|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Zamknięty przez: heniok 2012-07-06, 09:16 |
Planowany miot kontrolny F2 |
Autor |
Wiadomość |
heniok
|
Wysłany: 2012-06-26, 20:05 Planowany miot kontrolny F2
|
|
|
Planowany miot kontrolny F2 SunRat's
Rodzicami zostaną:
BIEDRONKA SunRat’s - dumbo, standard, agouti, self
Butterfly's E.T - dumbo, fuzz, russian burmese, self
Spodziewamy się:
Uszy: DUMBO
Sierść: STANDARD, FUZZ
Barwa: BLACK, AGOUTI, BURMESE, WHEATEN BURMESE, SIAMESE SEAL POINT, SIAMESE AGOUTI POINT
Znaczenia: SELF
Krycie planujemy w sierpniu, jeśli zbierze się minimum ośmioro chętnych na maluchy.
Miot będzie miał status kontrolnego.
Biedronka to mała pchła, wszędzie jej pełno, wszystko musi sama sprawdzić i wepcha swój nos w każdy kąt, jedna z pierwszych do wybiegu i miziania, przy karmieniu smakołykami przybiega po kilka razy i zanosi do klatki żeby dla wszystkich starczyło. Lubi mizianki, ale wolnością nie gardzi.
E.T przyjechał do nas jako większy 3-miesięczny szczur, trafił do madzook stwarzał jednak wiele problemów, nie potrafił dogadać się z jej stadem i wrócił do nas. Na początku nieufny i zestresowany wzbraniał się wręcz przed dotykiem, z biegiem czasu przyzwyczaił się do nas i zapachu stada samic, stał się przytulakiem i polubił miętoszenie. Trafił do nezu, niestety nie udało się go połączyć z innymi szczurami, wszczął rozróbę na neutralnym terenie. Wg opinii naszej, oraz tych którzy mogli go poznać jego zachowanie nie jest czystą agresją samą w sobie, a raczej wynika ze strachu przed tym co nowe, ponieważ jest on jednak problematyczny miot będzie miał status KONTROLNEGO.
Domki dla szczurów z tego miotu będą wybierane na specjalnych zasadach, a pierwszeństwo będą miały osoby z doświadczeniem w kontaktach ze szczurami i trudnymi przypadkami. W przypadku gdyby samce z miotu sprawiały problemy zgadzamy się na ich kastrację.
Maluchom poświęcimy jeszcze więcej czasu niż zwykle przy naszych miotach i wierzymy że będą normalnymi miziastymi szczurami.
Rodowód miotu:
Wszystkich chętnych proszę o wypełnienie ankiety
KLIK i przesłanie na naszego maila: sunrats@wp.pl, lub wypełnienie ankiety na naszej stronie www.sunrats.pl
W tytule proszę o wpisanie literki miotu, ilości szczurków i płci. |
|
|
Nakasha
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Cze 2008 Posty: 2672 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-06-26, 22:55
|
|
|
Wow, jaka Biedronka jest okrągła. Będę trzymać kciuki, żeby wszystko było ok z maluszkami. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-06-27, 02:14
|
|
|
heniok, a napiszesz jakie są korzyści z takiego połączenia? o ewentualnych problemach jest info, to może też coś na plus. pytam, bo łączenie wzbudza moje wątpliwości nie tylko ze względu na zachowanie ewentualnego ojca, ale i na obecność problematycznych szczurów (lub szczurów z problematycznych miotów) w linii samicy. |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2012-06-27, 09:00
|
|
|
heniok, nie napisałeś o inbreedzie. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-06-27, 09:53
|
|
|
Oli, wiedziałem że się pierwsza odezwiesz
Zależy nam na odtworzeniu linii fuzzów, dla mnie poza ojcem miotu do pradziadków nie ma problematycznych szczurów bezpośrednio w linii miotu.
wuwuna, inbred jest pomijalnie mały, biorąc pod uwagę 5 pokoleń wynosi 1,5625 %. |
|
|
Niamey
|
Wysłany: 2012-06-27, 10:10
|
|
|
Ile waży Biedronka?
Od siebie dodam, że siostry B2 mają fantastyczny charakter - cudowne, proludzkie szczury, ale jednocześnie mają charakter, żadne tam ciepłe kluchy. Zdecydowane, ale łagodne |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-06-27, 10:39
|
|
|
Niamey, ostatnio ważyliśmy ją 2 tygodnie temu - 305 g. |
|
|
wuwuna
|
Wysłany: 2012-06-27, 10:45
|
|
|
heniok napisał/a: | wuwuna, inbred jest pomijalnie mały, biorąc pod uwagę 5 pokoleń wynosi 1,5625 %. | tak, ale warto zawsze na niego zwrócić uwagę. |
_________________ Administracja forum SHSRP: Ban dla użytkowniczki za nadużycie uprawnień i naruszenie ciągłości forum. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: 2012-06-28, 00:00
|
|
|
heniok napisał/a: | wiedziałem że się pierwsza odezwiesz | no co ja poradzę, że mnie się w głowie nie mieści podejmowanie takiego ryzyka, gdzie może się okazać, że wszystkie samce trzeba będzie wykastrować...
heniok napisał/a: | dla mnie poza ojcem miotu do pradziadków nie ma problematycznych szczurów bezpośrednio w linii miotu | jak to nie ma? od Biedronki są 4 szczury, które same stwarzały problemy lub były z miotów problematycznych/strachliwych: Renny BM strachajło, Gerthruda z miotu z problemami, Zilindron kastrowany z powodu kłopotów i Breezer ze strachliwego miotu. Jak dla mnie w połączeniu z cechami ojca to sami się prosicie o zamknięcie linii wraz z pierwszymi dniami dojrzewania... |
_________________ "Jeśli uważasz, że cały świat jest zły, przypomnij, że zawiera on w sobie także ludzi podobnych Tobie" Indira Gandhi
"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House
|
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-06-28, 07:24
|
|
|
Oli, napisałem do pradziadków - Breezer i Zilindron to prapradziadkowie - nie wiem czy Renny był strachliwy - to ojciec naszego miotu E, a w miocie strachliwych szczurów nie było, nikt mi nic takiego nie zgłaszał, a Gerthruda agresywna nie jest więc ja problemu nie widze.
Nie ukrywamy że ojciec miotu jest trudnym szczurem i wszystkie potencjalne domki wiedzą o tym przy ogłoszeniu miotu.
Ja nie pamiętam miotu gdzie było wiadome przed kryciem że samiec sprawia problemy, w końcu jest okazja sprawdzić jak wpływa socjal i wychowanie maluchów na dalsze ich losy, zwykle że samiec sprawia problem okazywało się po miocie gdy kryły bardzo młode osobniki. |
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-28, 08:43
|
|
|
heniok, teoretycznie takim miotem były Wasze R-ki, ale tam samiczka była bardzo tonizująca, bo trudno co innego powiedzieć o szczurzycy, która, znając mnie minutę, jadła mi z ręki i nie wyjmowała jedzenia z pomiędzy moich palców, bo po co, skoro ja jestem i trzymam.
Dla linii G jest rozrysowane przez nas drzewko, jak wspomniałam tam, trudno stwierdzić, czy to dużo przypadków czy mało, tym bardziej, że wiele szczurów w innym domu zapewne zachowywałoby się inaczej.
Znam historię taty tego miotu z opowieści madzook, trochę od Emilki i nie wiem, czy bym się zdecydowała na jego rozmnażanie, ale jeśli znajdą się chętni, to w razie czego będzie to jakby Wasz kłopot, żeby potem ew. osoby z problematycznymi maluchami wesprzeć psychicznie.
Ja jeszcze zapytam: jaki jest plan na dalej? Zakładamy, że miot się udaje, odbywa i co z kolejnymi pokoleniami? Czyli innymi słowy: to plan na teraz czy bardziej długofalowy oraz - już przy okazji - gdzie wcale już nie mały kosmita będzie mieszkał? |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-06-28, 10:01
|
|
|
AngelsDream, miot nie będzięcie ciągnięty po samicach, jeśli wszystko będzie OK to rozmnożony zostanie samiec w wieku 16-18 miesięcy.
Kosmita będzie mieszkał u nas. |
|
|
AngelsDream
Skrzydlak
Wiek: 38 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 1670 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-28, 10:17
|
|
|
heniok napisał/a: | jeśli wszystko będzie OK |
Ale ze zdrowiem czy z charakterem? I proponuję otwarcie zdefiniować "wszystko", bo dla wielu osób nawet jeden problematyczny szczur będzie powodem, żeby krytykować kontynuowanie linii. Ja znowuż nie mam zdania. Jedynie obserwuję z boku i patrzę, co wyjdzie. |
_________________ Ty miałeś wybór — ja nie mam wyboru.
Nie mam sumienia, więc tłumacz się w Niebie. |
|
|
|
|
heniok
|
Wysłany: 2012-06-28, 10:22
|
|
|
AngelsDream napisał/a: | Ale ze zdrowiem czy z charakterem? | Z jednym i drugim , a zachowanie szczególnie samców nie będzie odbiegało od normy w porównaniu z innymi miotami. |
|
|
emileczka
Członek SHSRP Przewodniczący
|
Wysłany: 2012-06-28, 10:27
|
|
|
AngelsDream napisał/a: | Ale ze zdrowiem czy z charakterem? | oba kryteria będą brane pod uwagę, jeden problematyczny przypadek nie zmieni naszych planów. Zostanie rozmnożony samiec zdrowy i ułożony.
Renny of BM jest ojcem miotu K SR, wszystkie misie są słodkie, a szczególnie nasza Kundzia. Jeden chłopak stracił jajka. Maluszków było 19 więc jest co obserwować, miot niebawem będzie miał 18 miesięcy. |
_________________ Z nami: Hiacynta of NL, Wicia SR, Biedronka SR, Bucca SR, Beren SR, Dynia SR, Szarlotka B, Tortilka B, Ulęgałka B
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel ['] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|