Strona Główna SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: heniok
2012-07-06, 09:16
Planowany miot kontrolny F2
Autor Wiadomość
heniok 

Wysłany: 2012-06-26, 20:05   Planowany miot kontrolny F2

Planowany miot kontrolny F2 SunRat's

Rodzicami zostaną:

BIEDRONKA SunRat’s - dumbo, standard, agouti, self

Butterfly's E.T - dumbo, fuzz, russian burmese, self

Spodziewamy się:

Uszy: DUMBO
Sierść: STANDARD, FUZZ
Barwa: BLACK, AGOUTI, BURMESE, WHEATEN BURMESE, SIAMESE SEAL POINT, SIAMESE AGOUTI POINT
Znaczenia: SELF

Krycie planujemy w sierpniu, jeśli zbierze się minimum ośmioro chętnych na maluchy.

Miot będzie miał status kontrolnego.

Biedronka to mała pchła, wszędzie jej pełno, wszystko musi sama sprawdzić i wepcha swój nos w każdy kąt, jedna z pierwszych do wybiegu i miziania, przy karmieniu smakołykami przybiega po kilka razy i zanosi do klatki żeby dla wszystkich starczyło. Lubi mizianki, ale wolnością nie gardzi.

E.T przyjechał do nas jako większy 3-miesięczny szczur, trafił do madzook stwarzał jednak wiele problemów, nie potrafił dogadać się z jej stadem i wrócił do nas. Na początku nieufny i zestresowany wzbraniał się wręcz przed dotykiem, z biegiem czasu przyzwyczaił się do nas i zapachu stada samic, stał się przytulakiem i polubił miętoszenie. Trafił do nezu, niestety nie udało się go połączyć z innymi szczurami, wszczął rozróbę na neutralnym terenie. Wg opinii naszej, oraz tych którzy mogli go poznać jego zachowanie nie jest czystą agresją samą w sobie, a raczej wynika ze strachu przed tym co nowe, ponieważ jest on jednak problematyczny miot będzie miał status KONTROLNEGO.

Domki dla szczurów z tego miotu będą wybierane na specjalnych zasadach, a pierwszeństwo będą miały osoby z doświadczeniem w kontaktach ze szczurami i trudnymi przypadkami. W przypadku gdyby samce z miotu sprawiały problemy zgadzamy się na ich kastrację.

Maluchom poświęcimy jeszcze więcej czasu niż zwykle przy naszych miotach i wierzymy że będą normalnymi miziastymi szczurami.

Rodowód miotu:

Wszystkich chętnych proszę o wypełnienie ankiety
KLIK i przesłanie na naszego maila: sunrats@wp.pl, lub wypełnienie ankiety na naszej stronie www.sunrats.pl

W tytule proszę o wpisanie literki miotu, ilości szczurków i płci.

Nakasha 

Wysłany: 2012-06-26, 22:55   

Wow, jaka Biedronka jest okrągła. :DD Będę trzymać kciuki, żeby wszystko było ok z maluszkami. :kciuki:

Oli 

Wysłany: 2012-06-27, 02:14   

heniok, a napiszesz jakie są korzyści z takiego połączenia? o ewentualnych problemach jest info, to może też coś na plus. ;) pytam, bo łączenie wzbudza moje wątpliwości nie tylko ze względu na zachowanie ewentualnego ojca, ale i na obecność problematycznych szczurów (lub szczurów z problematycznych miotów) w linii samicy.

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

wuwuna 

Wysłany: 2012-06-27, 09:00   

heniok, nie napisałeś o inbreedzie. ;)

heniok 

Wysłany: 2012-06-27, 09:53   

Oli, wiedziałem że się pierwsza odezwiesz :lol:

Zależy nam na odtworzeniu linii fuzzów, dla mnie poza ojcem miotu do pradziadków nie ma problematycznych szczurów bezpośrednio w linii miotu.

wuwuna, inbred jest pomijalnie mały, biorąc pod uwagę 5 pokoleń wynosi 1,5625 %.

Niamey 

Wysłany: 2012-06-27, 10:10   

Ile waży Biedronka? 8-)

Od siebie dodam, że siostry B2 mają fantastyczny charakter - cudowne, proludzkie szczury, ale jednocześnie mają charakter, żadne tam ciepłe kluchy. Zdecydowane, ale łagodne :)

heniok 

Wysłany: 2012-06-27, 10:39   

Niamey, ostatnio ważyliśmy ją 2 tygodnie temu - 305 g.

wuwuna 

Wysłany: 2012-06-27, 10:45   

heniok napisał/a:
wuwuna, inbred jest pomijalnie mały, biorąc pod uwagę 5 pokoleń wynosi 1,5625 %.
tak, ale warto zawsze na niego zwrócić uwagę. ;)

Oli 

Wysłany: 2012-06-28, 00:00   

heniok napisał/a:
wiedziałem że się pierwsza odezwiesz
no co ja poradzę, że mnie się w głowie nie mieści podejmowanie takiego ryzyka, gdzie może się okazać, że wszystkie samce trzeba będzie wykastrować... :oops:

heniok napisał/a:
dla mnie poza ojcem miotu do pradziadków nie ma problematycznych szczurów bezpośrednio w linii miotu
jak to nie ma? od Biedronki są 4 szczury, które same stwarzały problemy lub były z miotów problematycznych/strachliwych: Renny BM strachajło, Gerthruda z miotu z problemami, Zilindron kastrowany z powodu kłopotów i Breezer ze strachliwego miotu. Jak dla mnie w połączeniu z cechami ojca to sami się prosicie o zamknięcie linii wraz z pierwszymi dniami dojrzewania...

"Ludziom przytrafia się co się przytrafia, a nie na co zasługują. " dr House

heniok 

Wysłany: 2012-06-28, 07:24   

Oli, napisałem do pradziadków - Breezer i Zilindron to prapradziadkowie - nie wiem czy Renny był strachliwy - to ojciec naszego miotu E, a w miocie strachliwych szczurów nie było, nikt mi nic takiego nie zgłaszał, a Gerthruda agresywna nie jest więc ja problemu nie widze.

Nie ukrywamy że ojciec miotu jest trudnym szczurem i wszystkie potencjalne domki wiedzą o tym przy ogłoszeniu miotu.

Ja nie pamiętam miotu gdzie było wiadome przed kryciem że samiec sprawia problemy, w końcu jest okazja sprawdzić jak wpływa socjal i wychowanie maluchów na dalsze ich losy, zwykle że samiec sprawia problem okazywało się po miocie gdy kryły bardzo młode osobniki.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2012-06-28, 08:43   

heniok, teoretycznie takim miotem były Wasze R-ki, ale tam samiczka była bardzo tonizująca, bo trudno co innego powiedzieć o szczurzycy, która, znając mnie minutę, jadła mi z ręki i nie wyjmowała jedzenia z pomiędzy moich palców, bo po co, skoro ja jestem i trzymam.

Dla linii G jest rozrysowane przez nas drzewko, jak wspomniałam tam, trudno stwierdzić, czy to dużo przypadków czy mało, tym bardziej, że wiele szczurów w innym domu zapewne zachowywałoby się inaczej.

Znam historię taty tego miotu z opowieści madzook, trochę od Emilki i nie wiem, czy bym się zdecydowała na jego rozmnażanie, ale jeśli znajdą się chętni, to w razie czego będzie to jakby Wasz kłopot, żeby potem ew. osoby z problematycznymi maluchami wesprzeć psychicznie.

Ja jeszcze zapytam: jaki jest plan na dalej? Zakładamy, że miot się udaje, odbywa i co z kolejnymi pokoleniami? Czyli innymi słowy: to plan na teraz czy bardziej długofalowy oraz - już przy okazji - gdzie wcale już nie mały kosmita będzie mieszkał?

heniok 

Wysłany: 2012-06-28, 10:01   

AngelsDream, miot nie będzięcie ciągnięty po samicach, jeśli wszystko będzie OK to rozmnożony zostanie samiec w wieku 16-18 miesięcy.

Kosmita będzie mieszkał u nas.

AngelsDream 
Skrzydlak

Wysłany: 2012-06-28, 10:17   

heniok napisał/a:
jeśli wszystko będzie OK

Ale ze zdrowiem czy z charakterem? I proponuję otwarcie zdefiniować "wszystko", bo dla wielu osób nawet jeden problematyczny szczur będzie powodem, żeby krytykować kontynuowanie linii. Ja znowuż nie mam zdania. Jedynie obserwuję z boku i patrzę, co wyjdzie.

heniok 

Wysłany: 2012-06-28, 10:22   

AngelsDream napisał/a:
Ale ze zdrowiem czy z charakterem?
Z jednym i drugim ;) , a zachowanie szczególnie samców nie będzie odbiegało od normy w porównaniu z innymi miotami.

emileczka 
Członek SHSRP
Przewodniczący

Wysłany: 2012-06-28, 10:27   

AngelsDream napisał/a:
Ale ze zdrowiem czy z charakterem?
oba kryteria będą brane pod uwagę, jeden problematyczny przypadek nie zmieni naszych planów. Zostanie rozmnożony samiec zdrowy i ułożony.

Renny of BM jest ojcem miotu K SR, wszystkie misie są słodkie, a szczególnie nasza Kundzia. Jeden chłopak stracił jajka. Maluszków było 19 więc jest co obserwować, miot niebawem będzie miał 18 miesięcy.
W Zielonym Ogrodzie: Gera SR ['], Kundzia SR ['], Elizabeth SR ['], Nuka HF ['], Bilimbi SR, Truskawka SR ['], Fifa SR ['], Igiełka SR ['], Ironia SR ['], Goplana SR ['], Keiko Beris ['], Gerthruda A ['], Trufla EM ['], Elipsa SR ['], Rozi EM ['], Balbinka SR ['], Nostalgia EM ['], Rajka EM ['], Lusi EM ['], Jadźka ['], Opal RT ['], FraniaZ ['], Idril z TM ['], FraniaC ['], Dolly HF ['], Adela ['], Łacia ['], Ozzy RT ['], Bombel [']

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi