nawet krycia (czekam na ruję...) dlatego obawiam się, że u mnie trzeba by poczekać nawet 2 miesiące na malucha.

W tej sytuacji lepiej adoptować. ;) I ewentualnie kupić rodowodową dziewczynkę - jako 3 ogonka. ;)

Odpowiedz do tematu