Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje obserwacje - ewentualne propozycje do zasad oceniania
Autor Wiadomość
Mała Mi
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-21, 12:58   

chciałam podziękować Wam za wszystkie odpowiedzi. ciesze się, że można zadawać pytania i że z pełną szczerością i zaangażowaniem na nie odpowiadacie :) pewnie jeszcze nie jedno sie pojawi z moich ust :P więc takiego natręta z żądzą wiedzy będziecie musiały karmić ową wiedzą :P hehe

pozdrawiam Was gorąco! :)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-21, 14:07   

L. napisał/a:
to ELcia nie ma kawałka.
sorry, pomyliłam się :D :oops:
Mała Mi, z przyjemnością odpowiemy na wszystkie. Ja tam lubię. :DD

wuwuna 

Wysłany: 2009-08-21, 18:38   

Polecamy się na przyszłość. :)

Layla 

Wysłany: 2009-08-26, 14:34   

No właśnie, fajny temat, sporo mi wyjaśnił. Wystawa to jest konkurs piękności tak jak Viss napisała. Ja nawet miałam jechać, ale nie pojechałam, bo mimo, że głównym założeniem jest dobra zabawa, ale jednak jedzie się też wystawiać. A że mój jedyny posiadacz papierów przypomina idealną kulę, to już widzę jego punktację, więc go nie stresowałam :P

Natomiast mam pytanie - jak podchodzicie do kwestii kastratów na wystawach?

Za TM: Cyrus, Aiko, Bianca, Betty, Azja, Luter, Aria, Lenin, Europcia, Nanusia, Ludwiś, Omar, Harold, Kiko, Helmut :(

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2009-08-26, 15:12   

Layla, kastraty mogą być wystawiane, ale..

jest na ten temat "Uchwała Zarządu Głównego SHSRP nr 01/04/2009 z dnia 06.04.09"
http://shsr.szczury.biz/viewtopic.php?t=271
w skrócie:
Kastrat nie może dostać CWC (gdy liczba przyznawanych CWC jest ograniczona), zdobyć BIS ani kategorii sierstnej.

;)

Oli 

Wysłany: 2009-08-26, 18:06   

L. napisał/a:
wszystko rozumiem, ale wydaje mi się, że na fuzzy powinno troche bardziej się przymykać oko. bo jak sie szczury leją to oczywiste, że szybciej urazy widać na fuzzie niż na np. rexie którego chroni sierść.
dziewczyny, ale nie można porónywać fuzza z rexem czy standardem, to zupełnie inna odmiana i jak każda odmiana ma swoje wady i zalety. Dlatego też mają swoje kategorie. Osobiście nie widzę sensu w "przymykaniu oka". U moich szczurów np. widać blizny, zwłaszcza u rexów, bo mam bardzo ładne rexy (wybaczcie) i mają prześwity w sierści, bo jest mocno skręcona. W takim wypadku blizny bardzo dobrze widać.

Mała Mi napisał/a:
jak pisałam wcześniej - w małym stadzie mniejszy problem, w wiekszym większy..
nic bardziej mylnego - wszystko zależy od temperamentu. To tak jak z dziećmi - można mieć zarówno jedynaka, który za przeproszeniem nosi tyłek na szelkach i jest wiecznie podrapany/posiniaczony/połamany/z bliznami, jak i trójkę spokojnych i bez "szwanku". Ilość tu nie ma nic do gadania. Już bardziej dbanie o pazury, moje szczyle np. nie obgryzają sobie pazurów i muszę im przycinać, u Viss z kolei sobie obgryzają, a mamy zbliżone ilościowo stada. ;)

Azi napisał/a:
No chyba, ze jeszcze jakiegoś nie widziałam ;)
Nie widziałaś jeszcze Wookiego. ;) :P

Viss napisał/a:
patrzymy kto ma najlepsze uszy i najwyższą punktację
Uważam, że to jest najbardziej sprawiedliwe, bo to jest jak z tymi konkursami piękności. Są np. takie na najpiękniejsze włosy, no a nie oszukujmy się - Quasimodo nawet z burzą złotych loków nadal byłby Quasimodem. ;)

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

L. 
Hodowca
V-ce Przewodnicząca

Wysłany: 2009-08-26, 18:15   

Oli, spoko, już dziewczyny mi wszystko potem z fuzzami wyjaśniły :)

Oli 

Wysłany: 2009-08-26, 18:20   

Ja wiem, czytałam, ale chciałam wyrazić własne zdanie. ;)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-27, 10:51   

Layla napisał/a:
A że mój jedyny posiadacz papierów przypomina idealną kulę, to już widzę jego punktację, więc go nie stresowałam :P
ale warto tez pamiętać, że nie wszystkie wystawiane szczury muszą podejść do oceny. :) Można ze szczurem po prostu przyjechać i wystawiac tylko. :)
Layla napisał/a:
Natomiast mam pytanie - jak podchodzicie do kwestii kastratów na wystawach?
kastraty miały mieć swoją kategorię, jednak zrezygnowałyśmy z tego z tego względu, że tylko sierść nie jest powodem aby całkiem je wyłączać z ogółu. :) Zatem zasada jest taka, że żaden kastrat nie może zdobyć nagrody za sierść, nominacji do championatu i BISa.

zywym_trudniej
Hodowca

Wysłany: 2009-08-27, 11:04   

Wiecie co, mi takie jedno spostrzeżenie przeszło właśnie przez głowę. Fuzzy może i tacą na kondycji przez blizny, tez na początku mi się wydawało to dość niesprawiedliwe, ale z drugiej strony im nie można uciąć za bardzo za znaczenia, na czym często tracą ofutrzeńce. Na fuzzie znaczeń najczęściej nie widać.

Oli 

Wysłany: 2009-08-27, 22:12   

Viss napisał/a:
Można ze szczurem po prostu przyjechać i wystawiac tylko. :)
Można? Fajnie, że to zmieniłyście, nawet nie wiedziałam. :)

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-28, 08:14   

Nie ma przymusu oceny. :) Nasze wystawy są specyficzne, myślę, że najbardziej chodzi o dobrą zabawę. ;)

Oli 

Wysłany: 2009-08-31, 15:22   

Wiesz, jak ja chciałam swego czasu zabrać Eltona tylko po to by nie zostawał sam i nie chciałam, by był oceniany to mi nie pozwoliliście i byłą z tego powodu nie najmilsza dyskusja. ;) Stąd moje zdziwienie, oczywiście zdziwienie na plus.

Viss
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-31, 21:29   

Niestety sprawy Eltona nie pamietam, ale dobrze, ze wspomniałaś. Jeśli jest coś do przedyskutowania w kwestii wystawianych a nie ocenianych, to przegadamy to.

Odpowiedz do tematu