|
SHSRP
Forum Hodowców Szczurów Rodowodowych w Polsce
|
Kącik kulinarno-majsterkowiczny |
Autor |
Wiadomość |
Dory
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-22, 15:35 Kącik kulinarno-majsterkowiczny
|
|
|
Masz dobry przepis na papkę warzywną? Umiesz robić kolby? A może wymyśliłeś coś zupełnie nowego, za co Twoje łobuzy stają na wąsach?
Podziel się z nami !
Sposób na zdrowe dropsy
Gotujemy kaszkę mannę na kit. Tak samo otręby owsiane.
Mieszamy kiciki razem w proporcjach 1:1.
Możemy dodać odrobinę miodu, wiórki kokosowe, starte orzechy, pokrojone rodzynki itp.
Rozkładamy porcyjki wielkości dropsa na talerzyku, tacce, stawiamy na parapecie.
Kiedy zaschną, przechowujemy w lodówce.
Moje się o to zabijają
Powiedziałabym, że są lepsze od dropsów, bo mimo że mleczne, nie są tłuste, a raczej puszyste i znamy cały skład, a ze sklepowymi różnie bywa |
Ostatnio zmieniony przez 2008-04-22, 18:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ren
Wiek: 36 Dołączyła: 13 Kwi 2008 Posty: 803 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-04-22, 16:31
|
|
|
Dory napisał/a: | Gotujemy kaszkę manną na kit. Tak samo otręby owsiane. |
Ale gotujemy razem czy osobno? I co to znaczy "na kit" bom ciemna xD |
|
|
|
|
Dory
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-22, 17:12
|
|
|
Osobno. Na kit = tak, zeby była jak najgęstrza |
_________________ Podziękowania dla niestrudzonych klikaczy
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-22, 18:40
|
|
|
Dobre.
Ja polecam gerberki własnej roboty.
Gotujemy w niesolonej wodzie kawałek kurczaka bez skóry i kości.
Gotujemy warzywa: marchewki, ziemniaki, pomidora bez skórki, por, rozdrobnione siemie lniane, koperek. Można i inne, wedle gustu.
Po ostudzeniu mielimy wszystko na papkę.
Zamiast ziemniaków można dodać kaszę: pszenną, gryczaną, itp. albo makaron. |
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-04-22, 20:51
|
|
|
Dory napisał/a: | bo mimo że mleczne |
mleczne? Dory, patrzę, patrzę, ale mleka to ja tam nie widzę... ślepa ja?
bardzo pomysłowe, czy otręby owsiane, to to samo co płatki owsiane? Zostało mi i jedno i drugie z pożywki dla muszek owocówek, to zaraz po odpowiedzi zrobię. Świetny pomysł! |
_________________ http://r14.bloodwars.interia.pl/r.php?r=10956 |
|
|
|
|
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2008-04-22, 21:33
|
|
|
Azi, a kaszka manna to na czym? na mleku |
_________________
|
|
|
|
|
Azi
Hodowca Obibok
Wiek: 40 Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 2013 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
Dory
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-23, 12:59
|
|
|
To zalezy jaka My kupujemy tą na mleczku.
Otręby to po prostu rozdrobnione płatki. Wolę, jak są drobniejsze, bo fajnie się rozpływają w ustach (też lubię tą papkę ), ale szczurki się nie obrażą
Viss, świetny pomysł! Nigdy nie pomyślałam, że można samemu gerberki robić |
_________________ Podziękowania dla niestrudzonych klikaczy
|
|
|
|
|
sachma
Hodowca urlopowo..
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 1354 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2008-04-26, 15:53
|
|
|
Viss, zrobilam dzis takiego gerbera (zawsze gotowalam wszystko w kosteczkach i ogony nie zjadaly nic po za mmiesem) i musze przyznac ze pomysl przedni, bo znika cos po za miesem |
_________________
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-26, 23:34
|
|
|
sachma, to się bardzo cieszę. Ja też mielę właśnie z tego względu, bo marchewka jest fuj. |
|
|
|
|
Ratata [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-27, 08:31
|
|
|
Dropsy
Składniki:(nie podaję ilości, bo zawsze robię "na oko")
mąka
jajko
woda
miód
do wyboru: posiekana natka pietruszki/drobno starta marchewka lub jabłko/wiórki kokosowe/mielone orzechy lub migdały/rodzynki/sezam lub siemię lniane/co tylko jeszcze przyjdzie do głowy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z jajkiem, miodem i wodą aż do uzyskania gęstego ciasta, następnie dosypujemy wybrane dodatki, tak żeby nie stanowiły więcej, niż 1/3 całej masy.
Porcje ciasta nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując w miarę okrągłe placuszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 10-20 min (zależy od piekarnika) do uzyskania złocistobrązowego koloru.
Podawać po wystudzeniu.
W ten sam sposób przygotowujemy ciasto na kolby, z tym że dodatki do nich nie muszą być tak rozdrobnione, jak do dropsów, można dodać pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki owsiane itp.
Na osobnych kawałkach papieru do pieczenia formujemy wąskie prostokąty, w ich środek wkładamy patyczek, zawijamy w rulonik, pieczemy ok 30 min.
Warto na ostatnie pięć minut pieczenia rozwinąć papier, żeby kolba dodatkowo przeschła.
U mnie te dropsy i kolby znikały w pięć minut |
|
|
|
|
Dory
Wiek: 32 Dołączyła: 12 Kwi 2008 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-27, 11:04
|
|
|
Viss napisał/a: | bo marchewka jest fuj |
U mnie dokładnie tak samo - za to jest swietnym posłankiem
Ratata... wow Na pewno wypróbuję! |
_________________ Podziękowania dla niestrudzonych klikaczy
|
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-27, 11:06
|
|
|
Ratata, ja robiła niemal identyczne dropsy, tylko z braku mąki zrobiłam na bazie kaszy manny lub grysiku. Trzeba tylko tą kaszę rozgotować troszkę, na mleku lub wodzie, żeby była kleista. |
|
|
|
|
Oli
Dołączyła: 16 Kwi 2008 Posty: 469 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-28, 17:14
|
|
|
Podziwiam Was że się Wam tak chce... Ja jednak pozostanę przy sklepowych gerberach, a dropsy to i tak rzadko dostają. |
|
|
|
|
Ratata [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-29, 07:34
|
|
|
Oli, ja gerberów też nie robię, domowe wyglądają i pachną jeszcze paskudniej, niż kupne, poza tym za dużo zachodu z tym. Dropsy w 5 minut się przygotowuje |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|